Kerst staat voor de deur, dat betekent ook dat het einde van het jaar nabij is. Na een eindejaarslijstje vorige week van door de redactie meest gedraaide platen, is het nu tijd voor wat verdere reflectie; Wat is er allemaal in Muziekstad Leiden gebeurd dit jaar? Dit is een selectie van de redactie. Wat was voor jou een bijzonder muziekmoment in de stad? Laat het ons weten in een reactie!

Feestelijke album releases

Het jaar was nog maar net van start of de eerste releaseparty brak de tent af! Destructive Penguins bracht hun tweede ep ‘High/Low’ uit in een uitverkocht Gebr. de Nobel.

Daarna volgden er nog vele, diverse releases van verschillende muzikanten die Leiden rijk is. Een overzicht daarvan is gegeven in onze Spotify Top36 (3*12) i.s.m. Live071, het radioprogramma van Sleutelstad (zondag tussen 20 en 22u) waar wij sinds dit jaar onze eigen radiomakers op mochten zetten. Ontbreekt er volgens jou nog een track aan dit lijstje? Laat het ons dan vooral weten in een reactie of mailtje.

Memorabele concerten en festivals

Leiden kent tal van podia en evenementen waar een breed scala aan lokale, nationale en internationale bands en artiesten een nog veel bredere mengelmoes van genres en stijlen presenteren. Wij memoreren er een aantal, van zowel vóór als tijdens ons bestaan.

…en het jaar is nog niet helemaal voorbij. Wat was voor jou het beste of leukste concert of festival dit jaar?

Onthullende interviews

3voor12 Leiden heeft het voorrecht gehad tal van Leidse artiesten te mogen interviewen over alles wat belangrijk is, en dan toch vooral muziek; over de Leidse muziekscene in het geheel met Marcel van Schooten en Richard Foster, de terugkeer en nieuwe plaat van Birth of Joy, het 25-jarig bestaan van Maximum Overdrive, nieuwe Leids rockbeest Batwölf en de eenmalige terugkeer op het podium van Kitty Contana. Met wie zou jij komend jaar graag een interview lezen?

In memoriam: Cees Bergman 1952-2017

Toch staat 2017 niet louter vol hoogtepunten; in september overleed zanger, liedjeschrijver en muziekproducent Cees Bergman aan de gevolgen van kanker. Rubberen Robbie is helaas niet meer.

Doordraaiende platenzaken

In de afgelopen jaren zijn er overal in Nederland platenzaken gesloten. De invloed van digitale media en de veranderde muziekindustrie lijken hier toch zeker deels oorzaak van te zijn. En toch; vorig jaar werd de Velvet aanzienlijk groter en dit jaar verbouwde Plato op zo’n manier dat er duidelijk meer ruimte voor muziek kwam. Lees hier het interview met Sicco Hoetink.