Het grote mysterie van Best Kept Secret is natuurlijk het vraagteken dat drie volle dagen op het programma pronkt (zou het dan toch Despacio zijn?!) Maar er is natuurlijk ook veel te ontdekken in Hilvarenbeek dat al wel aangekondigd is. Of je nou wil zweten in de nacht, ontspannen wakker wil worden op het strand of moshend de hut wil afbreken: dit zijn onze twaalf tips.

Rex Orange County

Vrijdag 19:30-20:30, Stage Three

Met zijn twinitig jaar heeft de Brit Rex Orange County de hoogtijdagen zelf nooit mee gemaakt, maar alles aan zijn geluid doet denken aan de tijd toen de zoete hits van Hall & Oates en Randy Newman de radio domineerden. Sterker nog, hij heeft net een single uitgebracht met die laatste. En zijn grootste hit tot nu toe schreef hij trouwens met Benny Sings, de Nederlandse koning van de soulvolle softpop. Maar voor je hem helemaal in die hoek schuift: Rex Orange County speelde ook een bepalende rol op die laatste prachtplaat van Tyler, The Creator. Daar ben je even stil van, of niet?

Palm

Vrijdag 16:20-17:10 - Stage Five

De favoriete platen uit de platenkast van Philly artrockband Palm komen aardig overeen met die van de Best Kept Secret-bezoeker: hier wat harmonieën geleend van Merriweather Post Pavilion, daar een zanglijn die zo van St. Vincent had kunnen zijn, en even verderop struikelen over mathematische riffs en nerdy ritmeverschuivingen a la Battles en Deerhoof. En dan ook nog gespeeld met de bravoure van jonge honden.

Sudan Archives

Vrijdag 23:00-23:45 Stage Five

R&B met Soedanese volksmuziek als basis. Je hoort het niet iedere dag, maar als je Sudan Archives hoort, verwacht je haast dat het over een paar jaar overal is. Springerige duimpiano’s, slome synths, een hele portie coolheid. Op Le Guess Who? was ze al een hoogtepunt, hier haast vanzelfsprekend ook.  

Bully

Zaterdag 14:30-15:15 - Stage Five

Luister eens goed naar de rafelige nineties-rock van Bully uit Nashville. Ja, dan hoor je wel dat producer/zangeres/gitariste Alicia Bognanno stage liep bij noiserock-prima donna Steve Albini. Hun laatste plaat Losing verscheen ook nog ’ns op op Sub Pop, en dan weet je dat het goed zit.

Mattiel

Zaterdag 18:00-18:45 - Stage Five

Zangeres Mattiel schijnt heel wat verschillende talenten te hebben, van illustrator tot setbouwer, en nu dus ook garagesoul zangeres. Ze belandde in Atlanta en sloot zich daar aan bij de Black Lips scene, schaakte de broer van een van de bandleden voor haar eigen band en bracht een hartstikke leuk debuutalbum uit op Burger Records. Laten we hopen op een lekkere stoffige zaterdagmiddag in Hilvarenbeek.

Downtown Boys

Zaterdag 19:30-20:15 - Stage Five

Luister een album van Downtown Boys, en je checkt af en toe toch even of je niet in je gezicht gespuugd wordt. Zo intens schreeuwt frontvrouw Victoria Ruiz haar kritiek over de door mannen gedomineerde wereld, politiegeweld en andere misstanden. En onder de venijnige sneren en rammelende gitaren galmt dan ook nog eens dreigende saxofoon.  

Big Ups

Zaterdag 02:30-03:15 - Casbah

De Casbah is de plek waar je hoopt dat het een teringbende wordt. En om dat te garanderen, wordt zaterdag om 2.30 ’s nachts Big Ups ingevlogen. Noem het punk, noem het hardcore, plak er ‘post’ voor als je wilt. Het is hoe dan ook een verwoestende liveband, die een het festival net zo makkelijk de duisternis in trekt of in een kolkende massa kan veranderen.

Umfang

Zaterdag 02:20-04:00 - Stage Five

De Amerikaanse dj spot graag met wetten. Zo is ze het gezicht van Discwoman, een New Yorks collectief dat het zat is dat mannelijke dj’s altijd en overal in de meerderheid zijn. Zo leidt ze een verandering die broodnodig is, en dan wel op de best mogelijke manier: door zelf een awesome dj te zijn. Op ADE spotte ze met een andere wet: rustig opbouwen. Nog voor peak time rammelde ze de Radion door elkaar met een monsterlijk tempo. Op BKS mag ze afsluiten, dus dat gaat sowieso goed komen.

Lees ons interview met Umfang.

Khruangbin

Zondag 13:45-14:30 - Stage Three

Ongelooflijk, de muziek waarmee Texaans trio Khruangbin over de hele wereld grote zalen uitverkoopt: ze spelen exotische lome funkgrooves met wortels in Thailand, Iran en de Franse Antillen, en dan nog voornamelijk instrumentaal ook. Muziek die het uitstekend doet in je luiste zondagochtend-Spotify-lijstjes, maar live met nog eens wat extra pit.

John Maus

Zondag 18:30-19:30 - Stage Five

Het kostte John Maus even wat tijd, maar na twee, drie jaar zweten is het af. Niet zijn nieuwe album, maar zijn PhD. Pas daarna kon hij zich weer richten op de muziek, en die had zich kennelijk in de tussentijd opgestapeld. Twee albums verschenen er in korte tijd, met karakteristieke gloomy synthpop. Intussen is John Maus ook getransformeerd van een cult-act met een discman tot een echte live-band. Zijn manische performance is uiteraard gebleven.

Superorganism

Zondag 21:45-22:30 - Stage Three

Het leukste nieuwe collectief van het jaar heet Superorganism, een stel muzikanten uit Engeland met een piepjonge zangeres uit Amerika. Ze brachten begin dit jaar hun samplepop debuutalbum uit, met een paar goeie tunes voor mensen die van The Avalanches houden. Leuk, maar het draait eigenlijk om de live performance, die super kleurrijk en theatraal is, met visuals en choreografie. En als de fruitmand backstage goed gevuld is: met live appels.

Gang Of Youths

Zondag 14:30-15:15 - Stage One

Gang of Youths is die ene onbekende Australische band die zowel Pinkpop als Best Kept Secret aandoet, en wedden dat ze beiden platspelen? Enerzijds hoor je de galmende indierock van The National en de Springsteen-anthems die ook op The Suburbs terugkwamen. Anderzijds zie je een stel gasten met tatoeages op hun spierballen en de kloekmoedigheid van The Gaslight Anthem.