Welke acts wil je niet missen? Voor wie is het de tweede keer en voor wie al de vijfde? Waarop kun je het beste dansen? Wat zijn de verwachtingen? Wij hebben ons huiswerk alvast gedaan en delen hier de antwoorden, zodat ook jij goed voorbereid naar Werfpop kunt a.s. zondag!

Liquid Sun Orchestra

Als de zon bij de opening van Werfpop nog niet schijnt, dan komt die tijdens deze eerste act wel tevoorschijn! De 12 (of zijn het er toch 15?) muzikanten van verschillende generaties en culturen brengen hun muzikale smaken samen in één dampend hete kookpot. Het gerecht smaakt naar Nigeriaanse afrobeat met een vleugje reggae en jazz, een druppeltje dub, een scheutje soul, een stevige funksaus en nog allerlei exotische kruiden die niet direct thuis te brengen zijn of tot het geheim van de kok behoren. Liquid Sun Orchestra is een graag geziene gast in Leiden e.o., maar ook bij onze zuiderburen. Opgewarmd op de Gentse Feesten die vandaag beginnen, openen zij zondag om 13:15u het 36e Werfpop Festival.

Liquid Sun Orchestra
Since 2011, Leiden
De rebelse muzikale erfenis van Fela Kuti
13:15u P1

Fifty Foot Combo

Since 1994/2012, Gent
Kings of the Monstrophonic sound
13:45u P2

Na een stop in 2006, speelt de Fifty Foot Combo trein sinds 2012 weer zijn aanstekelijke Hammond-melodieën. Van surfmuziek tot soul en van big beat tot garagerock. De band tourde met zijn wilde en vernietigende concerten naar alle uithoeken van Europa. De zes heren en een dame mogen zichzelf tot de vijf beste live-acts van België rekenen. En dit weekend staan ze in ons eigen Leidse Hout.

Sue the Night

Since 2009, Haarlem
Jaren '80 in een modern indiepop-jasje
14:15u P1

De finale van de Grote Prijs van NL, een 3FM megahit en 3FM Serious Talent. 2015 was een wervelend jaar voor Sue the Night. Begin dit jaar kwam het tweede album uit van de zeskoppige band. Oordeel zelf of hun elektro/indiepop met eighties sound je doen verlangen naar de klassiekers van o.a. Fleetwood Mac, Blondie en een jonge Madonna.

 

Gentleman’s Dub Club

De voeten gaan van de vloer. Stilstaan is onmogelijk. Gentleman’s Dub Club brengt een superenergieke show vol zomerse dub, ska en roots reggae met live effecten. De negen mannen uit Leeds hebben al een aardige reputatie opgebouwd, spelend in voorprogramma’s voor acts als The Wailers en Roots Manuva. Ze staan aan de top van de meest energieke en uitputtende live acts uit de Engelse drum ‘n’ bass muziekscene. Zal hun optreden vandaag ook eindigen in een waanzinnige moshpit die doet denken aan een mid jaren ‘80 skafeest?

Gentleman’s Dub Club
Since 2006, Leeds
Energieke en uitputtende dub, ska en roots reggae
15:00u P2

Merdan Taplak

Since 2007, Antwerpen
Fiesta balkanesa met dj en beatbrassband
15:45u P1

DJ/producer Merdan Taplak en zijn beatbrass Orkestar zijn terug! Vijf jaar geleden stonden ze al eens op een doorregend Werfpop voor “een dijk van een show: paraplu’s in de lucht en gaan”. Zijn roots als dubbelbloed met een Belgische moeder en Turkse vader zorgen voor muziek die niet in één hokje te vatten is. Noem het "balkandubstep met een keytar, accordeon, saxofoon en pc-synthbeats”, "electro-disco met een verdorven balearen-vibe, met de euforie van een Turkse halay-dans" of een “fiesta balkanesa”. Deze feestende viermansformatie moet je zelf ervaren. #10yearsmerdantaplak

Pink Oculus

Since 2011, Amsterdam
Expressief en uitdagend rappend soultalent
16:30u P2

Esperanza Denswil, en haar alterego Pink Oculus, is een multitalent. Begonnen als singer/songwriter en actrice (ze speelde ooit in ‘Onderweg naar morgen’), ontdekt door 3FM en met optredens op ES/NSESNS17: Pink Oculus heeft wat jij wilt verovert deze zangeres/mc/producer de harten van menig soulliefhebber. Pink Oculus is onvoorwaardelijke liefde en entertainment.

 

 

 

Death Alley

Since 2013, Amsterdam
Vlammende boogiehardrock
18:00u P2

De vier mannen van Death Alley zullen de avond goed los schudden met hun stevige punk boogiehardrock. Denk aan een buitengewone mix tussen The MC5, Captain Beyond, Blue Öyster Cult, Motörhead en Black Sabbath. Vorig jaar stonden ze op Hellfest en Roadburn. De live EP van die laatste kwam eerder dit jaar uit.

DOOL

Since 2015, Rotterdam
Darkrock in een ‘Summer of the she goat’
17:00u P1

Het is de jongste act op Werfpop; ze bestaan pas twee jaar in deze samenstelling. De vijf leden van DOOL zijn echter zeer ervaren, en halen hun inspiratie uit bands als Sisters of Mercy en Sonic Youth. De aggressieve, dynamische darkrock met vleugen gothic pop en psychedelische metal verrassen het publiek telkens weer. Eindeloze, hypnotiserende gitaarstukken worden afgewisseld met de zang van Ryanne van Dorst, die je meeneemt langs spookachtige grotten en de donkere zijde van een gebroken hart.

Dubioza Kolektiv

Wederom een grote groep op het podium. Het Dubioza Kolektiv telt acht muzikanten die hun ervaring met de Bosnische folklore mixen met hiphop, reggae, dub en rock. Wat begon als een stem voor de problematiek in de voormalig Joegoslavische samenleving, is uitgegroeid tot één van de beste en populairste live acts uit Oost-Europa. Nummers over vrede, tolerantie en extreme kririek op het nationalisme en onrecht, werden geschreven in kelders tijdens de aanvallen in Sarajevo. De band weet als geen ander hoe belangrijk muziek is als wapen tegen sociale negativiteit.

Dubioza Kolektiv
Since 2003, Bosnië en Herzegovina
Politiek incorrecte Balkan, ska, punk, reggae extravaganza
18:45 P1

Michelle David & The Gospel Sessions

Vorige week op North Sea Jazz, dit weekend op Werfpop. Verwacht vakkundig opnieuw uitgevonden soul en gospel naar pioniers als Sister Rosette Tharpe, Sam Cooke en Womack Brothers. Zonder Hammond orgel, maar met gitaar en misschien een wasbord. Michelle David brengt haar Gospel Sessions uit de kerk naar het festival, recht uit het hart van de soul en de roots van de gospel.

Michelle David & The Gospel Sessions
Since 1997, New York
A gospalized ride
19:30u P2

Prong

Since 1986, Los Angeles
Not your average hardcorepunkmetal band
20:15u P1

Drie jonge mannen, eind jaren ’80, CBGB’s, New York City. Ze treden op met de Cro-Mags. Ze spelen post-punk, thrash, hardcore, industrial metal, met een nieuwe lading die een trouwe fanbase oplevert. De band bracht dit jaar hun 12e album uit en is al minstens zo vaak van muzikanten gewisseld. Ze tourden wereldwijd met grootheden als Life of Agony, Obituary en Sepultura. Toch is Prong een minder gehoorde naam. De band heeft “the anthems, the bangers, the thrashers, the grooves”, maar hebben ze dit weekend ook het Werfpop-publiek?

Multiplex MC & Friends

Since 2004, Zeist
Be prepared to jungle and bounce!
21:00u P2

Multitalent Mr. Multiplex staat voor de vijfde keer op Werfpop. Begonnen als presentator van de bands, in 2015 als resident mc met Black Sun Empire en dit jaar in samenwerking met Compass Agency en de Leidse Breakbeat Community. Zijn passie voor jungle met een achtergrond in punkrock, leidt tot een epische mix van drum ‘n’ bass en dubstep. Gegarandeerd goede vibes waarop gedanst moet worden.

 

 

Apocalyptica

Afsluiter van de avond is de enige Nederlandse festivalshow door het bijzondere Finse kwartet op cello: Apocalyptica. Ze spelen hun debuutalbum vol Metallica covers, dat ze voor het eerst in Nederland ten gehore brachten op 29 augustus tijdens Lowlands 1998. Hoe zal dat bijna 20 jaar later klinken?

De band is inmiddels gegroeid van covers van Metallica, Faith No More, Sepultura en Pantera naar eigen werk dat instrumentaal net zo goed gevuld klinkt. Met acht albums zijn er diverse experimenten gedaan met zang door o.a. Gavin Rossdale, Nina Hagen en Max Cavalera. Eén cellist is vervangen door een drummer en er werd een rockalbum van klassieke Wagner-stukken opgenomen met een symfonieorkest, koor en 150 dansers. Van atmosferische en dynamische stukken tot snelle ritmes om lekker op te headbangen, Apocalyptica kan het allemaal op cello.

Apocalyptica
Since 1993, Helsinki
‘Plays Metallica By Four Cellos’
22:00u P1