Daar is ie dan, de enige echte volledige uitslag van de grote Awakenings-verkiezing die straks in het grote jubileum-boek staat. Het jubilerende techno-bolwerk vroeg jullie naar je favoriete tracks aller tijden en dit is het resultaat; een monsterlijke lijst tunes. Awakenings viert zijn twintigjarig bestaan dit weekend in de Gashouder. Alleen voor de zondag zijn nog kaarten beschikbaar.

100 Gesaffelstein - Pursuit

99 Bart Skils - Shadowprint

98 Marco Carola - Avalanche

97 Dave Clarke - The Storm

96 Fatima Hajji - FiestaH Techno Go!!!!!!!

95 Alter Ego - Rocker

94 Nina Kraviz - Pain In The Ass

93 UMEK - Gatex

92 Joris Voorn - Shining

91 Nina Kraviz - Desire

Dave Clarke - The Storm

The Baron Of Techno brak begin jaren negentig door met zijn scratchy technosound en zijn liefde voor verschillende muziekstijlen. Clarke woont inmiddels alweer jaren in Amsterdam.

90 Carl Cox - Family Guy

89 Richie Hawtin  - Minus/Orange 1

88 Chris Liebing  - American Madness

87 DJ Koze - XTC

86 Cirez D - On Off

85 Bart Skils - The Sweep

84 Paula Temple - Gegen

83 Tale Of Us - Another Earth

82 Marcel Dettmann & Ben Klock - Dawning

81 Nathan Fake  - The Sky Was Pink (James Holden remix)

Nathan Fake - The Sky Was Pink (James Holden Remix)

De intelligente Brit James Holden voerde jarenlang cultlabel Border Community aan en dit is zijn meesterwerk: een track die de emotionele ambientsounds van het origineel ombouwt tot een fenomenale ritmepuzzel.

80 Pan-Pot - Captain My Captain

79 Extrawelt  - Soopertrack

78 Randomer - Bring

77 Paul Ritch - Run Baby Run

76 AnD - Making Circles

75 Recondite - Caldera

74 DJ HMC - Marauder

73 Boston 168 - Jupiter's Moon

72 Tale Of Us & Mind Against - Astral

71 I Hate Models - Daydream

Tale Of Us & Mind Against - Astral

Met hun superspecifieke sound - donker en melancholisch - creëerden de Italianen van Tale Of Us de afgelopen jaren een eigen en bijzonder succesvol universum.

70 Alexander Kowalski - Speaker Attack

69 Moderat - Bad Kingdom (Marcel Dettmann remix)

68 KiNK - Cloud Generator

67 Joris Voorn - Incident

66 Octave One - Blackwater (Full Strings Vocal mix)

65 3 Phase ft. Dr Motte - Der Klang Der Familie

64 CJ Bolland - Camargue

63 DVS1 - Black Russian

62 DK8 - Murder Was The Bass

61 Public Energy - Three 'O Three

CJ Bolland - Camargue

De Belgen wezen ons de weg als het op house en techno aankomt. CJ Bolland werd groot in het new beat-klimaat en maakte zelf in 1992 deze synth-heavy klassieker. In latere jaren kennen we hem als kompaan van Tom Barman in Magnus. 

60 Len Faki - BX3

59 Adam Beyer - That Would Be The Sun

58 Tale Of Us  - North Star

57 Secret Cinema - Timeless Altitude

56 Dax J - Protect The Prophecy

55 Gregor Tresher - Goliath

54 Stephan Bodzin - Singularity

53 DJ Rush - Get On Up

52 Jaydee - Plastic Dreams

51 Envoy - Dark Manouvres

Jaydee - Plastic Dreams

Na Gert van Veen in de Volkskrant was radiomaker Robin Albers een van de eersten in Nederland die de house vol omarmde. Zelf scoorde hij in 1992 een warmbloedige klassieker. 

50 2000 and One - Tropical Melons

49 Alan Fitzpatrick - We Are Forever Young

48 Blawan - Why They Hide Their Bodies Under My Garage

47 Nina Kraviz - Ghetto Kraviz

46 Joseph Capriati - Solar System

45 Secret Cinema & Egbert - Maximaal

44 Dave Clarke - Wisdom To The Wise

43 Dustin Zahn - Stranger To Stability (Len Faki remix)

42 Recondite - Cleric

41 Joseph Capriati - Gashouder

Joseph Capriati - Gashouder

De jonge Italiaan Joseph Capriati solliciteert met zijn ode aan de Gashouder wel heel opzichtig naar een iconische status bij de Awakenings-aanhang, maar de liefde is wel wederzijds. 

40 Pan-Pot - Fugitives (Joseph Capriati remix)

39 Maceo Plex - Solar Detroit

38 Carl Cox - I Want You (Forever)

37 Chris Liebing & Speedy J - Tunox

36 Joris Voorn - The Secret

35 Green Velvet  - La La Land

34 Dax J - The Invisible Man

33 Âme - Rej

32 Joseph Capriati - Awake

31 Ben Sims - Manipulated (Adam Beyer mix)

Maceo Plex - Solar Detroit

Alleskunner Maceo Plex meldde zich pas onlangs aan het front met zijn donkere, opvallend trage sound. Hij doet het goed bij de Awakenings-aanhang, maar zijn epische ‘Solar Detroit’ wordt net zo goed door Four Tet gedraaid.

30 Alan Fitzpatrick - Turn Down The Lights

29 Kölsch - Grey

28 Charlotte de Witte - Sehnsucht

27 Kölsch - Loreley

26 Plastikman - Spastik

25 Floorplan - Never Grow Old

24 2000 and One - Kawasaki

23 DJ Hyperactive - Wide Open (Len Faki DJ-Edit)

22 Speedy J - Pullover

21 Adam Beyer - Ignition Key (Speedy J Remix)

Plastikman - Spastik

Het was Richie Hawtin die in 2003 op Awakenings midden in de nacht het tempo hoogstpersoonlijk omlaag bracht van 140 naar 120. Pionierswerk verrichtte hij eerder al met de minimalistische, introverte producties als Plastikman, al is dit ‘Spastik’ ook gewoon een dansvloermonster.

20 Maceo Plex & Gabriel Ananda - Solitary Daze

19 Age of Love - The Age OF Love (Watch Out For The Stella Club Mix)

18 Adam Beyer & Ida Engberg - You Know

17 Paul Kalkbrenner ft. Fritz Kalkbrenner - Sky & Sand

16 Laurent Garnier - The Man With The Red Face

15 Maceo Plex - Conjure Dreams

14 Green Velvet - Flash

13 Joey Beltram - Energy Flash

12 Bjarki - I Wanna Go Bang

11 Dax J - Wir Leben Fur Die Nacht

Joey Beltram - Energy Flash

Misschien wel de ultieme xtc-kickt-in-plaat, deze klassieker van Joey Beltram uit 1990. En het bewijs dat de blikkerige sound van een drumcomputer soms veel mooier is dan een echt drumstel. Beltram was begin 90’s pionier van een hardere sound.

10 Laurent Garnier - Crispy Bacon

De Franse technomeester Laurent Garnier heeft niet bepaald een innige band met Awakenings. Sterker nog: in de Gashouder stond hij nog nooit. En toch staat hij - terecht - met twee tracks in deze top 20. Opvallend genoeg staat dit ‘Crispy Bacon’ hoger dan zijn ultieme classic ‘The Man With The Red Face’. Al is het ook wel weer voor te stellen waarom die wat softere track met saxofoon het voor de technoliefhebber aflegt tegen het hardere, snellere ‘Crispy Bacon’.

9 Adam Beyer - Spaceman

Dat Adam Beyer de top van de grote Awakenings-lijst zou domineren was natuurlijk geen verrassing. Niemand draaide er zo vaak als hij (zo’n tachtig keer), en zijn label Drumcode is zo’n beetje synoniem aan wat door de Awakenings-aanhang wordt gezien als ‘echte’ techno. Dat wil zeggen: stevig, gespierd, maar toch wel behapbaar, in dit geval door de behoorlijk open productie. Dit ‘Spaceman’ komt van een EP uit 2014 waarop ook de populaire track ‘Teach Me’ staat, en die staat zelfs nog twee plekken hoger in de lijst.

8 Alan Fitzpatrick - For An Endless Night

De Britse dj en producer Alan Fitzpatrick knokte zich de laatste jaren op indrukwekkende wijze naar de frontlinie van de techno. Dat deed hij met een enorme serie releases, met niet zelden romantische titels als ‘We Are Forever Young’ en ‘For An Endless Night’, waarmee hij schaamteloos de clichés van het nachtleven opnieuw uitserveert. Dat doet hij wel met een ongelofelijk zelfverzekerde, vette sound, waarmee hij daadwerkelijk een plek verdient in deze lijst.

7 Adam Beyer - Teach Me

Adam Beyer dus, de man die in 1999 bij Awakenings debuteerde en wiens naam sindsdien steevast door Rocco Veenboer verkeerd uitgesproken wordt als ‘Adam Baaier’. De Zweed bouwde zijn label Drumcode uit tot het meest indrukwekkende en onwrikbare techno-imperium van de laatste tien jaar. Nieuwe sterren ontstonden onder zijn vleugels, terwijl verschillende veteranen er hun finest hour beleefden. Zijn eigen track ‘Teach Me’ is een zorgvuldig opgebouwde emo-klapper van bijna tien minuten.

6 Oxia - Domino

Interessant om te zien hoe het Awakenings-publiek producties uit de minimal periode in hun keuzes links liet liggen (waar is Ricardo Villalobos!?), maar met Oxia’s ‘Domino’ wel koos voor de warme Kompakt-sound van een paar jaar later. Opvallend ook omdat Oxia, een producer uit het Franse Grenoble, als artiest nooit gigantisch groot is geworden. Nog opvallender omdat ‘Domino’ oorspronkelijk de b-kant was van zijn Speicher 34-release. Niet opvallend echter omdat je zijn track tot top de dag van vandaag op de dansvloer hoort en dan steevast zorgt voor een emotionele ontlading. 

5 DJ Rolando - Knights of the Jaguar

Hoe is het eigenlijk met DJ Rolando? Eind jaren tachtig sloot hij zich als Mexicaanse Amerikaan aan bij de Afro-Amerikaanse technokern rond Underground Resistance in Detroit en in 1999 bracht hij zijn grootste hit uit: ‘Knights Of The Jaguar’ haalde in Engeland zelfs de hitlijst. Je hoort zijn latino achtergrond in de a-typische luchtige swing in deze track, terwijl de volvette strings verderop in de track typisch disco zijn. Rolando is de laatste jaren niet meer als dj te zien geweest en dat maakt het des te opvallender dat hij Detroit-pioniers Kevin Saunderson, Derrick May en Juan Atkins in deze lijst met gemak naar de kroon steekt.

4 Sam Paganini - Rave

Ervaring is superbelangrijk in de techno en Sam Paganini heeft er geen gebrek aan. De Italiaan scoorde al in 1996 een progressive house-hit onder het alias Paganini Traxx, maar Awakenings-fans kennen hem vooral van het album Satellite, dat hij in 2014 op Drumcode uitbracht. Daarop staat ook dit ‘Rave’, een opvallend trage sluipmoordenaar die perfect kan werken in de laatste uren van een eindeloze nacht. Met meer dan 2 miljoen plays op Spotify is het naar techno-normen echt een opvallend succesvolle tune.

3 Enrico Sangiuliano - Moon Rocks

En nog maar een hit uit de Drumcode-stal. Enrico Sangiuliano’s ‘Moon Rocks’, voor velen ook wel bekend als de apotheose van Adam Beyer’s set op Awakenings Festival in 2016. Het is dan ook een heel nieuwe track, van een man die al behoorlijk lang actief is maar pas recent echt ‘up to speed’ komt. Sangiuliano is één van de vele Italianen die de afgelopen jaren in de techno de dienst uitmaakten, naast o.a. Joseph Capriati, Marco Carola, Tale Of Us en Sam Paganini.

2 Ben Klock - Subzero

Het strakke, a-melodieuze Subzero markeerde in 2009 de opkomst van de Ostgut Ton-sound en transformeerde Ben Klock samen met Marcel Dettmann tot onbewiste koningen van de Berghain. De club in Berlijn groeide uit tot de meest tot de verbeelding sprekende technoplek op aarde. Ja, door dat deurbeleid, maar meer nog door de beloning die wacht voor iedereen die binnen komt. Het duistere ‘Subzero’ is een track zonder theatrale drop en daarmee representatief voor waar Berghain voor staat: techno als een oneindige tunnel waar geen licht aan het einde blinkt.

1 Jeff Mills - The Bells

Toen Jeff Mills in 1997 ‘The Bells’ uitbracht was hij al een gevierd technoproducer en dj. Hij hoorde niet bij de oorspronkelijke Detroit-pioniers van The Belleville Three, maar bouwde als lid van Underground Resistance wel degelijk aan de fundamenten van het genre. ‘The Bells’ is de perfectionering van zijn sound, die ironisch genoeg juist niets met toeters en bellen te maken heeft. 'The Bells' is nerveus en virtuoos, maar dan vooral op de TR-909 drumcomputer. Tot op de dag van vandaag zijn belangrijkste instrument, ook op het podium.