De 12van3voor12 van 2016

Wij stellen hét veelbelovende muzikale talent van eigen bodem aan je voor

Timo Pisart ,

Wat is hét meestbelovende muzikale talent van de toekomst? Welke aanstormende acts van eigen bodem zouden dit jaar zomaar kunnen doorbreken in eigen land (en misschien wel daarbuiten)? En welke namen gaan we komend jaar op alle festivals en in elke club terugzien? Traditiegetrouw kiest 3voor12 de 12van3voor12, een dozijn namen waar we laaiend enthousiast over zijn, die we het hele jaar zullen volgen. Deze week stellen we ze dagelijks aan je voor in 3voor12 Radio op 3FM, van donkere straatrap tot spacey elektronica en van slackerrock tot begeesterde indiepop.

Amber Arcades
Wie de platen van Courtney Barnett, Sharon van Etten en Real Estate heeft grijsgedraaid, kan slackerfolkzangeres Annelotte de Graaf gerust in het hart sluiten. Onder het pseudoniem Amber Arcades toog De Graaf afgelopen jaar naar New York om ’n album op te nemen met leden van Real Estate, Quilt en Kevin Morby. Dat album verschijnt dit voorjaar op het vermaarde label Heavenly, en Amber Arcades is ook al bevestigd voor showcasecircus SXSW. 

The Brahms
Een fijn lentezonnetje, een eerste biertje in de hand en meezingen maar: indiepopband The Brahms wordt een geheide hit op de festivals dit jaar. De groep is pas afgestudeerd nog aan de Herman Brood Academie, maar was al de meestgeboekte band van Popronde 2015 en scoorde een 3FM Megahit met het frisse liedje Golden. Ga er maar vanuit dat ook het materiaal van hun aanstaande tweede EP in goud zal veranderen.

Canshaker Pi
Het gerucht gaat dat zelfs slackerrockheld Stephen Malkmus (Pavement) al fan is van Canshaker Pi, en dat zou ons niets verbazen. De groep, met twee leden van Palio SuperSpeed Donkey, maakt heerlijk catchy en supergrappige liedjes die telkens weer uit de bocht vliegen met overstuurde gitaarlijnen. Wij verwachten dit jaar een debuutalbum dat de hoogtijdagen van de nineties doet herleven.

Death Alley
De gitaarsolo’s wapperen je om de oren bij Death Alley, een band met leden van Devil’s Blood, Gewapend Beton en Mühr. Op hun eerste album schetsten ze al een Black Magick Boogieland, klinkend als MC5, Bad Brains en Hawkwind. Duistere en onheilspellende rock ’n roll, dus, maar evengoed supergroovy. Ze delen een manager met Pentagram en stonden al op Roadburn, Zwarte Cross, Speedfest en Scumbash. In januari staan ze op Eurosonic én doen ze een flinke tour door Europa.

The Great Communicators
Zo begeesterd als The Great Communicators zie je bands zelden spelen. Het is kleurrijke indierock die de zes maken, met jongen-meisje-samenzang in de geest van Broken Social Scene. Met de producer van die legendarische Canadese band maakten ze dan ook hun eerste EP, en as we speak leggen ze de laatste hand aan hun debuutalbum met de hulp van Simon Akkermans (C-Mon).

Indian Askin
Zingt Chino Ayala daar nou dat je de aal in zijn broek moet aaien? Jazeker, maar bang hoef je er niet voor te zijn, bezweert hij op Indian Askin-prijsnummer The Answer. Deze band uit Amsterdam maakt eigenaardige, hitsige rock ’n roll die alle kanten op kronkelt, a la dEUS en Beck. Ze gaven een van de beste 3voor12 Radio-sessies van vorig jaar, brengen op 15 januari hun debuut-EP uit en staan daarmee op Noorderslag.

Interstellar Funk
Dekmantel en DGTL lopen al met hem weg, hij krijgt een residentschap bij de nieuwe club De School en hij is een van de grote toekomstige talenten uit de Rush Hour-stal: Interstellar Funk, het alias van producer/dj Olf van Elden. En zoals zijn naam al verraadt, draait hij inderdaad behoorlijk spacey, hypnotisch en vooral avontuurlijk. Als een ruimtereis van de meest exotische house via kraut en dub door naar intergalactische techno. Dit voorjaar verschijnt een nieuwe EP van de beste man.

Klangstof
Wellicht ken je Koen van de Wardt al als bassist van Moss, vorig jaar op Grasnapolsky debuteerde ook zijn eigen project Klangstof (met nog eens twee leden van Moss). Hij maakt kleurrijke elektronische indiepop waar wel wat invloeden van Radiohead in zijn te ontwaren, speelde reeds in het voorprogramma van Alt-J en schijnt ook al een flinke internationale platendeal te hebben getekend. Een debuutalbum moet dit najaar in de schappen liggen.

Max Meser
De van oorsprong Spaanse Max Meser combineert cocky britpop met liedjes in de traditie van de beste sixties-songschrijvers, van The Beatles via The Kinks naar Bob Dylan. Afgelopen jaar reisde Meser mee met de Popronde en werd Phil Tilli (Moke) zijn manager, in maart verschijnt zijn debuutalbum, geproduceerd door Matthijs van Duijvenbode (Tim Knol en Douwe Bob).

Polynation
Wie voor ’t eerst een track van Polynation opzet, denkt wellicht dat het om een producer gaat die op zijn slaapkamer de mooiste beats in elkaar draait, maar Polynation is ook een zinderende liveact. Hessel Stuut op drums, Stijn Hosmans achter stapels synthesizers. Ze stonden al op Best Kept Secret, Incubate en Amsterdam Dance Event en werden reeds opgepikt door BBC Radio 6. In november brachten ze de Allogamy-EP uit met dromerige, bijna jazzy tracks, van ambient tot meer dansvloer-georiënteerd. 

Sevn Alias
Wat was de meest verdienstelijke poku van 2015? Ma3lish van Sevn Alias, zo stemde het verzamelde Nederlandse hiphopjournaille eind vorig jaar. De 18-jarige rapper uit Almere gooit al tijden hoge ogen met de hardste straatbangers, staat prominent op het laatste album van Hef en deed deze zomer een uitstekende 101Barz-sessie, waarna hij het ook op Appelsap waarmaakte. In januari verschijnt zijn EP Twenty Four Sevn 2. 

SFB
Schiermonniks hiphop-utopie New Wave ken je allereerst van Drank & Drugs van Ronnie Flex en Lil'Kleine, maar ook het Haagse kwartet SFB (Strictly Family Business) speelde een grote rol op het album. Investeren in de Liefde werd een grote hit, kernleden Frenna en Jandro tekenen afzonderlijk voor nog eens een aantal toptracks op het album. Maar goed: ook op eigen kracht is SFB het volgen waard. Ze vermengen Atlanta-trap met R&B en vooral ook veel Caribische invloeden, en scoren daarmee miljoenen YouTube-views. Reset The Levels II: Boulevard is het eerste 3voor12 Album van de Week van 2016.

In 3voor12 Radio stellen we deze week de 12van3voor12 aan je voor, iedere doordeweekse dag van 21.00 tot 00.00 uur op 3FM. Maandag speelt Max Meser live in de uitzending, dinsdag SFB, woensdag Interstellar Funk en donderdag Amber Arcades. The Great Communicators, Canshaker Pi, Klangstof, Sevn Alias en Polynation spelen op ons podium op Noorderslag.