Pasen is Awakenings. Dat is een traditie die inmiddels zo oud is dat zelfs de VVD en het CDA hem inmiddels bijna tot ons erfgoed rekenen. Twintig jaar precies dit jaar, en dat wordt gevierd met een extra straf weekend. Om daarbij stil te staan prepareerden we vast twintig sets van techno-giganten die we de afgelopen jaren op Awakenings opnamen. Van Adam Beyer tot Steve Rachmad tot Chris Liebing tot Joseph Capriati. Huuuuwakeniiiiiings!

Shinedoe

Amsterdam's first lady beleefde haar piek in de minimal-periode, toen ze aan de zijde van 2000 And One en Bart Skils internationaal furore maakte. Ineens werd de Nederlandse techno weer serieus genomen, en Amsterdam was in opkomst als techno-bestemming. Natuurlijk had de opkomst van Awakenings daar ook alles mee te maken.

Steve Rachmad

Anno 2003 was Steve Rachmad de onbetwiste Nederlandse Mr Awakenings. In totaal draaide de ras-Amsterdammer en vertegenwoordiger van de Detroit sound ruim veertig keer op Awake, daarna werd zijn kroon langzaam maar zeker overgenomen door Joris Voorn.

Adam Beyer

En natuurlijk door Adam Beyer. De lange Zweed debuteerde in 1999 in de Gashouder en groeide met zijn Drumcode label uit tot HET geluid van Awakenings en huisvriend van de familie. Met als grappig detail dat Rocco Veenboer door de mic steevast zijn naam verkeerd uitspreekt, waardoor heel techno-minnend Nederland denkt dat de man Adam Bayer heet.

Chris Liebing

Als je een soort Grote Tien van de Techno zou samenstellen, hoort Chris Liebing daar zeker bij. De Duitser staat al vele jaren aan de top, onder meer dankzij de innovatieve hybride marathonsets met Speedy J onder de naam Collabs. Zijn pure techno-stijl is buitengewoon geconcentreerd en gemaakt voor de Gashouder.

Pet Duo

Techno is techno, toch? Maar vanaf het moment dat Awakenings begin deze eeuw aan een groot outdoor zomerfestival begint, neemt ook de variatie aan smaken toe, met onder meer een hardere variant. Een van de frontrunners van die sound zijn deze twee Brazilianen, een happily married stel technopunkers. Hun sound is net zo rauw en smerig als zij er zelf uitzien.

Ricardo Villalobos

De notoire Chileen Ricardo Villalobos is rond 2002 een van de grote technovernieuwers. Zijn stijl is heel percussief, maar dan wel minimaal. Zijn gedrag achter de draaitafels is grillig, net als zijn sets. Soms draait-ie dwingend, soms plagerig ingewikkeld. 

Miss Djax

Als Saskia Slegers iets uitstraalt, dan is het wel dat je haar niets wijsmaakt. De Eindhovense is al vanaf halverwege de jaren negentig de drijvende kracht achter het Djax label, en halverwege de jaren nul krijgt haar harde sound een steeds prominentere rol in het Awakenings-spectrum. In totaal draait ze 19 keer op Awakenings.

Kevin Saunderson

Hoewel de techno in de loop der jaren talloze nieuwe helden kweekte, blijven de pioniers uit Detroit tot de kern van de scene behoren. Zo ook Kevin Saunderson aka The Elevator, een beer van een vent die met onder andere Inner City en Reese & Santonio een paar onwrikbare klassiekers op zijn naam heeft staan. 

Joris Voorn

Al vanaf begin deze eeuw is Joris Voorn prominent aanwezig in de Nederlandse technowereld, maar het is rond 2010 dat hij een echte grote meneer begint te worden. Internationaal, maar zeker ook op Awakenings, waar hij vanaf 2014 een eigen avond host op Amsterdam Dance Event. Zijn tech-house-sound is net wat lichter dan wat je normaal op Awakenings hoort. In dit interview vertelt Joris Voorn over zijn persoonlijke laatste album uit 2014.

Speedy J

In de jaren negentig was Rotterdammer Jochem Paap een van de meest interessante elektronica-producers van Nederland, met prominente releases bij onder andere Warp, de absolute eredivisie. Met zijn eigen platform Electric Deluxe behoort hij nog steeds tot de voorhoede, vooral ook door de technologische innovaties die hij in zijn sets gebruikt. Nog belangrijker: hij delivert altijd. Hier legt hij uitgebreid uit hoe ie dat doet.

2000 And One

Zijn naam viel al eerder: Dylan Hermelijn alias 2000 And One. Hij was een van de smaakmakers in het Amsterdam van de jaren negentig, richtte zich rond de eeuwwisseling op andere zaken in het leven, maar keerde een jaar of vijf later terug. Opvallend: zo rond 2010 was hij niet alleen prominent aanwezig op Awakenings, maar trok hij ook met het Sensation-circus mee de wereld over.

Fatima Hajji

Hoe komt het dat juist in de hardere stijlen binnen de techno de vrouwen zo goed vertegenwoordigd zijn? We hebben onze eigen Miss Djax natuurlijk, maar vergeet ook Fatima Hajji niet, een Spaanse die vanaf 2011 regelmatig op Awakenings te vinden is. Haar naam verraadt al Arabische roots, en die kun je als goede verstaander ook terughoren in haar meedogenloze sound.

Ida Engberg

Zeg je Adam Beyer, dan zeg je Ida Engberg. De twee zijn onafscheidelijk. Niet alleen aan de ontbijttafel, maar ook achter de draaitafels. De Zweedse heeft zelf ook een zeer respectabele dj-carrière, met eigen releases op Beyer's Drumcode-label, maar daarvoor al een single met niemand minder dan Björk als vocalist.

Blawan

Het gaat goed met de Britse techno de laatste jaren. De aanwas aan de onderkant is heel goed, met Blawan als grote baas. De jonge Brit is verbonden aan onder andere Hessle Audio, maar koos toch vooral zijn eigen pad. Zijn percussieve en duistere sound matcht goed met bijvoorbeeld Dave Clarke, maar eigenlijk heeft Blawan niet echt een mentor nodig. Al in 2013 draaide hij iedereen op Awakenings festival naar huis.

Pan-Pot

Tijdens de afgelopen Amsterdam Dance Event constateerden we dat het Berlijnse duo Pan-Pot nu toch echt naar de eredivisie doorgestoten is. Ze leverden daar de Gashouder dampend af bij curator Joseph Capriati, maar kenners hebben de twee al veel langer in het vizier. Hun natuurlijke thuis is het Mobilee label van o.a. Anja Schneider, dat bekend staat om zijn subtiele, melodieuze sound. 

Ben Klock

Ah natuurlijk, de Berghain-sound, geleid door Marcel Dettmann en Ben Klock. Zij zijn de vaandeldragers van de beruchtste technoclub van het moment, een massief donker hol waar de vreemdste dingen gebeuren en waar zeker niet iedereen zomaar binnen mag. Ben Klock's track 'Subzero' werd door de Awakenings-aanhang verkozen tot een van de grootste technoklassiekers van de laatste twintig jaar, en zijn kale draaistijl is niet te onderschatten.

Nina Kraviz

Nina Kraviz is een voormalige tandarts uit Rusland die uitgroeide tot de grootste technodiva van de laatste vijf jaar. Ze heeft haar business wijselijk niet ondergebracht bij het Ostgut Ton label en kiest duidelijk haar eigen weg. Later dit jaar te zien op onder andere. Dekmantel Festival en Lowlands, en natuurlijk op Awakenings.

Nicole Moudaber

Nog een sterke vrouw achter de draaitafels: Nicole Moudaber, een dame met Nigeriaanse en Libanese roots, een eigen label en een voorkeur voor gespierde techno. Het was Carl Cox die haar in 2009 een zetje de goede kant op gaf, en vanaf dat moment zit haar carrière gebeiteld.

Len Faki

En dan is er nog Len Faki, een Berlijnse dj die al Berghain-resident is sinds de opening in 2004. Daarvoor al was hij zeer actief met labels Monoid en Feis, en na zijn grote doorbraak richtte hij ook nog Podium op. Len Faki is een techno-kameleon die zijn stijl aan kan passen aan wat de avond nodig heeft, en die mede daardoor altijd levert.

Joseph Capriati

Tot slot de Napolitaanse kroonprins van de techno: Joseph Capriati. Hij was nog maar halverwege zijn twintiger jaren toen hij al uitgroeide tot een dj waar Awakenings blind op vertrouwt. Hij hostte al een paar eigen avonden en doopte tracks 'Awake' en 'Gashouder'. Wederzijdse liefde alom. Lees hier een interview dat 3voor12 in 2012 met Joseph Capriati deed.