Dit Rotterdamse duo maakt ruwe en ongepolijste electro, hinkstapsprong-IDM en techno met een punk-attitude. Het coolste: Animistic Beliefs improviseert het live allemaal bij elkaar. Het is muziek voor kraakpanden, ravekelders én de grote stages, hun tracks gaan al mee in de platentassen van Helena Hauff, Afra en David Vunk, ze maakten ook al een cassette met Legowelt en er staat alvast een mooie spot op Dekmantel Festival 2021 in de agenda.
Hoewel het livecircuit het afgelopen jaar op zijn gat lag, is er weer een hele nieuwe generatie aan veelbelovend Nederlands talent te signaleren. Welke acts van eigen bodem verdienen een breder publiek? Wie stoot dit jaar door naar de ereklasse van de muziekwereld? En wie mag, als het effe meezit, deze zomer alle festivals platspelen? Dit zijn de 12van3voor12, de Nederlandse artiesten waar we ons fan van verklaren.
Zo fris en fruitig als Banji hoor je ze niet vaak. De band – met leden van Radio Eliza, WIES en Palmsy – maakt indiepop van het zonnige soort, getuige hun debuutsingle ‘Listen’. Daarbij zaten Jeroen de Pessemier (Oscar and the Wolf) en Mucky (de rechterhand van Sevdaliza) achter de knoppen. Komend jaar moet hun jaar worden, en met het team erachter zit het wel snor: ze delen alvast het management met De Staat, en ook platenlabel PIAS en boekingskantoor Mojo scharen zich achter het viertal.
We kenden Elias Mazian natuurlijk al jaren als dj in Trouw en De School. In 2020 vond hij zichzelf opnieuw uit als fluisterzanger met smachtende synthpopsongs. De paar liveshows die hij deed smaakten naar meer: op dit moment ontwikkelt hij met lichtkunstenaar Boris Acket een hele sicke installatie die hij mee het podium op wil nemen. Oh ja, en ondertussen werkt hij ook nog aan (meer dansbaar, housey!) nieuw werk.
Vorig jaar was amper begonnen, en de toen 18-jarige conservatoriumstudent Froukje Veenstra scoorde vanuit het niets een gigantische viral-hit met ‘Groter Dan Ik’. Het werd de soundtrack van een wereld die letterlijk en figuurlijk in de fik stond, en zo werd Froukje de hoogst genoteerde nieuwkomer in de Song van het Jaar-lijst. Maar dit is pas het begin voor Froukje, er komt al snel een EP op Top Notch en dan volgt een fikse Popronde-tour.
Overdag jezelf afbeulen op kantoor om ’s avonds jezelf nog eens af te beulen in de repetitieruimte of op het podium: de Amsterdamse postpunkband Global Charming verheft het zeuren over de geestdodende sleur tot kunst. Frontman Jilles van Kleef speelde al in o.a. Torii, Personal Trainer, The Mighty Breaks, Twin Shades, Petersburg, maar dit is echt zíjn band. Debuutalbum Mediocre, Brutal verscheen op kwaliteitslabel voor de dwarsdenker: Subroutine Records.
De Amsterdamse punkband Hang Youth viel het afgelopen jaar op met twee piepkorte, humoristische platen die welhaast uit hun voegen barstten van urgentie. Én van de grootse poppunkhooks. Ook komend jaar is er weer een boel aan de hand. De verkiezingen staan voor de boeg, het Brexit-akkoord gaat op 1 januari in en Joe Biden blijkt vast ook gewoon een oude witte rechtse lul. Kortom: ook in 2021 hebben we Hang Youth nodig om te zeggen waar het op staat.
Al jaren valt Joya Mooi op met vindingrijke indiepop, psychedelische R&B en hedendaagse nu-soul. Op album The Ease of Others (2019) en EP Blossom Carefully gaat ze op zoek naar haar identiteit, en elke release weer lijkt ze nog dichter bij zichzelf te komen. Het maakt nog benieuwder naar haar plannen voor komend jaar.
Eerlijk waar, wij waren weggeblazen door de radiosessie die Luka afgelopen najaar in 3voor12 Radio deed. Ja, haar album First Steps of Letting Go beloofde al veel goeds, met springerige elektronische popliedjes met een quirky inslag a la Sylvan Esso, stemmige folkrock en af en toe een soulvolle uithaal. Live laat ze die liedjes pas echt ontbranden met grootse climaxen en prachtig verstilde kippenvelmomenten.
Een beetje verdrietig waren we wel toen Raven Aartsen zijn drumstokjes in de wilgen hing, zijn band Mozes and the Firstborn vaarwel zegde en naar Los Angeles vertrok. Het was tijd voor een solocarrière, en die begint nu zijn vruchten af te werpen. Frans label Kitsuné toonde interesse in zijn eigenzinnige single ‘Whatever’, er ligt meer muziek klaar en ondertussen werkte hij ook nog mee aan platen van Sevdaliza, Yung Nnelg en Ray Fuego.
Drie grootheden maken zich al jaren hard voor Raw Roets: Hef, Winne en Feis plaatsen de Rotterdamse rapper al sinds 2015 op een voetstuk. Ja, hij kan spitten als de beste en schrijft diepe, filosofische teksten, maar heeft ook een uitzonderlijk gevoel voor melodie. Na de supersterke EP Dromen In Kleur volgt dit jaar een album op het label van Winne.
Er kleeft een nogal stereotype beeld aan vrouwen die mooie folkmuziek maken. Ze worden weggezet als lieflijk en zacht. Robin Kester wil af van dat beeld. Haar spookachtige folk en bezwerende indierock zit vol horror, gruwelijkheden en dystopische werelden. Aan haar mini-album werkten Moss-frontman Marien Dorleijn en Conor O’Brien van de Ierse band Villagers mee, een volwaardige plaat is in de maak.
De Pijp is onbetaalbaar geworden, de stad is overstroomd door yuppen en toeristen, en dan struikel je iedere vijf meter ook nog eens over zo’n verdomde bakfiets van 5000 euro. Sophie Straat maakt zich verschrikkelijk druk om de gentrificatie van Amsterdam. Als moderne vertolker van het levenslied barsten haar teksten van de sociale ongelijkheid, maar er valt ook genoeg in te lachen. Ze maakt die songs met Wieger Hoogendorp, haar lief en tevens de producer van Goldband.
12van3voor12 van 2020
In 3voor12 Radio komen de 12van3voor12 de komende week uitgebreid aan bod. 3voor12 Radio luister je elke maandag tot en met donderdag van 21:00 uur tot 00:00 uur op 3FM.