Welke aanstormende acts van eigen bodem zouden dit jaar zomaar kunnen doorbreken in eigen land (en misschien wel daarbuiten)? En welke namen gaan we komend jaar op alle festivals en in elke club terugzien? Traditiegetrouw kiest 3voor12 de 12van3voor12, een dozijn namen waar we laaiend enthousiast over zijn, die we het hele jaar zullen volgen. Deze week stellen we ze dagelijks aan je voor in 3voor12 Radio op 3FM.

CUT_

CUT_ in 12 woorden:
Electropopduo ging viral met Stromae-cover en komt nu met meer eigen materiaal.

Waarom gaat CUT_ het maken in 2017? 
Die cover van ‘Papaoutai’ is al weer twee jaar uit, en in de tussentijd verschenen er nog twee ep’s vol eigen materiaal. Live heeft het Amsterdamse duo dusdanig grote stappen gemaakt, dat dit nog wel eens het jaar kan worden waarin ze echt gaan doorbreken. Binnenkort verschijnt de nieuwe single, en gaan we zien of 2017 hét Cut_ jaar wordt.

SMIB

SMIB in 12 woorden:
Losvast Bijlmer-collectief dat een punk-attitude brengt naar hiphop en straatfashion.

Waarom gaat SMIB het maken in 2017? 
SMIB is gloeiend. Op Appelsap zie je inmiddels meer SMIB-shirts dan Patta. Het verzamelalbum Bakuhatsu is de meest eigenwijze Nederlandse hiphoprelease van de afgelopen tijd. Oh, en SMIB geeft vurige shows die altijd ontaarden in circle pits.

45ACIDBABIES

45ACIDBABIES in 12 woorden:
Electrogaragepunk. Ontstaan op de Herman Brood-academie, maar wars van álle regels.

Waarom gaat 45ACIDBABIES het maken in 2017? 
Op de afgelopen Popronde heeft 45ACIDBABIES keer op keer laten zien dat ze zalen die niet per se vol staan met fans toch helemaal op zijn kop kunnen zetten. Een verrassing was dat niet helemaal, omdat op Grasnapolsky in februari alle alarmbellen al redelijk af gingen. Het is nu de vraag of ze hun eigenzinnige live-sensatie succesvol weten te vertalen naar een debuutplaat. Als dat lukt, mag je ervan uitgaan dat ze in 2016 op alle popfestivals te zien zullen zijn.

 

Linde Schöne

Linde Schöne in 12 woorden:
Voor je tante die alleen kleinkunst luistert én voor je hipste vriend.

Waarom gaat Linde Schöne het maken in 2017? 
Heel af en toe hoor je opeens iets dat je nog niet eerder hoorde. De EP die Linde Schöne vorig jaar uitbracht was zoiets. Kille hiphopbeats, zoete r&b-zang en dan Nederlandstalige teksten die aan de ene kant een hoog kleinkunst-gehalte hebben, maar dan zo cool en eerlijk als je eigenlijk nooit ziet bij van die rijmende types op gitaar of piano. We wisten niet eens dat we dit nog misten in Nederland, maar we zijn alvast blij dat er in elk geval nog een EP aan komt dit jaar. En live pakt ze het publiek ook nog eens makkelijk in, bleek ook al op het Song van het Jaar Festival.

Kevin

Kevin in 12 woorden:
Mr. Slow Flow gaat met zijn lome rap Sevn Alias keihard achterna.

Waarom gaat Kevin het maken in 2017? 
Het is die jongen met die trage flow, die dit jaar een hoge vlucht gaat nemen. Na Sevn Alias is Kevin de volgende artiest die gelanceerd wordt door Rotterdam Airlines. Wazig is een HIT, zijn EP Kleine Versnelling belandde al in zijn geheel in de Spotify Top 50, hij is reeds aangekondigd voor Woo-Hah! en vliegt het komende jaar het hele land door.

Paul Sinha

Paul Sinha in 12 woorden:
De volgende grote Nederlandse hippop-ster die harten smelt van Vlissingen tot Delfzijl.

Waarom gaat Paul Sinha het maken in 2017? 
Komende Noorderslag geeft Paul Sinha (spreek uit als: Sinna) pas zijn derde optreden ooit, maar op het Song van het Jaar Festival (zijn eerste show) liet hij zien ook wat performance betreft een natuurtalent te zijn. We verwachten binnen niet al te lange tijd een debuutalbum bij TopNotch en als dat van dezelfde kwaliteit is als zijn eerste vier tracks, dan wordt dat een genadeloos hit-album. Paul Sinha heeft precies de combinatie van looks, hooks en gevoelige teksten waarmee een hedendaagse popzanger groot kan worden in Nederland: laten we dat hippop noemen. Maar omdat hij naast de teksten zelf ook veel aan de producties werkt, behoudt hij een originele eigen stijl.

Nana Adjoa

Nana Adjoa in 12 woorden:
Zoete pop die net zo makkelijk zalft als een beetje ongemakkelijk wordt.

Waarom gaat Nana Adjoa het maken in 2017? 
Nadat ze al meespeelde in de bands van o.a. Sue the Night en Janne Schra, heeft Adjoa afgelopen Popronde laten zien dat ze het ook solo kan. Nou ja, solo. Ze heeft wel een hele band mee. Haar liedjes luister je makkelijk weg. Zoete melodieën, een warm geluid. Maar net als je denkt dat het iets te zoet wordt, valt er wat gonzende elektronica bij, wat het de prettige ongemakkelijkheid geeft waardoor je het blijft luisteren.

Woody

Woody in 12 woorden:
Deze Delftse weirdo trekt je met eclectische dj-sets giechelend naar de dansvloer.

Waarom gaat Woody het maken in 2017? 
Van Japanse synthesizerexperimenten tot oude trance-rammers: met een vrolijke schijt aan conventies draait Woody ‘s-Gravemade de dansvloeren in Nederland aan gort. De dj uit Delft is al een graag geziene gast bij Red Light Radio, De School en Dekmantel, gaf afgelopen jaar al acte de présence op Lowlands, REC. en Pitch en krijgt in 2017 ongetwijfeld de leukste spots op alle allerleukste feestjes.

Jo Goes Hunting

Jo Goes Hunting in 12 woorden:
Het broertje van Rocco maakt indiepop die klinkt als Brooklyn anno 2009.

Waarom gaat Jo Goes Hunting het maken in 2017? 
Jimmi Jo Hueting heeft minstens zoveel swag als zijn broer Rocco (De Staat), en zet die in om stuurse indiepop te maken. Een beetje Animal Collective, een beetje Dirty Projectors, een beetje Balthazar. Ze gooiden al hoge ogen in het voorprogramma van De Staat en op reis met de Popronde, en brengen in februari debuutalbum Come, Future uit.

The Mysterons

The Mysterons in 12 woorden:
Groovy supernova in je hersenpan nadat je te lang scifi-series hebt gebingewatcht.

Waarom gaat The Mysterons het maken in 2017? 
The Mysterons nam in 2016 een goede aanloop naar wat hun oogstjaar moet worden. Met shows in Paradiso, op Motel Mozaique en natuurlijk Lowlands hebben ze ruimschoots bewezen klaar te zijn voor grotere podia en festivals. Het debuutalbum moet uitkomen in februari en de eerste single ‘Turkish Delight’ belooft alvast veel goeds. Volgende week staat de band op Eurosonic, dus wellicht weten ze daar ook wat internationale deuren te openen.

Satori

Satori in 12 woorden:
Dance met invloeden uit de hele wereld. Oei? Nee hoor. Geen zorgen.

Waarom gaat Satori het maken in 2017? 
Z’n liveset in de Boiler Room bleek een hoogtepunt van ADE en komend voorjaar brengt de Nijmeegse producer Satori met een album op niet het  minste label: Crosstown Rebels, waar ook artiesten als Red Axes, Skream, Matthew Johnson en Tiga al op uitbrachten. Het blijft dance met invloeden uit de hele wereld, en dan nu vooral met een focus op Mali. En dan heeft ie voor zijn eerste single ook nog remixes van Matthew Dear en Ewan Pearson. Dit belooft dus veel goeds. 

Radio Eliza

Radio Eliza in 12 woorden:
Een Nederlandse Indie Dance Party-playlist is niet compleet zonder deze energieke pop.

Waarom gaat Radio Eliza het maken in 2017? 
Op basis van slechts twee singles tourde Radio Eliza zich vorig jaar een eind in de rondte. En terecht. ‘Kids’ was een keiharde hit, die het zelfs tot de top 100 van de Song van het Jaar-verkiezing schopte. Tijdens liveshows laten ze nog veel meer hitgevoelig materiaal horen, dus we kijken reikhalzend uit naar een full length. We zullen daar niet de enige in zijn: ongetwijfeld staat de zaal straks vol met Nederlandse boekers tijdens hun show op Noorderslag.