De zaterdagnacht in de X-Ray, eigenlijk de mooiste spot van het nachtprogramma, wordt dit jaar ingevuld door Giegling. Geen artiest, maar een label. Of nou ja, misschien is een collectief een beter woord. Al voelt dat ook haast te klassiek. Wat is het dan wel, dat Giegling dat al jaren in de underground buzzt en dit jaar keihard boven komt drijven?

Ergens in april streek Giegling een weekend lang neer in Amsterdam. Er was behoorlijk wat gebel en gemail aan vooraf gegaan, maar eigenlijk wist De School niet wat er precies ging gebeuren. Er zijn wel vaker labels die clubavonden of zelfs weekenders organiseren, maar dit is toch wel even wat anders. Door het hele gebouw worden nieuwe schilderijen en installaties opgehangen. Er is een ambient openingsconcert bij kaarslicht, met overal manden vol fruit  en performances van bijvoorbeeld een gast die elektriciteit laat zoemen door het door gloeilampen te jagen, vijf muzikanten op laptop en een grote man in een nog grotere bruidsjurk.

En dan ’s nachts in de kelder harde droge techno, een enorme glitterinstallatie aan het plafond, een onhandig houten bouwwerk midden op de dansvloer, dansers in weelderige pakken boven op de dj-booth. Het lichtplan als het feest op zondagmiddag naar boven en de tuin verplaatst is en er veel emotionelere house of zelfs de Stranger Things soundtrack en de Carpenters gedraaid wordt? Een gele SUV met een dak vol lasers, die rondjes rond de club rijdt om door de ramen te schijnen. Allemaal zonder blokkenschema, al zie je bijvoorbeeld de grote bebaarde Konstantin overal opduiken. Genres, kunstdiciplines, live- en dj-sets dwars door elkaar. Juist, echt net even anders allemaal.

De vroege jaren
Intussen organiseerde Giegling dit jaar dat soort weekenden over de hele wereld, brengen ze onaangekondigd platen uit die vrijwel direct uitverkopen en programmeren ze net als op Lowlands op festivals podia. Het begon allemaal een stuk kleiner, toen begin 2000 een groep Duitse vrienden elkaar ontmoette in het dodelijk saaie stadje Weimar. Buiten een broeiende huisfeestjes scene was er weinig te doen, dus de feesten die Konstantin en Dustin organiseerden in een piepklein veredeld studentencafé vielen al snel op. Kleine kamertjes en gangetjes waar van alles te ontdekken viel, een dansvloer waar met moeite veertig man op paste. Na een paar feestjes ging die tent al weer failliet, maar ze werden doorgezet op de leegstaande bovenverdieping van hun huis. Soms een avondje, soms een paar dagen lang en soms met speakers in de tuin.

Om het gevoel van die feesten te vangen, richtte de groep vervolgens een label op. En net als de feesten, is er bij de releases nooit echt een vaste vorm geweest. Ambient, electro met flarden spoken word, minimal, drum & bass, instrumentale hiphop, het kan allemaal. Toch is het allemaal herkenbaar als Giegling. Niet alleen omdat het vaak lo-fi en net wat scheef in elkaar steekt, de hele stal (of het nou Edward, Konstantin, Vril, de geheimzinnige Prince of Denmark, of samenwerkingen als Kettenkarussel zijn) lijkt in hun producties vol te stoppen met dezelfde emotie. Altijd iets van dezelfde kinderlijke verbazing, alsof ze voor het eerst ronddwalen in de lijnen die ze in hun eigen muziek uitzetten. Hetzelfde gevoel dat ze met hun weekenders fysiek proberen te maken.

Een deel van Giegling-artiesten verhult zich  dan wel achter alliasen en ze willen nog wel eens blokkenschema’s overboord gooien: voor Lowlands staan ze allemaal keurig ingepland. Al is het natuurlijk nog wel afwachten of ze nog extra's als decors, dansers of zelfs een ander lichtplan meenemen. 

Map. Ache (Vrijdag 23 tot 00.30u in X-Ray)
Één van de jonkies uit de stal, maar wel met een belangrijke rol: de hoes van 'zijn Golden Age-ep (de kindertekening met dansende mensen) zorgde ervoor dat Konstantin zich afvroeg of Giegling door het alsmaar groeiende succes hun eigen naïeve benadering verloren had. Die gedachte was uiteindelijk het startpunt voor de hele Planet Giegling tour, die ook langs Amsterdam kwam. In zijn producties hoor je behoorlijk wat oude house terug.

Edward (00.30 / 1.30u in X-Ray)
Van de hele Giegling stal heeft Edward nog de duidelijkste voorliefde voor krautrock. Golven psychedelica, haperende percussie, maar net zo makkelijk vanuit daar naar steriele Detroit-techno. 

Dustin (Zaterdag, 1.30 / 3.30u in X-Ray)
Een van de stuwende krachten achter Giegling, die er van het begin al bij is. Was voor de club in Weimar al actief als dj, hielp jarenlang mee met de aankleding van het cultfestival Nacht Digital en degene die het hele organisatorische deel van Giegling op zich neemt. 

Ateq (3.30 / 4.30 in X-Ray)
Ook vanaf het begin al bevriend met Konstantin en Dustin, en in zijn dj-sets en produducties nogal eens wat donkerder dan de rest. 

Konstantin (Zondag, 1.30 / 3u in Bravo)
Niet alleen qua ideeën de grote drijvende kracht achter Giegling, hij bleek eerder dit jaar ook nogal een lul. In een gesprek met een journaliste verkondigde Kontantin dat vrouwen te makkelijk geboekt zouden worden, los van hun talent. Het kwam op een hele hoop, op het bericht afgaand terechte, kritiek te staan. Tegelijkertijd is hij de grootste dj van Giegling en degene die vaak nadrukkelijk de dansvloer opzoekt in zijn sets. Het is ook  niet voor niets dat hij ook niet in de X-Ray staat zaterdag, maar zondag in de Bravo tussen Talaboman en Ben Klock staat geboekt. 

Belangrijk, maar niet op Lowlands: 

Prince of Denmark / Traumprinz / DJ Metatron: Van heel Giegling degene met de grootste cultstatus. Het is nog altijd onbekend wie er achter de namen Prince of Denmark, Traumprinz en DJ Metatron schuil gaat. Optreden doet ie ook al niet. Om aan te geven hoe ver het mysterie wordt opgestookt: een van de weinige verhalen die over hem (of haar?) gaan, is dat hij tijdens het produceren zich altijd een illigale warehouse feest voorstelt, in het Manchester van 1989. Juist. Maar het is wel degen met de mooiste albums en producties op zijn naam. Zijn Prince of Denmark project heeft hij inmiddels dramatisch afgesloten. Na een album verdeeld over acht plakken vinyl, dat nu al voor meer dan 300 dollar verkocht wordt, gooide hij er op Soundcloud een bericht uit dat het klaar was. Het Prince of Denmark verhaal is verteld. Het betekent vast niet het einde van zijn muziek, aangezien hij nog wat andere aliassen heeft. 

Prijsvraag

Lowlands is lang en breed uitverkocht, maar wij hebben nog kaarten die we weg mogen geven. Zie jij het wel zitten om last-minute te kunnen gaan festivallen? Stuur ons dan het juiste antwoord op deze vraag:

Welk duo vormt Kettenkarussell?

Hier kun je je antwoord invullen.