De lijst feestjes van Amsterdam Dance Event 2017 is weer zo krankzinnig lang, er is eigenlijk geen doorkomen aan. Wij liepen er doorheen en selecteerden de heetste nachten en tofste feestjes, van de gloednieuwe Into The Woods-weekender tot de beste Awakenings-nacht, van hét opkomende Nederlandse label waar je van moet horen tot die semi-geheime after.

Woensdag 18 oktober

ADE Live

O.a. Fatima Yamaha, Bruxas, Dollkraut en Palmbomen in Paradiso, Melkweg en Sugarfactory (20.30-03.00)
Zullen we de woensdag rustig beginnen? Twee dagen lang zetten Paradiso, de Melkweg en Sugarfactory een flinke handvol liveacts op het podium onder de noemer ADE Live. Er zit verder niet echt een lijn in het programma, maar wat maakt dat uit als je Bas Bron’s Fatima Yamaha, Dollkraut en Palmbomen II op de vingers kunt kijken, nog eens kunt dansen op het tropische project Bruxas van Jacco Gardner en die coole electrowave met spoken word van Marie Davidson?

Lezen: Jacco Gardner vindt zichzelf opnieuw uit als Bruxas
Luisteren: Fatima Yamaha liveset op Dekmantel 2015

Awakenings

O.a. Len Faki, Jeff Mills, KiNK, Robert Hood, Lady Starlight in de Gashouder (22.00-08.00)
Of zullen we er de woensdag gewoon al vol voor gaan? Dat kan natuurlijk bij Awakenings, waar de kameleontische Berghain-resident Len Faki zijn label Figure presenteert, maar vooral ook veel grote klappers als Jeff Mills, KiNK en Robert Hood. Oh, en wist je dat Lady Starlight ook jarenlang optrad met Lady Gaga? 

Lezen: Deze twintig techno-kolossen stonden afgelopen twintig jaar op Awakenings
Luisteren: de Awakenings Top 100

 

Donderdag 19 oktober

Reaktor

O.a. DVS1, Helena Hauff en Karenn in Warehouse Elementenstraat (22.00-08.00)
DVS1 neemt zijn indrukwekkende eigen geluidssysteem weer mee (die ie niet voor niets The Wall of Sound noemt) en het is onvoorstelbaar hoe genadeloos de techno is die Blawan en Pariah als Karenn uit een hele berg aan apparatuur weten te toveren. Maar het is ons vooral te doen om Helena Hauff, die met ronkende electro en felle techno nog wel ’ns zou kunnen uitgroeien naar een Dekmantel-headliner. 

Lezen: Hauff gaat er met gestrekt been in op Dekmantel 2017
Luisteren: Helena Hauff Boiler Room

Tresor

O.a. Ellen Allien, DJ Stingray, Objekt en Inga Mauer in Radion (23.00-07.00)
Dat wordt met open mond kijken hoe krankzinnig snel de gebivakte Detroit-held Stingray zijn knorrende electro en techno kan doormixen, om jezelf erop te betrappen dat je je vuist ook al de hele tijd de lucht in zwaait. Datzelfde zou wel ’ns kunnen gebeuren bij Objekt, bij wie pesterige humor hand in hand gaat met asgrauwe techno en extreem nauwkeurig mixwerk. Ook in de kleine zaal: de coole nieuwkomer Inga Mauer die industrial en bezwerende low-tempo platen uitserveert.

Lezen: een uitgebreid profiel van DJ Stingray
Luisteren: Inga Mauer RA podcast

Zeezout

O.a. Call Super, Hunee en I-F in Undercurrent (22.00-08.00)
Met welke platen zou de Haagse italo- en acid-koning I-F nu weer op de proppen komen? Weet Hunee halverwege de nacht opeens alles om te gooien met een spirituele jazzplaat? En zou Call Super weer zulke technische trucjes uithalen in zijn set? Vragen te over bij deze Zeezout-nacht, die muzikaal ook gewoon gezellig mag worden.

Lezen: de kunst van dj Call Super
Luisteren: Hunee BBC Radio 1 Essential Mix

Rush Hour

O.a. Antal, Soichi Terada en Tom Trago in Shelter (23:00-08.00)
Geen giga-verrassingen bij het twintigste verjaardagsfeestje van platenzaak/coinnasseurslabel Rush Hour. Of nou ja, waarschijnlijk draait roerganger Antal minder gezellige Afrikaanse discoplaten en meer soulvolle 90s deephouse, want hij heeft Prescription Records-oprichter Chez Damier uitgenodigd, naast natuurlijk een liveset van de goedlachse Japanse Soichi Terada.

Lezen: Rush Hour en het succes van angstaanjagend specialisme
Luisteren: Prescription-verzamelaar Word, Sound & Power en de Rush Hour-deephouse-mix

Vrijdag 20 oktober

Audio Obscura

Jackmaster b2b Optimo in de Loft (07.00-14.00)
Al of nog wakker? Drie ochtenden lang zijn er flinke afters in de Loft van de A’DAM Toren. Vrijdagochtend is het Glasgow united, met Jackmaster en Optimo. Die eerste heb je vast al tien keer gezien, maar vlak ook Optimo niet uit. Dat duo gaat gerust van dub naar new wave en de mafste trommelplaten, maar is ook in staat om ‘Sound of Silence’ in een jungle-mix te gooien, of Nina Simone’s 'Feeling Good' te laten samensmelten met kurkdroge techno.

Lezen: Jackmaster ontmaagdt de Shelter op ADE16
Luisteren: Optimo Boiler Room

Life and Death

O.a. DJ Tennis, Gerd Janson, Awanto3, Honey Soundsystem, Jackmaster, Jennifer Cardini, Leon Vynehall, Moscoman, Red Axes in Thuishaven (15.00-23.00)
Eerlijk gezegd is DJ Tennis niet bepaald de interessantste naam op zijn eigen labelfeestje. Liever dansen we op de gefilterde disco-house-krakers van Gerd Janson, of bij Française Jennifer Cardini, de altijd komische Awanto3, en Honey Soundsystem, dat roots heeft in de underground gayfeestjes van San Francisco. Ja, en het Israelische duo Red Axes zal wel weer de nodige rock ’n roll naar de dansvloer brengen.

Lezen: Awanto3 wil het onderste randje van de serieusheid optillen
Luisteren: de DJ Shortlist van Jennifer Cardini

Into The Woods Weekender

O.a. Orpheu the Wizard, Colin Benders, David Funk en Rebolledo op NDSM Werf (12.00-23.00)
Iets nieuws op ADE: Into The Woods neemt de NDSM-werf compleet over met een ambitieus festival. Ze hebben een fraaie line-up met ook veel live-acts op het programma, en ongetwijfeld steken ze minstens zoveel liefde in de kleurrijke aankleding.

Lezen: Into The Woods viert de zotheid in de stortregen
Luisteren: met deze platen roept Rebolledo kippenvel en een traantje op

Giegling

O.a. Map.Ache, Edward, Kettenkarussell, Konstantin en DJ Dustin in Ruigoord (18.00-06:00)
Sommigen vinden Giegling uit Weimar het coolste dancecollectief op aarde, anderen halen hun neus op voor de hype en boycotten de chauvinistische labelbaas Konstantin. Hoe dan ook: hun hypersentimentele en vaak introverte lo-fi house is een fietstochtje naar Ruigoord zeker waard.

Lezen: een uitgebreid profiel van het mysterieuze Giegling
Luisteren: DJ Dustin Finest Morning mix

LET x Dystopian

O.a. Rødhåd en Vril in VrijstaatXY (23.00-08.00)
Superexclusief, dit feestje van de roodbaardige technokoning Rødhåd: er past maar 350 man in VrijstaatXY, en dat terwijl de Berghain-resident meer momentum heeft dan ooit met een eigen debuutalbum in aantocht.

Lezen: Rødhåd redt de nacht op ADE16
Luisteren: Rødhåd live Dystopian op Horst

Southport Weekender

O.a. Tony Humphries en Jamie 3:26 in Madam (22.00-05.00)
Best wel sick: dansen op een tweetal house- en garagelegendes met uitkijk over heel Amsterdam vanuit de panoramabar in de A’DAM Toren. Humphries verdiende zijn sporen als resident in Zanzibar en Ministry of Sound, verwacht van Jamie 3:26 chicago house met gillende diva-vocalen.

Lezen: een rondje door de A’DAM Toren
Luisteren: Tony Humprhies tribute to Zanzibar

Pan-Amafropeans

O.a. Afrobot en Esa in OT301 (22.00-06.00)
Ieder jaar weer is het feestje van Afrobot hitsig, zweterig en bijna bronstig te noemen, met grooves vanuit de hele wereld. Het is bovendien de enige plek waar je dit jaar Ata Kak-bandleider Esa Williams kunt zien op ADE, terwijl er een flinke buzz om de Zuid-Afrikaans-Britse dj hangt.

Lezen: Panamafropeans een hitsig feestje op ADE16
Luisteren: Esa Williams Rush Hour store mix

De Omroep

O.a. Sassy J, San Soda, Beesmunt Soundsystem, Red D en Antal in Claire (22.00-08.00)
Verwacht in Claire vanavond disco, boogie en house die uit de stoffigste platenbakken van over de hele wereld is gevist. Naast Antal is de Zwitserse Sassy J een favoriet uit de Dekmantel-hoek, die een voorliefde heeft voor buitenaardse jazzfunk, bezwerende house en af en toe opeens wat hiphop.

Lezen: zo sloot Antal met Hunee Dekmantel 2017 af
Luisteren: Sassy J op Red Light Radio

Mosaic x Audio Obscura

O.a. Maceo Plex, Barnt en Rebolledo in Muziekgebouw aan 't IJ (22.00-06.00)
Maceo Plex houdt wel van prestigieuze locaties: vorig jaar kreeg-ie de fietstunnel onder het Rijksmuseum tot zijn beschikking tijdens ADE, dit jaar weerklinkt zijn superserieuze en duistere sound met melodieuze breaks in het Muziekgebouw. En wie weet draait Barnt ook gewoon weer 90s tranceklappers naast de duistere, ritmische sound die we van hem gewend zijn.

Lezen: Maceo Plex pleegt geslaagde coupe onder het Rijksmuseum
Luisteren: Barnt Boiler Room

De School Weekender

O.a. Kara-Lis Coverdale, Ramzi, Young Marco, Job Jobse, Oceanic, Interstellar Funk, Dr. Rubinstein, Avalon Emerson  (19.30-xxx)
De School gaat bepaald niet mee in de race om de grootste namen, maar laat tijdens ADE zien wat hun kracht is met één giga-lange weekender van vrijdagavond tot maandagochtend. Heel veel residenten dus, en een paar oorstrelende ambientconcerten van Kara-Lis Coverdale en Ramzi op vrijdag, Oceanic, Iona Fortune en Twitch op zaterdag.

Lezen: De School geeft les in clubben op zondag met een perfecte weekender
Luister: Kara-Lis Coverdale live op MUTEK 2015

Zaterdag 21 oktober

Dave Clarke presents Whip It

O.a. Dave Clarke, Egyptian Lover en The Advent in de Melkweg (07.30-16.00)
Er is geen ontkomen aan Dave Clarke op ADE. De ‘Baron’ heeft natuurlijk een eigen techno-nacht, brengt ondertussen een album uit en geeft daarnaast nog ’ns een electro-dagfeestje met ook original freak-a-holic The Egyptian Lover. Dat moet wel superleuk worden.

Lezen: Dave Clarke beukt het tweede decennium in
Luisteren: Dave Clarke Electro Boogie Vol. 2

Electric Deluxe

O.a. Speedy J, Sandrien en Clouds in Shelter (09.00-19.00)
Mocht je nou helemaal geen daglicht willen zien op ADE, kruip dan ’s ochtends de kelder van Shelter in voor de superduistere labeldag van Speedy J. Natuurlijk kijk je bij de ingenieuze semi-live-technoset van Jochem Paap zelf, maar ook Sandrien lijkt alleen maar beter te worden en wat heeft het Schotse Clouds toch een paar waanzinnige rammers.

Lezen: De kunst van de dj Speedy J
Luisteren: Speedy J all night long (2016)

Resident Advisor

O.a. DJ Nobu, Ben UFO en Umfang in Radion (23.00-08.00)
Gewoon alles wat Resident Advisor tof vindt door elkaar: in de ene zaal word je compleet op het verkeerde been gezet door de naargeestige techno van DJ Nobu, in de andere staat Jayda G keihard mee te blèren met de vrolijke discoplaten die ze zelf opzet. Dan weer draait Discwoman-kopstuk Umganf pittige electro of Ben UFO… nou ja, die draait sowieso alles door elkaar.

Lezen: DJ Nobu brengt beklemmende techno met een hardcore-ethos
Luisteren: Ben UFO op Twitch Belfast

Dogma x Nous’klaer

O.a. Woody, Oceanic en Mattheis in Rolling Rock Kitchen (14.00-01.00)
Opkomend Rotterdams label Nous’klaer staat nogal in de spotlights op het moment, vooral dankzij de uitstekende verzamelaar Paerels, vol verfijnde italo, IDM en broken beats, met tracks die zelfs al bij Dixon op repeat staan. Ze slepen hun hele vriendengroep mee naar ADE: labelbaas Oberman, zijn broertje Oceanic, maar ook Mattheis, Upsammy en onze favoriet Woody.

Lezen: Woody zorgt op Wildeburg voor emotionele hoogtepunten én schaterlachen
Luisteren: Paerels-albumsampler

Detroit Love

O.a. Carl Craig, Kenny Larkin, Kevin Saunderson en Moodymann in Sugarfactory (23.59-17.00)
Hoeveel Detroit-legendes kun je op een nacht samen krijgen tijdens ADE? Vrijwel allemaal, zo laat Sugarfactory nota bene zien: Carl Craig, Moodymann, Kevin Saunderson en Kenny Larkin staan er voor een marathonsessie die een goede 17 uur duurt.

Lezen: Alle sterren sluiten af bij Moodymann
Luisteren: de DJ Shortlist van Kevin Saunderson

DGTL x Kompakt

O.a. Michael Mayer b2b Patrice Bäumel, Pachanga Boys, Weval, Roman Flügel en Apparat in de Scheepsbouwloods (22.00-07.00)
Niets nieuws onder de zon bij het traditionele Kompakt-feestje in de Scheepsbouwloods? Jawel! Patrice Bäumel pakt zijn moment en staat rug-aan-rug met Michael Mayer, naast natuurlijk graag-geziene gasten als Weval en Gui Boratto.

Lezen: Michael Mayer heeft het niet zo op de term Selectors
Luisteren: van Patrice Bäumel’s nieuwe track krijg je geheid bilspierpijn

Zondag 22 oktober

The Crave

O.a. Unit Moebius Anonymous en Intergalactic Gary in OT301 (16.00-00.30)
Vanuit Acid Planet neergedaald in OT301, vanuit de West Coast naar de hoofdstad, vanuit een kraakhol en Haag naar een kraakhol in Amsterdam… nou ja, je snapt het wel: dit wordt nog eens een leuk acid/italo/electrofeestje met de oude vedetten Unit Moebus Anonymous (overigens al jaren zonder Guy Tavares en I-F) en Intergalactic Gary. 

Lezen: in de bunker van het Haagse orakel Guy Tavares
Luisteren: Intergalactic Gary b2b Interstellar Funk

Awakenings x Klockworks

O.a. Rødhåd, Marcel Dettmann en Ben Klock in de Gashouder (19.00-06.30)
Kun je nog op je benen staan? Ja, echt? Pers het laatste beetje energie eruit op de Awakenings-zondag, met Berghain-klappers Rødhåd, Marcel Dettmann én Ben Klock, die stuk voor stuk weten hoe je moet doorhalen tot maandagochtend. Klock presenteert bovendien zijn nieuwe show Photon, met kennelijk een spectaculaire lichtshow. 

Lezen: Dettmann en Klock zijn heer en meester van Awakenings
Luisteren: Ben Klock & Marcel Dettmann b2b op Awakenings 2015

DJ Harvey allnighter

DJ Harvey all night in De Marktkantine (21.00-04.00)
Een rock ’n roll-album, legendarische Black Cock-disco-edits, kosmische en seksuele balearic en een fetisj voor oude motoren: DJ Harvey is nogal een figuur, en ook nog eens een dj’s dj. Wedden dat er heel veel andere helden bij hem komen afsluiten?

Lezen: DJ Harvey en meer grijze haren boven het mengpaneel
Luisteren: DJ Harvey Sarcastic Disco Vol. 2