De 12van3voor12 voor 2015

Een kersvers dozijn veelbelovend talent van eigen bodem

Timo Pisart ,

Welke Nederlandse acts staan op het punt van doorbreken? Welke muzikanten gaan we in 2015 in alle clubs en op alle festivals terugzien? Om welke muzikale namen hangt nu al een buzz van jewelste? Traditioneel selecteert 3voor12 een dozijn veelbelovende Nederlandse artiesten waar we laaiend enthousiast over zijn en veel van verwachten: de 12van3voor12 voor 2015. Van aanstekelijke garagerock tot cocktailhouse en van sublieme pop tot ondeugende hiphop. Deze week stellen we ze dagelijks aan je voor in 3voor12 Radio op 3FM, en check meteen de sampler op de Luisterpaal.

Binkbeats
Wellicht ken je Frank Wienk alias Binkbeats al van zijn instrumentenorgies als slagwerker bij Kyteman en Eefje de Visser, of zijn Beats Unraveled-series bij Boiler Room. Met chirurgische precisie ontleedde hij daarmee slimme elektronische producties van bijvoorbeeld Atoms for Peace en Flying Lotus, om ze vervolgens live te herinterpreteren met niets dan akoestische instrumenten en loops. Het werd een hit op YouTube en Binkbeats ontving liefdesbetuigingen van o.a. Questlove, Caribou en Four Tet. Op Le Guess Who? deed Bink vervolgens zijn allereerste liveshow, met voornamelijk eigen materiaal. In januari staat hij daarmee ook op Eurosonic en Noorderslag, om vervolgens een flinke tour door Engeland te doen.

Cho
De afgelopen dagen kwam de hashtag al honderden keren voorbij: #misschienwelhe. Het is de eerste single van de 21-jarige Amsterdamse rapper Giovanni "Cho" Rustenberg in dit nieuwe jaar: ondeugend, humoristisch, razendsnel en vlijmscherp, met precies genoeg autotune, south trap hi-hats en R Kelly-verwijzingen. In 2013 was zijn mixtape Knock Knock 2 al de populairste mixtape op Puna.nl en Workshop (met Bokoesam) scoorde datzelfde jaar dik een miljoen views op YouTube. Vorig jaar opereerde Cho voornamelijk onder de vleugels van Adje en diens Sloddervosgang. Dit jaar moet het serieus worden: zijn eerste EP op Top Notch kwam afgelopen vrijdag uit. Wordt 2015 het jaar van Cho? Misschien wel, hè?

Falco Benz

Vraag Eelco Topper alias Falco Benz gerust om 'n goede Mojito voor je te maken. Zelf noemt hij zijn heerlijk aanstekelijke deuntjes vol stijlvolle synthesizerpartijen niet voor niets "cocktailparty-house". In een jaar tijd bracht hij maar liefst drie EP's uit op Magnetron Music, het label van synthprins Bas Bron en hoorbaar een voorbeeld voor Falco Benz. Ondertussen tourde hij als voorprogramma van De Jeugd van Tegenwoordig, gaf hij fantastische shows op o.a. Best Kept Secret en Into The Great Wide Open en scoorde een radiohitje met het Todd Terje-esque Hat Tricks. Wat Falco Benz in 2015 voor ons uit zijn hoge hoed tovert? Hij staat op Noorderslag, belooft nog eens een stel EP's uit te brengen én hoopt voet aan de grond te zetten in Duitsland en Engeland.

GANZ
Op het moment van schrijven zit producer GANZ in Australië, en dat zegt alles al over zijn supersuccesvolle, internationaal aandoende remixen en eigen kleurrijke bass- en trap-producties, die overduidelijk hinten naar Flume, Hudson Mohawke en Rustie. Daarmee werd hij al getekend door de Britse Plastician, scoorde een deal met Sony en maakte een officiële remix voor de Canadese ster A-Trak. Ondertussen werd zijn flip van Hermitude en Flume op YouTube nog vaker beluisterd dan het origineel. In januari brengt hij een nieuwe EP uit en hij staat op Eurosonic en Noorderslag met zijn nieuwe liveshow.

Kovacs
Met haar allereerste single My Love scoorde de eigenzinnige Eindhovense zangeres Sharon Kovacs al een 3FM Megahit, vooral dankzij dat waanzinnige, diepe en van melancholie doordrenkte stemgeluid dat wel doet denken aan Beth Gibbons (Portishead), Amy Winehouse en Lana Del Rey. Na die Megahit gaf ze indrukwekkende shows op Into The Great Wide Open en Lowlands (in de grote Bravo, nota bene!), en in de documentaire Wolflady zagen we al dat Kovacs bijzonder veel te vertellen heeft. In 2015 verschijnt haar debuutalbum, waarmee Warner International grootse plannen heeft. De eerste Duitse shows staan al in de agenda.

The Miseries
Precies honderd seconden telt de debuutsingle Skinflint van The Miseries, het fantastische garagerockbandje van Tim Knol. Daarmee gaat hij een héle andere kant op dan zijn toch wat traditionelere solowerk: hij speelt liedjes over drugs en drankgelag, en met een serieuze punk-swagger. Het lijkt hem menens met deze groep, hun shows op Into The Great Wide Open en Le Guess Who? waren geweldig en in maart 2015 moet er een heus debuutalbum komen bij Excelsior. Daarna hoopt Knol met zijn band het busje vol te laden en heel Europa plat te spelen.

PAUW
Het was even wachten tot de internationale sixtiesrevival van o.a. Temples, Unknown Mortal Orchestra en Foxygen ook naar de Nederlandse muziekscene doorsijpelde. Vooruit, in 2013 signaleerden we Jacco Gardner al met zijn barokke georkestreerde psychedelica, in 2015 zou PAUW zijn succesverhaal wel eens achterna kunnen gaan. Het trio uit Twente laat zich inspireren door Pink Floyd, The Doors en Tame Impala, ze waren de meestgeboekte band op de Popronde en deden zo al verschrikkelijk veel speeluren op. Dat hoor je terug in hun uitgesponnen debuut-EP waar sitars, 12-snarige gitaren en orgels hand in hand gaan. Het steekt allemaal bijzonder vernuftig in elkaar, maar rockt ook zo lekker dat PAUW ook zomaar de cross-over zou kunnen maken naar de regio en festivals als Paaspop en de Zwarte Cross. 

Rondé
Rondé ontstond op dezelfde manier als Mister & Mississippi: tijdens een act development-les aan de Herman Brood Academie werden de muzikanten samen in een hok geschopt om wat liedjes te schrijven. En met succes: het allereerste liedje dat Rondé schreef, Run, werd meteen een gigantische 3FM Megahit die het tot 'high rotation' schopte. Het is grootse, meeslepende indiepop met zang die van Lykke Li had kunnen zijn. En Rondé heeft meer van zulke sterke nummers, bewees de groep ook in 3voor12 Radio en tijdens de 3voor12 Song van het Jaar-uitzending. Zou zomaar de meest succesvolle Nederlandse band van 2015 kunnen worden.

SBMG
#pletmnbalzak al voorbij zien komen? Met het aanstekelijke, lichtvoetige sekshitje Oeh Na Na verovert ‘newschool’ hiphopduo SBMG (Sawtu Boys Money Gang) langzaam maar zeker Nederland. SBMG-kernleden Chivv en Henkie T. zijn al sinds hun vijftiende wereldberoemd in de Bijlmer, dankzij een handjevol underground-gangsterrap-pokoes. Platenlabel Top Notch hangt sinds vorig jaar achter SBMG, maar ook Kraantje Pappie, Dio, Lil Kleine en Sjaak bleken fan, getuige hun remix van Oeh Na Na. Eind 2014 brachten ze vervolgens nog een mixtape uit die het scoorde tot 3voor12 Album van de Week, in 2015 hopen we op een minstens zo ondeugend album.

Sevdaliza
Ze was wellicht langs je heen gegaan, maar R&B-zangeres Sevdaliza stond al op Pitch, Amsterdam Dance Event en Motel Mozaïque en bracht het nummer Backseat Love, geproduceerd door Nobody Beats The Drum, zowaar uit op het prestigieuze Britse label Warp. Binnen afzienbare tijd moet haar The Suspended Kid EP het levenslicht zien op een internationaal label. Daarop vind je donkere, broeierige electropop die af en toe wel wat weg heeft van FKA twigs.

Weval
"Welkom bij de familie", zei Michael Mayer, baas van het vermaarde Keulse Kompakt Records, al tegen het Amsterdamse duo Weval. Ze maken filmische elektronicatracks - je mag zelfs liedjes zeggen! - in navolging van bijvoorbeeld Moderat, die het nog beter doen op de koptelefoon dan op de dansvloer. Eerder werd hun muziek al uitgebracht via fijnproeverslabel Atomnation, vervolgens remixten ze Gui Boratto en inmiddels hebben de twee een multi-album-voorstel binnen van Kompakt. Op ADE deden ze al een drietal succesvolle sets, in 2015 hopen ze ook meer liveshows te gaan geven in Nederland, maar ook Frankrijk (dankzij een reclame met Penelope Cruz!) en Duitsland.

Yuko Yuko

Het piepjonge Yuko Yuko was al een dampende sensatie op de Popronde met weirde, noisy popliedjes in de lijn van Deerhunter, Ariel Pink en Mac DeMarco en een oldschool VHS-randje. Geestesvader Elias Elgersma nam de liedjes op in zijn slaapkamer in Friesland, maar inmiddels reist zijn muziek de hele wereld over, en dan vooral Mexico (!). In 2014 bracht hij al een verrassend groot aantal releases uit met Yuko Yuko én zijproject The Homesick, in 2015 meer van dat alles. Tevens staat Yuko Yuko op het 3voor12-podium tijdens Noorderslag.