UITfestival trakteert cultureel publiek op mooie voorproefjes cultureel seizoen UITfestival trakteert cultureel publiek op mooie voorproefjes cultureel seizoen

Gevarieerd en creatief muziekprogramma bevestigt Leeuwarden als broedplaats

, Tekst: Marije Heida | Foto's: Kristian Zijlstra en Oscar Anjewierden

UITfestival trakteert cultureel publiek op mooie voorproefjes cultureel seizoen

Gevarieerd en creatief muziekprogramma bevestigt Leeuwarden als broedplaats

Tekst: Marije Heida | Foto's: Kristian Zijlstra en Oscar Anjewierden ,

Na een prachtige zomer vol festivals wordt het publiek tijdens het UITfestival klaargestoomd voor het nieuwe culturele seizoen. In de Friese hoofdstad wordt een deel van de stad rondom de Oldehove en de Prinsentuin omgetoverd tot een prachtig podium voor onder andere film, dans, theater en muziek. Muziek is vooral te vinden in en op de Popbunker, de muziekkoepel in de Prinsentuin en op het muziekpodium naast de Oldehove.

Dansen in de Club in de Oldehove
Tijdens de zesde editie van het UITfestival zijn op muziekgebied een aantal mooie samenwerkingen die opvallen. Het laat maar weer zien dat in Leeuwarden een nieuwe generatie creatieve geesten zijn opgestaan en dat de ontwikkeling op het gebied van (pop)cultuur zich enorm aan het ontplooien is. Neem bijvoorbeeld het project in de Oldehove van de dj’s van Nokturné, het Historisch Centrum Leeuwarden, het Fries Filmarchief en Richard Toepel. Onder de naam Club in de Oldehove is de historische vloer van de scheve toren omgetoverd tot dansvloer, waarbij het dansende publiek ondertussen wordt getrakteerd op historische beelden en visuals.

Dichters op het dak van de Popbunker
Bovenop de Popbunker, aan de rand van de Prinsentuin, vindt ook een bijzondere samenwerking plaats. Het tweetalige culturele tijdschrift de Moanne en het concertplatform voor underground- en indiemuziek ONDERGRONDS blijken een gezamenlijke waardering voor het werk van de poëzie van Charles Bukowski te delen. Het inspireert hen op zoek te gaan naar het Friese equivalent van deze man, waarbij de dichters Joost Oomen en Arjan Hut en de band Vijayatte het UITfestival als laboratorium gebruiken voor hun zoektocht. De donkere, gewichtige stemmen van de dichters reiken ver tot in het park. Ze lokken het publiek richting de Popbunker om de voordracht te beluisteren en hetgeen zich afspeelt tussen de bomen op het dak van de bunker te aanschouwen.

Eins, Zwei, Drie, Fjouwer!
Waar dichters en muzikanten zoeken naar de Friese Bukowski op het dak van de Popbunker, gaat het aan de andere kant van het beton er iets harder aan toe. Tussen de geïsoleerde muren van de bunker vinden we de winnaars van de Kleine Prijs van Friesland: Abdomen. De jonge grunge-garagerock producerende heren staan de ballen uit de broek te spelen in het kader van het Eins, Zwei, Drie, Fjouwer! project. Vier bands uit Leeuwarden, Rotterdam, Hamburg en Bremen worden bij elkaar gebracht en spelen gezamenlijk in elke stad. Daarbij krijgen ze workshops, spelen ze akoestische sets, maken ze opnames en ga zo maar door. Leeuwarden is de eerste in de lijn van steden die wordt aangedaan. Abdomen speelt in hun eigen vertrouwde oefenomgeving drie maal een set van - op papier - dertig minuten. De ervaring leert dat je wel op tijd moet zijn, want ze knallen de set er in een moordend tempo doorheen. De collegabands Standup ‘69 (Rotterdam), John Monday (Hamburg) en Yellowtree (Bremen) staan geprogrammeerd op het Theaterskip Bald’r. Zo duister als het in de bunker is, zo licht en warm is het op het dek van het schip. Stuk voor stuk leuke, creatieve en enthousiaste jonge muzikanten die met dit project de leerschool van hun leven hebben.

Interessante acts tijdens samenwerking Neushoorn en Asteriks
Er breekt voor Neushoorn een spannende tijd aan. De oplevering van het nieuwe pand is in zicht en de programmering begint mooie vormen aan te nemen. Podium Asteriks maakt zich eveneens op voor een nieuw seizoen in de Blokhuispoort. Waar in de voorbereidingen de onderhandelingen spaak liepen en Asteriks besloot op eigen benen te blijven staan, lijken Neushoorn en Asteriks langzaamaan toch naar elkaar te groeien. Samenwerken kan uiteraard ook helemaal geen kwaad en het zal voor beide partijen deuren open naar een mooie popcultuur in de stad. Daarom programmeren ze tijdens het UITfestival het podium van de muziekkoepel vol met interessante bands en artiesten. Het altijd idyllische en historische koepeltje middenin het park huisvest vandaag onder andere de eigenzinnige Roosbeef, de mooie Friese Elske DeWall, het fantastische De Staat en de immer vrolijke Amsterdam Klezmer Band.

Al vroeg in de middag sleept Hilbrandt eenieder die het horen wil, mee naar spookachtige en mistige havens. De onderwerpen van de liederen zijn duister en zwaar en maken het geheel zeer indrukwekkend. Dit geheel in contrast met de charmante en onbewust grappige Roosbeef. In november veroverde ze al vele harten in Leeuwarden met het fenomenale optreden samen met De Staat frontman Torre Florim tijdens Explore The North. Ze pakt ook vandaag het publiek en de lokale fotografen in met haar liedjes, intens grappige opmerkingen en zorgeloze optreden. Elske DeWall lokt behoorlijk wat mensen naar het podium, want de roodharige Friezin is schijnbaar populair. Het park zit ondertussen volgepakt rondom de vijver, waar de aanwezigen de muziek van Elske gemoedelijk tot zich laten komen.

Van weer een heel andere orde is het optreden van De Staat. Met een arsenaal aan strakke, creatieve en pakkende nummers worden vele fans getrakteerd op een intiem, energiek en bijzonder optreden in het park. Zowel Roosbeef als De Staat hebben er weer een streepje bij op de scorekaart van waardering. Om het feest compleet te maken wordt er gedanst met de opzwepende muziek van de Amsterdam Klezmer Band. Eveneens geen onbekende als het aankomt op feestjes bouwen in Leeuwarden. Neushoorn en Asteriks laten met deze programmering zien dat ze er klaar voor zijn. Het nieuwe seizoen zal in het teken staan van ontdekken, waarderen van lokaal talent en feestjes, heel veel mooie feestjes.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland