De zomer vol festivals gaat nu écht beginnen. Als je wil zie je elk weekend met gemak dertig shows. Wat zijn de artiesten waar het meest over gepraat zal worden? Wij zetten ons geld op deze vijftig, inclusief tien talenten die dit jaar grote stappen gaan maken.

Anderson. Paak

Met doorbraakalbum Malibu en een hele funky festivalshow stroomde rapper Anderson. Paak al door naar de grote podia. Zou hij nu zijn positie als headliner kunnen waarmaken? Met loeiharde nieuwe single 'Bubblin' slaat hij in ieder geval een verrassende richting in.

WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole

Arctic Monkeys

Eigenlijk maakt het niet eens uit of je Tranquility Base Hotel & Casino nou een geniaal meesterwerk vindt, of moeilijkdoenerij zonder hits. Je weet gewoon dat Alex Turner en de zijnen het veld gaan platspelen.

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

A$AP Rocky

In 2016 dook A$AP Rocky plotsklaps op naast A$AP Ferg voor een historisch hiphopmoment, terwijl hij helemaal niet naar Woo Hah zou komen. Sterker nog: ze hadden 'm geprobeerd te strikken als vervangende headliner, maar hij was te duur. Nu komt–ie alsnog naar Tilburg.

WAAR TE ZIEN: Woo Hah!

Talent: Agar Agar

Op Eurosonic bleek zangeres Clara al een energieke frontvrouw die spot on zingt, terwijl naast haar Armand - ook een extreem knappe gast - met zijn synthesizer de lijnen uitzet. Van lome synthpop via een Factory Floor-vibe naar een nauwelijks bij te benen acid climax.

WAAR TE ZIEN: Lowlands en Into The Great Wide Open

Avalon Emerson

De adrenaline begint welig te tieren wanneer haar clubhit 'One More Fluorescent Light' wordt gedraaid, maar pin dj Avalon Emerson niet vast op één sound. Haar techno en house is onderkoeld en melodieus van het mooiste soort.  

WAAR TE ZIEN: Lowlands

Ben UFO

Je favoriete dj’s hadden tranen in de ogen toen Ben UFO vorig jaar Dekmantel afsloot, zo goed was–ie. Daarom staat hij deze zomer overal. Soms dreigen zijn sets zo avontuurlijk te worden dat hij het publiek even kwijtraakt, maar de beste dj’s horen dat avontuur ook niet te schuwen.

WAAR TE ZIEN: Lowlands, Draaimolen en Awakenings op ADE

Bruno Mars

In de afgelopen jaren werd Pinkpop steeds meer pop, en Bruno Mars steeds meer credible. Uitstekend naar elkaar gegroeid dus, en met een supersolide show waar je je beste danspasjes op kunt oefenen.

WAAR TE ZIEN: Pinkpop

Talent: Altin Gün

Nee, wij hadden ook niet zien aankomen dat je zó succesvol kon worden met covers van obscure Turkse psychrock uit de jaren '60 en '70. Altin Gün flikt 't hem, en speelt alle festivals plat van Biddinghuizen tot Istanbul.

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret, Lowlands en Into The Great Wide Open

Eefje de Visser

Je mag haar nooit meer zomaar braafjes noemen, want het lijkt erop dat Eefje de Visser zichzelf dit jaar opnieuw aan het uitvinden is: haar band laat ze deze zomer thuis, en zelf duikt ze een rafelige, razend spannende en meer elektronische hoek in. 

WAAR TE ZIEN: Lowlands en Draaimolen

Father John Misty

Hij zal wel geen selfie meer willen maken met je telefoon, de folk-troubadour die de meest sardonische grappen maakte op het podium. Hij ging mentaal flink door de mangel, en is op zijn nieuwe plaat kwetsbaarder dan ooit.

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

Fever Ray

Karin Dreijer Andersson kiest nooit de makkelijke weg. The Knife stopte op het hoogtepunt en terwijl iedereen haar eerste Fever Ray plaat zo roemde vanwege de dreigende slowmotion tracks, trapte ze op album nummer twee het gaspedaal in. Een plaat vol totale gekte, alleen overtroffen door de liveshow. We verklappen niks, maar verwacht een flinke verkleedpartij die net zo serieus als luchtig is. 

WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole

Talent: Brockhampton

Hiphop-boyband Brockhampton is nog nooit in Nederland geweest, terwijl ze met een drietal (!) goed ontvangen albums in een jaar wel de meest gaande act van het jaar zijn, en hun excentrieke tracks het liefst als een soort blue man group naar het podium brengen. Ga er maar vanuit dat ze de tent omver blazen in Biddinghuizen. 

WAAR TE ZIEN: Lowlands

Four Tet

De studio-set-up voor zijn negende studio-album was zo minimalistisch dat ’t een meme werd, maar naar het podium neemt Four Tet graag hele slingers aan lichten mee, om zijn intelligente elektronica nog meer warmte mee te geven.

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret en Dekmantel

Gang of Youths

De Australische debutant klinkt als The Suburbs en Trouble Will Find Me, gecovered door The Gaslight Anthem. Kortom: galmende indierock die zo begeesterd is gespeeld dat ’t je vader wel wat aan Bruce Springsteen doet denken.

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret en Dekmantel

Gorillaz

Zou Damon Albarn nou juist uitpakken met een hele berg gastartiesten zoals z’n vorige Gorillaz-album, of het zo klein houden als op z’n spontane aanstaande plaat? Een ding is zeker: bassist Murdoc zit in de gevangenis, en wordt de komende tijd vervangen door een Powerpuff Girl.

WAAR TE ZIEN: Lowlands

Talent: IDLES

Sommige punkrockers zijn geneigd om uiteindelijk in een onderbroekje krioelend op het podium te eindigen. De gitarist van IDLES niet, die begint z’n shows graag al zo, om vervolgens nog veel grotere extremen op te zoeken. Ondertussen spuwt de band z’n gal over wanstaltige politiek in het thuisland en seksueel geweld, in een show die tegelijk extreem intens en heel erg leuk is. Livefavoriet van het jaar!

WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole

Hannah Williams

De retro-soulact van het jaar? Dat is Hannah Williams, zo zagen we al op Eurosonic. Een gouden strot, een stevige band en een slimme Jay Z-sample, dus de ideale boeking voor North Sea Jazz.

WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole, North Sea Jazz, Welcome to the Village, Into The Great Wide Open.

Helena Hauff

We hoeven niet meer uit te leggen dat Helena Hauff met haar prikkelende EBM, acid, electro, industrial en techno de meest sensationele dj is van het moment, toch? Een leuk weetje dan: ze kijkt meer naar Den Haag dan haar eigen thuisstad Hamburg.

WAAR TE ZIEN: Dekmantel en Awakenings op ADE

Jacin Trill

Pew pew! Met zijn weirde kopstemmetje werd Jacin Trill uit Hoorn een onverwacht succesverhaal: met zijn excentrieke en onverstaanbare hiphop vloog hij over de regenboog naar Los Angeles, en gaat hij nu ALLE festivals af.

WAAR TE ZIEN: Woo Hah, Appelsap, Lowlands, Encore

Talent: Khruangbin

Hun muzikale messen scherpten ze als huisband in een kerk voor daklozen en junkies (dezelfde waar ook Beyoncé als kind zong!), en hun invloeden halen ze uit alle hoeken van de wereld. En dan vooral Thailand, Iran en Afrika. Met exotische, lome en veelal instrumentale funk weet Khruangbin het nu al tot de erecategorie te schoppen. 

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

James Holden

Wie had dat gedacht? Met zijn laatste plaat treedt James Holden in de voetsporen van spirituele jazz, krautrock en minimal, en terwijl hij de club zijn rug steeds verder toekeert, komen de hordes alsnog achter hem aan gedanst

WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole en Dekmantel

Johan

‘Er is een nieuwe generatie geïnteresseerd in vier mannen van middelbare leeftijd die alternatieve indie proberen te maken. Daar komt het op neer. En wij doen wat we niet laten kunnen.’ Johan is terug. Thx Johan!

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret, Into The Great Wide Open en Welcome To The Village

Jorja Smith

In een klap wist de wereld wie Jorja Smith was, toen Drake een track met haar op zijn laatste album meenam. Haar eigen album is vandaag verschenen, maar haar R&B met flinke UK-garage knipoog gaat al langer keihard. Zo'n artiest die zonder dat je het merkt al enorm aan het worden is. 

WAAR TE ZIEN: Down The Rabbit Hole

Talent: Leafs

Het ene moment jutte Leafs schreeuwend de bovenzaal van Noorderslag op, het andere moment croonde hij smooth door zijn autotune. Niet alleen de jongste daar in Groningen, ook zo'n beetje het hoogtepunt van het hele festival. En dan heeft ie ondertussen ook nog een hele stapel hiphop en r&b-hits op zijn naam staan. 

WAAR TE ZIEN: Woo Hah!, Lowlands en Appelsap

Kendrick Lamar

Op festivals zal–ie wel niet de tijd krijgen om HUMBLE. zeven (!) keer te doen, maar verder geeft Kung Fu Kenny als headliner in Biddinghuizen ongetwijfeld net zo'n smaakvolle, diep-indrukwekkende show als begin dit jaar in Ziggo Dome.

WAAR TE ZIEN: Lowlands

King Gizzard

Het is effe wennen: King Gizzard & the Lizard Wizard heeft dit jaar nog niet één album uitgebracht, terwijl ze er vorig jaar vijf (!) doorheen persten. Daarmee verstevigden ze hun status als de hardst werkende, meest avontuurlijke en diverse 'garagerock'-band van het moment, die met veel te rare muziek hele grote zalen uitverkoopt.

WAAR TE ZIEN: Lowlands

LCD Soundsystem

LCD Soundystem heeft het nieuwe album inmiddels ook live onder de knie. Dus naast de keiharde en gegarandeerde hoogtepunten als 'All my Friends' en 'Dance Yrself Clean' nu ook 'How Do You Sleep' op een strand aan het BKS-meer. Dat kan niet misgaan. 

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret

Talent: Lyzza

Het meisje met de prei, kuduro, stampende grime, de macarena, Rihanna. Het kan allemaal in één set bij Lyzza. Het gonsde al even rond de Amsterdamse DJ en producer, maar sinds Rewire gaat het hard. Zo hard dat Pitchfork (!) haar opnam in de lijst van hoogtepunten van afgelopen Primavera (!), waar ze draaide op een Warp feestje (!). 

WAAR TE ZIEN: Down the Rabbit Hole, Appelsap, Lowlands.

Luwten

In al het festivalgeweld vol CO2-kanonnen, moshpits of meezingers is het goed bijkomen bij Luwten. Super subtiele pop, waarin elektronica zich moeiteloos om akoestische instrumenten wikkelt en altijd wel iets te ontdekken is.  

WAAR TE ZIEN: Down the Rabbit Hole en Lowlands.

MGMT

Vergeet hoe matig dat derde MGMT album was. En hoe grillig ze live zijn. De vierde plaat die vorig jaar uitkwam, die is gewoon echt heel leuk. Ouderwets over the top, vol knipogen naar italo en 80's synthpop. En er zijn weer hits! 

WAAR TE ZIEN: Down the Rabbit Hole

N.E.R.D.

De langverwachte comeback van N.E.R.D. was niet zo glorieus als comeback single 'Lemon' deed vermoeden, maar gelukkig hebben Pharrell, Chad Hugo en Shay Haley in hun hoogtijdagen genoeg hits geschreven die de tand des tijds moeiteloos doorstaan hebben. 

WAAR TE ZIEN: Lowlands en North Sea Jazz

Talent: Moses Sumney

Een heel album gewijd aan liefde. Dat kennen we wel. Maar een heel album gewijd aan het ontkennen van romantische liefde, dat zie je minder vaak. Moses Sumney deed het op de mooist denkbare manier. Strijkers, subtiele extra vocalen, ingetogen en toch zo direct dat je meteen je adem inhoudt als hij inzet. 

WAAR TE ZIEN: Down the Rabbit Hole

Nick Cave

Vorig jaar gaf Nick Cave misschien wel het beste concert van het jaar in de Ziggo Dome. Duister als altijd, dreigend als altijd, maar sinds zijn laatste album en misschien de heftige gebeurtenissen in zijn privé leven heeft hij nóg een intensere laag in zijn optredens kunnen aanboren.

WAAR TE ZIEN: Down the Rabbit Hole.

Or:La

Weinig dj's laten oude house klassiekers zo logisch samengaan met Engelse rave of zelfs subtiele dubstep, als Or:la. Haar Boiler Room ging niet alleen viral door 'The Lizard' in het publiek: hoor vooral hoe goed die set is. 

WAAR TE ZIEN: DekmantelLowlands en Into the Woods

Oscar and the Wolf

Wat valt er nog te zeggen over Oscar and the Wolf? Sinds de doorbraak op Eurosonic in 2015 is de Belg nooit meer niet een hoogtepunt geweest op een Nederlands festival. Het enige verschil: in het begin presenteerde hij zich als een giga popster. Nu is hij er een.

Waar te zien: Pinkpop.

Talent: Pip Blom

Heel veel liedjes heeft rammelrocker Pip Blom nog niet uit. Soms klinkt ze verveelt, soms bijtend en fel. Maar ze zijn allemaal goed. En ze worden steeds beter. De Amsterdamse houdt de touwtjes zelf strak in handen, en met succes. Engelse labels, op de playlist van BBC, opgepikt in Spotify-lijsten, en vooral al zo veel liveshows in de benen dat ze nooit tegenvalt.  

WAAR TE ZIEN: Best Kept Secret en Into the Great Wide Open

Pearl Jam

Al jaren gaat het gerucht, mede geholpen door Jan Smeets: volgend jaar gaat Pearl Jam eindelijk weer komen. Ze kwamen telkens niet. Tot nu: nu komen de grunge legendes toch echt. Eddie Vedder gaat vast niet van een kraan springen. Maar zal hij weer een Tivoli shirt aan hebben?

Waar te zien: Pinkpop

Playboi Carti

Met z’n jas achterstevoren en soundcloud-superhit ‘Magnolia’ op zak was Playboi Carti vorig jaar al een aardige sensatie in Tilburg, nu keert hij terug met een meesterlijk weird album. 

WAAR TE ZIEN: Woo Hah

Róisín Murphy

Onverminderd cool, en toch telkens weer anders. Róisín Murphy weet zich telkens weer opnieuw uit te vinden. Altijd verleidelijk, maar haar disco klinkt op haar nieuwste tracks ook nog eens gevaarlijk.

Waar te zien: Into the Great Wide Open

Talent: Sevdaliza

Angstig, sterk, romantisch, afstandelijk: Sevdaliza liet vorig jaar op Le Guess Who? het allemaal in één show te kunnen zijn. Haar ijzige triphop leent zich er allemaal voor. Optredens van de Rotterdamse in Nederland zijn schaars, dus zie haar wanneer je kan. 

Waar te zien: North Sea Jazz en Lowlands

Ronnie Flex / Flonti Stacks

We zeggen het gewoon: Nori is Ronnie Flex' beste plaat tot nu toe. Of op zijn minst Flonti Stacks' beste plaat, aangezien hij zich rond deze plaat ook wel zo noemt. En net als zijn albums lijkt hij live ook alleen maar beter te worden. 

Waar te zien: Pinkpop, Woo Hah, Encore en Into the Great Wide Open

Shame

Te grote kleding van zijn opa, het podium opkomen met halve liters en een peuk en halverwege de show al in blote pens brullend ver het publiek heen buigen. De zanger van Shame is nogal een figuur. En dankzij net zo venijnige als dronken britpop, komt hij er mee weg. 

Waar te zien: Down the Rabbit Hole en Welcome to the Village

Sigrid

Vanaf haar eerste seconden op Eurosonic is het duidelijk: het moet raar lopen als de piepkleine Noorse zangers geen enorme popster wordt. De  Noorse heeft het allemaal. De hits, de stem, de moves, de uitstraling: pop op zijn leukst. 


Waar te zien: Pinkpop

Sunflower Bean

Talent: Sunflower Bean

Sunflower Bean maakt aanstekelijke pop, maar precies zo psychedelisch en rockend dat het meteen blijft hangen. Denk kids die enorm van Fleetwood Mac houden, maar goed genoeg zijn om de flauwe clichés te kunnen vermijden. Niet voor niks een van de hoogtepunten van SXSW. 

Waar te zien: Into The Great Wide Open

$uicideboy$

Laat je niet foppen door de nu-metal looks van het duo uit New Orleans: $uicideboy$ maakt hiphop, en liet vorig jaar op Woo Hah! al zien meer te zijn dan zo maar een cultact. Ze kunnen Lowlands nog wel eens net zo op de kop gaan zetten. 

Waar te zien: Lowlands

Tshegue

“Rrrrrrrrrra!” Het is echt een oerkreet die Tshegue er continu uit zwengelt, met de nodige kracht ook. Ze speelt loeiharde afropunk, of tribale garage, hoe je het maar wil noemen. En het was op Eurosonic alvast ongelooflijk goed. 

Waar te zien: Lowlands en Into the Great Wide Open

Ty Segall

Er gebeurt altijd wel iets bij Ty Segall optredens. Iets met rubberen maskers, iets met dronken mensen op het podium halen die alle zang voor rekening mogen nemen, iets met verwoestende moshpits. En altijd heel veel zweet. Want daar lijkt het de fuzzrocker met al zijn knipogen naar hardrock om te doen.

Waar te zien: Best Kept Secret

Tyler, The Creator

In interviews houdt Tyler, The Creator zich graag van de domme. Verveeld, onwetend, soms ronduit onaardig. Maar zijn muziek laat zien dat er toch veel meer achter schuilt. Albums vol duistere hiphop, dan weer een plaat rond zonnige soul: hij kan een hoop. Niet voor niks een goede muzikale vriend van Frank Ocean. 

Waar te zien: Best Kept Secret

Vince Staples

De beste nummers van Vince Staples zijn die een zaal kunnen laten ontploffen, en tegelijk zo cynisch zijn dat je er wat ongemakkelijk van wordt. De Amerikaanse rapper laat je zelden onschuldig dansen of meebrullen, je bent altijd op je hoede voor een dubbele bodem. Het stond hem niet in de weg om vorig jaar Lowlands zo goed als af te breken. 

Waar te zien: Best Kept Secret

Wende

Na jaren vol lovende theaterkritieken, waagt Wende Snijders de overstap naar de popwereld. Op Noorderslag liet ze zien dat dat er maar zo inzit. Een beetje potsierlijk en over-serieus, dat wel. Maar tegelijk iets wat op festivals opeens kan opstijgen. 

Waar te zien: Down the Rabbit Hole, Welcome to the Village en Into the Great Wide Open