Rondje A’DAM Toren: “Daar slaapt straks Beyoncé”

Ambitieus project huisvest muziekbedrijven, club en spacelift

Atze de Vrieze ,

Hij is af: A’DAM Toren, de jongensdroom aan het IJ. De Eiffeltoren van Amsterdam moet het worden. Een bruisende muziektoren met klasse. Het hotel, de club en de verdiepingen van ID&T zijn nog akelig leeg, maar er is al meer dan genoeg te zien om een rondleiding de moeite waard te maken. “Op dit podium had Ajax moeten staan, als ze het niet verpest hadden in Doetinchem.”

Je kunt hem moeilijk zelfvertrouwen ontzeggen. Hans Brouwer van Massive Music is een van de drie eigenaren van de voormalige Shell-toren aan het Amsterdamse IJ, pal naast filminstituut EYE, de andere twee zijn ex-ID&T-baas Duncan Stutterheim en diens oude vriend en zakenpartner Sander Groet. De drie investeerders wonnen de pitch van een hele rits hoteleigenaren en mochten er een cultuurtoren van maken. Zo hoog als de toren zijn dus ook de ambities: het restaurant moet top worden, de club (open in september) toonaangevend, en in de twee grote slaapkamers van de Loft (ook te huur voor feestjes en presentaties) moeten de belangrijkste mensen op aarde slapen. "Daar slaapt straks Beyoncé", zegt Brouwer zonder ironie. 

Een hotel voor 'gewone' mensen is er ook, maar daarnaast komen er ook allerlei muziekbedrijven in. Grote, zoals Massive Music zelf en gitaarmerk Gibson, maar ook kleintjes als streamingdienst 22Tracks. Meerdere verdiepingen zijn zelfs ingericht voor ID&T, al blijven die voorlopig nog angstvallig leeg. Brouwer: “Ze hebben na het hele SFX-gedoe even geen haast.” 

Gelukkig hebben we de foto's al: