Zondag 17 december vond in de Gebr. de Nobel de finale van de Grote Prijs van de Bollenstreek plaats. Zes bands hadden in een lange reeks spannende voorrondes en een nog spannendere halve finale de uitnodiging voor dit finalepodium ontvangen. Venhill is de grote winnaar die naar huis ging met o.a. het toegangsbewijs voor drie dagen Wisseloord Studio's. Hoe dat gebeurde lees je hier.

Om 18:30u is de deur van Gebr. de Nobel al open en spelen Band Talent Leiden acts TUB en Something like Sunshine twee opwarmsets voor de wachtende familieleden, die hard fans en muziekliefhebbers. Ondanks dat de loting om de volgorde van spelen van de bands pas rond 20:00u is, is de zaal bij aanvang goed gevuld.

VENHILL uit Alphen aan de Rijn betreedt als eerste het strijdveld en zetten met een spetterend optreden meteen de toon, en de lat ligt hoog! Ze brengen een speelse mix van een soort goth-synth (zonder synth!) en psychedelische rockabilly punkmetal met vocale effecten op een niet-cheesy manier. Drummer Sven van der Meer en zangeres Jaro Marieke springen eruit. Letterlijk. Jaro maakt ook van de zaal haar podium. Ze hebben er zin in en zetten alles in om publiek en jury daarvan te overtuigen. Zou het zo zijn? Zouden we nu al een winnaar kunnen uitroepen?! Erg benieuwd naar wat de rest van de avond zal brengen dwalen de gedachten naar iets wat de Leidse stadsdichter Jaap Montagne al eens stelde: "Mijn goede God! Zelfs Alphen aan de Rijn swingt!" Iets wat vanavond nog een paar keer zal blijken.

Even later worden we uit de garagebox van VENHILL naar het female-fronted folkmetallandschap verplaatst door Solarcycles uit Hoofddorp. Een band die het zeker niet alleen hoeft te hebben van het feit dat ze er tot in de details piekfijn uitzien. De outfits en de make-up van zangeres/bassiste Sascha van der Meer en de zwarte viool bij de prachtige jurk van violiste Silvana Jirka maken dat het hele visuele plaatje klopt. Ook deze band heeft lol op het podium en doet er muzikaal nog een schepje bovenop met geweldig samenspel tussen viool en gitaar. Het had gekund dat de band het commentaar "Zou goed op een folk-fantasy-festival staan!" nu wel al zat is, maar vanavond bleek pas hun derde optreden te zijn. Solarcycles is zeker een band die we in de komende zonnewenden graag nog eens langs zien komen!

De derde act, An Adverse Copy, is een Herman Brood Academy band. Een discofunk bluesrock trio uit Alphen aan de Rijn. Een bonk energie die met hun meerstemmige upbeat anthems bij vlagen doet denken aan acts als Electric Six. De ritmesectie is strak, zo strak dat de we jury hebben horen zeggen "Kan het niet wat losser?" En wat een geweldige drumster is Michelle Sanders, hier worden we echt vrolijk van!

Intermezzo: Lees ook...

 • Christopher's Soul zijn de benjamins van de avond. De door Britpop geïnspireerde boyband tekent zoete dromerige plaatjes. Opvallend genoeg is het de eerste band vanavond die met ballads komt, maar dat neemt niks weg van de dynamiek. Dat dit getuigt van zelfkennis blijkt wanneer "het up-tempo nummer" middenin de set wat moeilijk valt bij het publiek. Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zeker een band met talent!

  Als Temple Renegade aan de beurt is, is de zaal een stukje leger. Veel familie en fans hebben na de set van hun favoriet de zaal verlaten, maar Temple Renegade laat zich niet van de wijs brengen en speelt een vuige rockset. Het internationaal gemengde gezelschap zet iets bijzonders neer. Het is metal, maar niet zomaar in een hokje te passen. Welk subgenre horen we hier precies? Columbian-French-Dutch post-nu-metal, maar dan lyrisch? Bij het laatste nummer speelt de band zelfs nog musical chairs en wisselt de hele band van instrument. Zo zit de zanger opeens achter het drumstel, speelt de drummer gitaar, etc, en knallen ze zo hun toegift in. Een toffe band voor iedere muziekliefhebber!

  De laatste finalist is Static Moment. Een oude bekende van de Grote Prijs, want twee jaar geleden stonden ze ook al in de finale. Hun melodieuze popmuziek, of naar eigen zeggen alternatieve poprock, is een stapje terug van hun voorganger. Ze zetten een mooi meerstemmig arrangement neer, dat misschien net iets teveel Pearl Jam probeert na te doen om publiek en jury te overtuigen na alles wat er vanavond is langs gekomen. Als deze band had geopend was hun kans op de Grote Prijs misschien groter geweest. Het lotje heeft bepaald, zullen we maar zeggen. Wie weet kan deze band komend jaar deze "oranje vloek" doorbreken.

  Het is rond middernacht als de jury in conclaaf gaat. Shadex, Grote Prijs winnaar van 2016, vermaakt het publiek met een setje hiphopbangers bijgestaan door een dj en een hypeman, en met een gastoptreden van "Henk". Het gaat lekker los met drie man op het opeens zo lege podium, in een halfgevulde zaal die met spanning op de uitslag wacht. Desalniettemin pompen de bassen en de flows zijn goed, ondanks het hoge Jeugd van Tegenwoordig-gehalte. Nee, waarschijnlijk is deze winnaar van 2016 nog het meest modern van de avond in die zin dat ze niet iets van ver weg (britpop, desertrock) of lang geleden (60s, oldskool) proberen te zijn...Shadex swingt gewoon rond op je fissa.

  Het moment waar we allemaal op hebben gewacht: de Grote Prijsuitreiking!
  An Adverse Copy gaat er met de 3e prijs vandoor.
  Op de 2e plaats is Christopher's Soul geëindigd.
  En VENHILL is de Grote Winnaar van de Grote Prijs van de Bollenstreek 2017!
  Het was een felle strijd om een felbegeerde prijs, maar het is toch een natuurwet dat vet boven water komt drijven. Wij feliciteren VENHILL, Christopher's Soul en An Adverse Copy. Goed gespeeld iedereen. Het diverse talent uit de Bollenstreek staat weer op de kaart en 3voor12 doet verslag!

  Nagenieten en terugluisteren? Dat kan! Onze redactie heeft met Live071 opnamen gemaakt, deelnemers geïnterviewd en zo een mooie rapportage gedraaid. Luister zaterdag 23 december naar een speciale uitzending van Live071 op Sleutelstad FM!