Album van de Week (20): Father John Misty

Smalende troubadour kwetsbaarder dan ooit op God's Favorite Customer

Father John Misty is opvallend stil. Eerder was hij nooit te beroerd om een lekker dwarse quote te geven, een meta-grap te maken over Taylor Swift, of zichzelf expres te verwikkelen in de Pizzagate-conspiracy. Cynisch, theatraal, met een knipoog en een smalende lach: zo kennen we Joshua Tillmans alterego Father John Misty het best. Maar details over God's Favorite Customer, zijn meest kwetsbare album tot nu toe, hield de showman angstvallig stil.

Nadat Uncut in 2017 zijn woorden verdraaide tot, zoals hij het zelf noemt, een stuk ‘gemutileerde dadaïstische koelkastpoëzie’, kondigde Tillman aan geen woord meer te reppen over het aankomende album. In dat interview staat dat Tillman het album schreef toen hij zes weken in een hotel verbleef. Mentaal ging hij flink door de mangel, nadat zijn leven door zijn succes compleet ondersteboven werd gekieperd. Of het nou waar is of niet, naar die thema’s hoef je op het album zelf niet ver te zoeken.

God’s Favorite Customer zit vol angst, pijn en hotelthematiek. De vreemde ‘psychic terrorists’ in de kamer boven je. Leven van de zoveelste roomservice-bestelling. De receptionist die naar je glimlacht, maar zich stiekem afvraagt of alles wel goed met je gaat. En niet zonder reden: de vaste gasten van God’s Favorite Customer zijn eenzaam dronkenschap, katers vol zelfhaat en overpeinzingen over de dood. De bombastische arrangementen van I Love You, Honeybear en Pure Comedy zijn verdwenen, vervangen door meeslepende hooks zonder opsmuk, vol sixties popinvloeden en McCartney-eske baslijntjes.

En toch, ondanks de wanhoop is Tillman zijn messcherpe observatievermogen en zwartgallige gevoel voor humor nog niet kwijt. Maar waar hij die instrumenten op zijn vorige twee albums gebruikte om liefdesrelaties en de maatschappij te fileren, richt hij ze nu meer dan ooit op zichzelf in plaats van de buitenwereld. Father John Misty laat zijn smalende lach nog maar weinig te zien; het masker begint los te laten. De show is voorbij. Op God’s Favorite Customer blijft Joshua Tillman eenzaam achter op een vloer vol confetti.

Meer #nieuwemuziek. Meer Best Kept Secret.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12