Fame Music Amsterdam sluit

Eind januari gaan deuren megastore aan Kalverstraat 2 dicht

Ingmar Griffioen ,

Fame Music in Amsterdam gaat sluiten. De megastore in de Kalverstraat 2 sluit op 29 januari 2012 de deuren. Dat maakte eigenaar Free Record Shop vanavond bekend, zo meldt Spitsnieuws. Na 21 jaar valt het doek voor de muziekzaak door een combinatie van "hoge huur, voorraad- en samenwerkingskosten en de stagnerende markt voor beeld en geluid".

Eind januari gaan deuren megastore aan Kalverstraat 2 dicht

Fame Music in Amsterdam gaat sluiten. De muziekwinkel in de Kalverstraat 2 sluit op 29 januari 2012 de deuren, waarmee Nederland haar laatste music megastore verliest. Dat maakte eigenaar Free Record Shop vanavond bekend, zo meldt Spitsnieuws. Na 21 jaar valt het doek voor de muziekzaak door een combinatie van "hoge huur, voorraad- en samenwerkingskosten en de stagnerende markt voor beeld en geluid". Daardoor zou het niet langer mogelijk zijn "een gezond bedrijfsrendement te behalen".

Fame Music heeft volgens een persbericht van Free Record Shop het grootste muziek- en movieassortiment van Nederland. Het muziekbedrijf draaide jaarlijks een omzet van twaalf miljoen euro en ontving ruim 800.000 klanten. Dat was niet voldoende.

Paradepaardje was laatste megastore van Benelux

"Wij kunnen ons dit niet meer veroorloven in deze tijden van economische recessie en teruglopende verkoopcijfers", reageert eigenaar Hans Breukhoven. Hij stelt het besluit "met pijn in ons hart" te hebben genomen. "Fame Music was het paradepaardje binnen de Holding." Regelmatig traden artiesten van internationale en nationale faam op in de megastore aan de Kalverstraat. Zo presenteerde Tim Knol er in mei nog zijn jongste cd.

Met Fame Music verdwijnt op 29 januari meteen de laatste megastore uit de Benelux. Tien jaar geleden telde de Benelux nog zeven megastores. Fame vierde vorig jaar nog het 20-jarig bestaan in de Melkweg. Een deel van het personeel van Fame zou elders binnen de Free Record Shop Holding aan de slag kunnen. Het lot van de overige medewerkers is nog onbekend.

Hans Breukhoven in 2010: "FAME gaat niet dicht"

3VOOR12/Amsterdam ging in februari nog langs voor een uitgebreid portret van Fame. 3VOOR12 sprak in april 2010 met Hans Breukhoven over de markt voor muziekwinkels. "Dit is toch een geweldige winkel", verklaarde Breukhoven toen trots. Hij bekende ook: "Fame Music, dat al jaren goede omzetten draait, is zeker niet mijn cash cow."

De vraag Wanneer gaat Fame dicht? beantwoordde Breukhoven toen als volgt:
“Fame gaat niet dicht. Deze winkel heeft uitstraling, staat ergens voor. Hij is alleen Eerste Kerstdag gesloten, alle andere dagen van het jaar elke dag tot 7 uur open. We hebben hier nooit veel winst gemaakt, maar toch zie ik Fame als een succesvolle winkel. Wel hebben we het aantal winkels hier in de buurt teruggeschroefd. We hadden zeven Free Record Shops in de Kalverstraat en de Leidsestraat. Nu zijn dat er nog 2, naast één vanLeest en Fame Music. Je kunt ons nog steeds niet missen.”