De 12van3voor12 voor 2014

Een kersvers dozijn veelbelovende talenten van eigen bodem voor komend jaar

Timo Pisart ,

Welke acts van eigen bodem gaan komend jaar potten breken? Welke bands buzzen er, wie ga je komend jaar op alle festivals zien en rondom welke muzikale gezichten zijn inmiddels torenhoge verwachtingen? 3voor12 heeft weer een twaalftal veelbelovende Nederlandse artiesten geselecteerd waar je in 2014 veel van gaat horen: de 12van3voor12. We stellen ze komende week dagelijks voor in 3voor12 Radio op 3FM en check ook de sampler op de Luisterpaal.

Afterpartees

Afterpartees brengt heerlijk rammelige, puntige powerpopliedjes vanuit het Limburgse gat Horst. Er was al een aanstekelijk brakke demo, er waren shows op Incubate, Into The Great Wide Open, Le Guess Who? en in de HMH, en er is een eerste singeltje bij Gronings rock 'n roll-godfather Jan Kooi. Daarop klinkt ongein van de bovenste plank met de beste jengelende gitaarlijntjes die we in lange tijd hoorden. Later dit jaar moet er een debuutalbum verschijnen van deze Limburgse kwajongens. Proemgaas!

Ares

"Want ik voel me zo wijs vergeleken met vroeger", met die woorden zette mc Rens Ottema uit Oosterhout zich op de kaart. Hij kwam achttien jaar geleden ter wereld in de week dat 'die andere Oosterhoutse rapper' de top 40 binnenkwam met Spraakwater: de geboorte van de nederhop. De piepjonge Ares, zoals hij zichzelf noemt, was al te zien in BNN's The Next MC, werd door State Magazine genomineerd voor Rookie of the Year en debuteerde vorig jaar op Top Notch met de uitstekende single Pirouette. Dit jaar moet hij dan écht wereldwijs worden met de push van het grote label en een aanstaande plaat.

Birth Of Joy

Als er één band is die zich afgelopen jaren live heeft bewezen, is het Birth of Joy wel. De psychedelische rockers stonden al in 2011 op de Zwarte Cross en bliezen daar het hoofdpodium dusdanig omver dat ze direct een contract onder de neus kregen van Suburban Records. Inmiddels tourden ze zich wereldwijd een slag in de rondte met shows op Glastonbury, Green Man, CMJ en Reeperbahn. Uitgebreide tourverslagen daarvan lees je hier. In februari komt derde album Prisoner uit met shows op Eurosonic, Noorderslag, SXSW en in heel Europa in het vooruitzicht.

Boaz van de Beatz

Boaz van de Beatz is de ongekroonde koning van stuiterende trap-, trance-, gabber- en bubblingbeats en de vaandeldrager van Nouveau Riche. Je kunt het zo gek niet bedenken, en Boaz heeft het wel bij elkaar gegooid om tot een gestoord dikke beat te kneden. In Nederland scoorde hij flink met producties voor Yellow Claw, Jebroer en Mr. Polska. Via de platentas van die laatste kwam Boaz terecht bij Diplo, met wie hij inmiddels een dikke handvol tracks maakte. In 2014 beleeft hij z'n debuut als dj, en het zou zomaar het jaar kunnen worden dat hij ook internationaal keihard doorbreekt.

Rita Zipora

Tijdens reizen door Midden-Amerika en Mongolië zag conservatoriumstudente Rita Zipora het licht, en begon ze aan haar debuutalbum te werken. Single Wasem is al uit: een vrolijk, trippy electropopliedje met een Nederlandstalige tekst en dictie die wel aan Eefje de Visser doet denken en een muzikale omlijsting die van Spinvis had kunnen zijn. Het is de voorbode van de plaat Als Ik Kijk, die al op 10 januari verschijnt. Een week later staat ze bovendien op Noorderslag. Eind vorig jaar stond ze al in 3voor12 Radio, kijk dat optreden hier terug.

De Sluwe Vos

Al een tijdje zoemt de naam van de Sluwe Vos rond, dankzij een stel bijzondere techno- en housetracks met ontzettend diepe kicks. Eerder draaide hij al op Welcome to the Future, The Garage in Leeds en zo'n beetje elke dansvloer op Nederlandse bodem. Ook kwam hij al eens langs bij Dansen Met Delsing. Die live-set check je hier. Op het 3voor12-podium te Noorderslag presenteert de producer met het vlassige snorretje Kontra Live, een zinnenprikkelend spektakel van een liveshow met stapels analoge apparatuur en imponerende visuals rondom het beeld van, natuurlijk, een vos.

The Future’s Dust

The Future's Dust gooide al hoge ogen op Incubate, Into The Great Wide Open en de Popronde voordat ze ook maar een officiële noot muziek hadden uitgebracht. En dat dankzij een zwoele, verstilde sound die zweeft tussen The XX en James Blake, maar dan met af en toe een post-rock-achtige eruptie. Een eerste EP is inmiddels verschenen en daarmee zijn ze al bestempeld tot de vaandeldragers van 'het IJsland van Nederland': Friesland. Later deze maand staat de band op Noorderslag. Bekijk ook de intieme sessie die 3voor12 Friesland met de band opnam.

The Real Youth

Opeens was daar afgelopen jaar de single We Are, een festivalwaardige meebruller die precies het midden houdt tussen indiepop, electro en folk. Ze voerden 'm al piekfijn uit in 3voor12 Radio, maar wie The Real Youth nou precies zijn? Of die fabriekshal in Zuid-Limburg, waar de band naar eigen zeggen feesten organiseerde voor 1500 man, wel echt bestaat? Of het duo Cynthia en Jonas broer en zus zijn? Of ze een gigantische internationale deal zo goed als rond hebben? Er circuleren een aantal hardnekkige geruchten over The Real Youth. Hoe dan ook: met singles van het kaliber We Are kun je eigenlijk niets meer fout doen, ze werken nu hard aan een opvolger.

Town Of Saints

Ze leerden elkaar kennen in 'de pittoreske bergen van Oostenrijk', waar zowel de muzikale als romantische vonk oversloeg. En twee jaar verder heeft de begeesterde quarterlifecrisis-folkrockband Town of Saints al meer kilometers gemaakt dan liedjes: ze toerden uitgebreid door Europa en speelden ook in Nederland overal, van huiskamer tot poppodium en van 3FM-studio tot DWDD. Met debuutalbum Something to Fight With op zak zetten ze dat tempo ongetwijfeld even door in het nieuwe jaar.

Twin Shades

Als 2013 het jaar was dat garagerock een opleving had, dan is 2014 het jaar dat die revival doorsijpelt naar de mainstream. In dat genre doet het Amsterdamse Twin Shades het uitstekend: gespot in een rookhok in Leiden en meteen de overtuigendste band van de Popronde. Twin Shades maakt heerlijk vuige, trage garagerockliedjes in de lijn van The Black Angels, The Brian Jonestown Massacre en The Velvet Underground. Vooralsnog moet je het doen met een enkele 12-inch EP en een voorstelrondje in 3voor12 Radio, maar je kunt ze live op het 3voor12-podium op Noorderslag aanschouwen.

De 12van3voor12 voor 2014 op een alfabetisch rijtje:

Afterpartees
Ares
Birth of Joy
Boaz van de Beatz
Maydien
Rita Zipora
Sluwe Vos
Taymir
The Future's Dust
The Real Youth
Town of Saints
Twin Shades

Lees hier terug wie de 12van3voor12 van 2012 en 2013 waren en hoe het ze verging in 2012 en 2013. De komende week spreken we de twaalf gelauwerde artiesten van 2014 tussen 22:00 en 01:00 uur bij 3voor12 Radio. Live in de studio komen spelen:

Maandag 6 januari: Taymir
Dinsdag 7 januari: Birth of Joy
Woensdag 8 januari: Afterpartees
Donderdag 9 januari:
The Future's Dust