#OEROL15: De samenwerking opzoeken met collega’s

”De festivals snuffelen nadrukkelijk aan elkaar”

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Fabian Samidjono ,

Tien dagen Oerol zitten er weer op. Theater en muziek zijn de grootste pijlers van Oerol, waarbij de muziek de laatste jaren steeds nadrukkelijker aanwezig is, met grote en bekendere artiesten. Wederom kan er gesproken worden van een succesvolle editie, sowieso artistiek gezien. Veel voorstellingen krijgen lovende kritieken en het overgrote deel van het programma raakt uitverkocht.

‎Tijdens deze editie van Oerol is de samenwerking met collegafestivals uit de provincie, zoals Into The Great Wide Open, Explore The North en Welcome to The Village opvallend. “De festivals snuffelen nadrukkelijk aan elkaar”, volgens muziekprogrammeur Marcel Haug één van de twee muziekprogrammeurs van Oerol. Tijdens een live talkshow op Oerol verklaart hij: “De festivals zoeken de samenwerking op, om op inhoudelijk vlak producties te maken. Daarvoor wordt hier de basis gelegd, we willen graag de progressie laten zien aan het publiek en toewerken naar '2018'. Dan kunnen we zien of het wat moois oplevert.”

Ook over het nieuwe concept van de gastcurators uit de programmeur zich - tijdens datzelfde interview - positief: “Het was heel mooi, we gaan nog evalueren wat het nu eigenlijk heeft opgeleverd. We kunnen wel terugkijken op goede samenwerkingen en er zijn alweer heel veel ideeën ontstaan.” Voor het publiek is het curatorschap op de Betonning de meest zichtbare vorm van de samenwerking. Hier verzorgden de Friese festivals Into The Great Wide Open en Explore The North in samenwerking met Welcome to The Village een dagprogramma. Maar ook Spinvis, Typhoon, Colin Benders (Kyteman) en Wende Snijders zij één dag of meerdere dagen de baas op de Betonning, één van de twee centrale festivalterreinen. Als minpunt kan aangedragen worden dat de programma’s op de muziekpodia niet aaneensluitend zijn. Hierdoor is er een groot verloop in de publieke belangstelling, of erger nog men vertrekt en komt niet weer terug. Naast optredens op het hoofdpodium zijn er ook optredens in huiskamersetting in de serre.

Het muzikale programma valt absoluut niet tegen. Oerol gaat prat op haar samenwerkingen en langdurige relaties met artiesten, vandaar dat dezelfde artiesten met regelmaat terug komen op het eiland, zoals Spinvis, Typhoon en Orgel Vreten. Maar er is ook ruimte voor nieuwe aanwas. Yuko Yuko, Half Way Station, Yakumo Orchestra en Rats On Rafts zijn slechts enkele voorbeelden. Helaas is de opkomst bij deze relatief onbekende bands wel aan het weer onderhevig. De absolute hoogtepunten van Oerol zijn, muzikaal gezien de optredens van nieuwelingen Afterpartees en Oerol-'veteraan' Typhoon. Bij die laatste is de festivalweide compleet afgeladen.

Voor twee bands die eigenlijk nog nauwelijks bekendheid genieten is er ook een hoofdrol weggelegd. De Amsterdamse band The Big Hunger maakt, samen met theatergezelschap Tijdelijke Samenscholing het muziektheater stuk The Big Easy. In de voorstelling staat de stad New Orleans (ook wel The Big Easy genoemd) centraal. Het verhaal wordt door de acteurs verteld en muzikaal ondersteund door The Big Hunger middels een handvol prachtige popliedjes. Guess Who's Back is de ander knaller. Het theatergroep YoungGangsters maakte het stuk met Noordhollandse band, Susies Haarlok. De nummers van de band - voornamelijk op gospel gebaseerde popsongs - zijn geïntegreerd in de voorstelling en de band maakt dan ook actief deel uit van de voorstelling.

Het allerlaatste feestje van Oerol wordt zondagavond gevierd. Aan de hand van het Leeuwarder Broken Brass Ensemble werd Oerol 2015 uitgezwaaid. De heren - die al eerder op Oerol stonden - hebben speciaal voor Oerol Harmen Ridderbos en Heta Salkolahti van Town of Saints meegenomen. Maar ook rappers ‎Rico‬, Freez duiken nog op tijdens de set. Een prima feest met een waardige afsluiter. Kritiek - al dan niet gegrond - en verbeterpunten blijven, bij welk festival of evenement dan ook, altijd aan de orde van de dag. Desondanks was Oerol 2015 weer een prima editie, waar publiek en organisatie met voldoening op terug kunnen kijken.