Traditiegetrouw voorspellen we in januari met 3voor12 de muzikale toekomst en kijken we wie de sterren van het jaar worden. Welke artiesten van eigen bodem gaan komend jaar grote stappen zetten? Welke acts spelen dadelijk alle festivals plat, wie krijgt voet aan de grond in het buitenland en van wie verklaren we onszelf groot fan? Dit zijn onze 12van3voor12.

De Utrechtse zangeres met IJslandse roots Áslaug stond vorig jaar in het voorprogramma van haar held The Japanese House, reisde het land rond met de Popronde en staat deze maand op Eurosonic Noorderslag. Alhoewel ze al jaren muziek maakt bracht ze met dit project pas twee nummers uit. Twee aanstekelijke poptracks die ergens tussen Lykke Li en HAIM hangen. Bij vlagen bombastisch maar vooral heel strak geproduceerd. Het zal niet lang duren voor Áslaug zelf de popzalen vult.

Iedere Popronde is het weer hopen op een coole hiphop-act die klaar is om de popzalen en -festivals te bestormen. En zie daar: GIAN. Dit energieke duo begeeft zich op de grens tussen hiphop en pop, en combineert kletterende trapbeats met dromerige gitaarlijnen en precies genoeg autotune. Ze hebben tracks die smeken om een turn-up, maar ook slimme ballades die zomaar tot hits uit zouden kunnen groeien. En opmerkelijk: Mathias Janmaat (Bombay), Tjeerd Bomhof (Voicst en Dazzled Kid) en Bas van Wageningen (DI-RECT) hielpen GIAN een handje in het schrijven van de nummers. Afgelopen zomer verscheen de verdienstelijke EP LABYRINTH en in januari staat GIAN op Noorderslag. Met de performance zit het wel goed, dus daarna stromen de boekingen vast binnen.

Welke stad kan nou zeggen dat ze een stukadoor boyband hebben? De Haagse Karel, Boaz en Milo vormen samen het gouden trio Goldband. Naar eigen zeggen maken de boys 'Haagse Markt house meets bouwmarkt pop'. Nog voordat de hits 'Uber Uber' en 'Witte Was' van eerste ep Dun Smeren Geld Verdienen waren uitgekomen hadden ze al boekingen op Lowlands en Wildeburg binnengesleept. In november kwam de sluimerhit 'Mijn Stad' uit, in december braken ze TivoliVredenburg af tijdens het Song van het Jaar Festival. Oh, en deze maand releasen de stukaboys tweede ep Van de Roulette naar de Doublet uit en staan ze op Eurosonic Noorderslag.  Dat wordt lekker betonvloer storten in Groningen.

Lees hier het interview met Goldband.

Als resident van het roemruchte queerfeest Spielraum maakte KI/KI dit jaar een bliksemcarrière. Dik een jaar geleden draaide ze daar haar eerste set, om vervolgens met haar ongenadige hardtrance en 90's rave als een stormram de clubs en de festivals te bestormen. Onder de vleugels van Job Jobse maakte ze flink wat kilometers, en festivals zoals Wildeburg, DGTL, Draaimolen en zelfs die felbegeerde X-Ray spot bij Lowlands deed ze al aan. Zeker is dat ze dit jaar in Nederland nog flink wat festivals op d'r naam kan zetten, maar ondertussen tuurt de piepjonge dj ook over de grens. Wedden dat KI/KI dit jaar internationaal stappen gaat zetten?

Lees hier ons interview met KI/KI.

Wat is het prachtig, die tedere indiefolk van la loye, een van de acts die de meeste indruk maakte op de afgelopen Popronde. Meesterbrein achter het project is Lieke Heusinkveld, die haar sporen verdiende op het Amsterdamse Conservatorium en in de band van Pitou, maar nu zelf naar voren treedt. Dat betekent overigens niet dat ze ineens van de grote gebaren is. Integendeel: de liedjes van la loye zijn uiterst subtiel en raken een gevoelige snaar zonder met gestrekt been op emoties in te gaan. Heusinkveld kan de traanbuizen solo kietelen, maar met vijfkoppige band zijn haar liedjes nóg mooier. la loye krijgt het rumoerige Noorderslag in januari ongetwijfeld muisstil en werkt ondertussen ook al aan haar debuutalbum.

Lena Hessels maakt dromerige, poëtische gitaarliedjes die ergens tussen PJ Harvey en Kate Bush hangen. Mysterieus, eigenwijs en ruw. Geen wonder dat ze al op Le Mini Who? en Grasnapolsky heeft gestaan. In 2018 bracht ze haar ep Billow uit, die ze in complete isolatie opnam. Ze werd opgenomen in indierock-supergroep The Industry, deze maand staat ze op eigen kracht op Noorderslag, en daarna verwachten we nog veel meer moois van haar.

LO-FI LE-VI kreeg een shout-out van Tyler, The Creator op Twitter en speelde mee op het laatste album <3 van Faberyayo. De zwijmelige slaapkamerpop met een vleugje r&b en hiphop van de Levi Dronkert is al goed in de smaak gevallen. In 2018 bracht hij zijn eerste album SELF-TITLED – dat miljoenen streams binnensleepte op Soundcloud en YouTube – uit gevolgd door de ep DOKA vorig jaar. Oh ja, en Bizzey coverde onlangs zijn hit 'Still In Love'. Live was hij te zien door het land met de Popronde en ook hij heeft een boeking voor Noorderslag binnen. Zijn eerste headlineshow van het jaar is ook al geboekt; in maart kunnen liefhebbers wegdromen in de Cinetol in Amsterdam.

Lees hier ons interview met LO-FI LE-VI.

Werkelijk waar, bij Kamma en Masalo spat de muzikale chemie van iedere set, en het ziet er naar uit dat ze met die chemie een winnende formule te pakken hebben. Naast hun eigen feest Brighter Days en festivals- en clubnachten in binnen- en buitenland nailden ze dit jaar hun Boiler Room op Dekmantel, en hun aanwezigheid op de festivals gaat dit jaar alleen maar exponentieel toenemen. In hun gezamenlijke sets hoor je een diepgaand respect voor de geschiedenis van de zwarte muziek en de roots van de dance, maar ze diepen met gemak ook een nieuwe dansvloerkraker uit hun platentas om de vlam flink in de pan te laten slaan. Masalo laat dan ook niet sporadisch een van z’n eigen songs in de sets glippen – in 2019 had ie als solomuzikant al een paar bonafide hits te pakken bij Rush Hour – en naar het schijnt laat ook KAMMA’s producersdebuut niet lang meer op zich wachten.

Check hier de dj-shortlist van KAMMA en hier de Sunday Snooze van Masalo.

Indierock-formatie Personal Trainer bestaat uit leden van onder andere Steve French en Pip Blom. De steeds wisselende groep muzikanten uit de Amsterdam staat onder leiding van Canshaker Pi  frontman en de kroonprins van de Nederlandse indierock Willem Smit. Soms staan ze met vijf man op het podium, soms met twaalf. Muzikaal hangt Personal Trainer ergens tussen lo-fi indierock en grungy rammelrock. Met tours met Pip Blom en Sports Team achter de rug en een boeking voor Noorderslag moet het helemaal goed komen met Personal Trainer.

Sor heeft een bijzonder verhaal. De 23-jarige rapper en producer uit Almere timmerde aan de weg als een van de oprichters van hiphopcollectief Black Acid en kreeg een deal aangeboden van label Noah’s Ark. Maar vlak voor hij zou tekenen, werd Sor plotseling doof. Dankzij medicijnen, een speciaal gehoorapparaat én een subwoofer-rugzak kan hij nu toch weer muziek maken. Dit najaar bracht hij zijn sterke EP Phonak uit, waarop hij met frisse traptunes en openhartige teksten terugblikt op de heftige periode die hij nu stukje bij beetje achter zich laat. 2020 wordt het jaar waarin Sor weer naar de toekomst kan kijken.

Check hier ons video-interview met Sor.

De kersverse nederpopband WIES liet in 2019 zien hoe razendsnel het soms kan gaan. Het drietal, dat in 2018 de Amsterdamse Popprijs won en in 2019 de Grote Prijs van Nederland op zijn naam schreef, was de grote winnaar van de Popronde. En oorwurm 'Soms Is Het Te Laat', de debuutsingle die WIES op de eerste dag van dat rondreizende showcasefestival uitbracht, groeide uit tot een regelrechte hit. Hij leverde de Amsterdammers zelfs de 21ste plaats in de Song van het Jaar 2019 op. In die lijst was WIES een frisse wind, een ontwapenende allemansvriend die het kleinkunstige van Spinvis combineert met hippe indie en synthpop à la Alt-J. WIES staat vanzelfsprekend op Noorderslag, maar het zou niet raar zijn als de band zich dit jaar ook al aan festivals als Concert At Sea en Pinkpop mag wagen.

De Thaise psychedelische funk van Kees Berkers en Yves Lennertz oftewel Yīn Yīn werd geboren in Zuid-Limburg. In eerste instantie was het duo niet van plan om op te treden maar enkel muziek uit te brengen. Dat liep anders. Ze stonden op Noorderslag, Wildeburg en Lowlands, en brachten het debuut The Rabbit That Hunts Tigers uit via het coole Franse label Bongo Joe. Ondertussen hebben ze al in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland gespeeld en dit jaar staan ze ook op Eurosonic.

12van3voor12 van 2020

In 3voor12 Radio komen de 12van3voor12 de komende week uitgebreid aan bod. 3voor12 Radio luister je elke maandag tot en met donderdag van 21:00 uur tot 00:00 uur op 3FM.