We spraken de jongens van Destructive Penguins op het terras van De Keyzer, na hun spetterende optreden op het zonnige Lepeltje Lepeltje Leiden (10 juni 2017) in het Van der Werfpark. Aan tafel zitten zanger/mc Gijs Berger, gitarist David Vandenbeld, basgitarist Jelle Bouwman, drummer Arjen Grimmius en toetsenist Boudewijn Pleij. Alleen het blazersduo Thierry Piët en Jos Bouwhuis ontbreekt.

Het gesprek gaat enthousiast van start. De jongens zitten vol energie en zomerse vibes van hun optreden zojuist. Het goed ging, lekker! Het is de eerste keer dat het festival naar Leiden kwam. Maar niet de eerste keer voor de Destructive Penguins. Eerder speelden zij al op Lepeltje Lepeltje’s in Dordrecht en Eindhoven. Met die ervaring wisten zij al een beetje wat te verwachten qua podium en geluid. Deze editie had wel veruit de beste opkomst tot nu toe!

‘High/Low’

De release van onze tweede EP ‘High/Low’ (februari, Gebr. de Nobel) was één groot feest met een lange aanloop, maar het kwam er allemaal goed uit die avond. Er zit soms best wel druk achter zo’n release en je wilt natuurlijk altijd het beste neerzetten. Juist ook omdat we er zo lang aan gewerkt hebben. De videoclip van ‘High on the low’ is zelfs in Italië en Duitsland op een blog terecht gekomen, waardoor er ook al een soort buzz ontstaat. We hebben vorige zomer in Frankrijk getourd en dat hopen we alleen maar uit te breiden. Italië, Duitsland, Amerika ...als het moet.

Wat dat betreft is het wel fijn dat de Penguins geen taalbarrière hebben. In de muziek zit een mix van invloeden. Maar waar komen die vandaan? Zijn de Destructive Penguins een hiphop act die ska en reggae zijn gaan spelen, of een soulband die is gaan rappen, of…?

Het is eigenlijk altijd al zo geweest. We spelen van alles wat we leuk vinden, van funk naar keiharde rock naar pure hiphop. De laatste vier jaar heeft zich dat meer gevormd tot wat je nu vooral hoort. De eerste paar jaar waren we gewoon een schoolbandje en dat is in de aanloop naar de eerste EP veel serieuzer en professioneler geworden.

We proberen live natuurlijk wel een feestje te bouwen, maar de nummers hebben ook onderwerpen met complexere ideeën erachter, die je wilt delen met je luisteraars. Op onze eerste EP staat het nummer ‘Loss of humanity’, waarmee we een wedstrijd over maatschappijliederen hebben gewonnen. De prijs was spelen op Parkpop en daar zijn ook weer een paar nieuwe dingen uit voortgekomen.

Destructive Penguins @ Werfpop 2016

Toekomstdromen

Het hoofddoel is de Alpha op Lowlands... dat is waar we al van dromen sinds we zijn begonnen. Eerst moeten we gewoon Nederland veroveren, elk festival ”echt killen”, clubtours doen, een album uitbrengen, en daar zijn we aardig mee bezig op dit moment. Als er dan internationaal iets op zou volgen, zou dat helemaal niet vervelend zijn.

We doen op dit moment alles zelf. De eerste EP hebben we via crowdfunding gefinancierd en de nieuwste hebben we zelf bekostigd. We zijn op dit moment onafhankelijk en dat vinden we ook wel fijn. Mocht er een platenlabel geïnteresseerd zijn, dan willen we daar natuurlijk best naar kijken.

Leermomenten

We weten nu vooral waar wel en niet te spelen. Net als ieder bandje hebben wij ook voor lege zalen gestaan. Dat hoort er eigenlijk bij om te komen waar we nu zijn. In het begin pak je alles wat je pakken kan.

Ook in de muziek is er meer focus; de kunst van het weglaten. Vroeger speelden we alles vol, iedere vier maten een break, alles en iedereen vol hard aan. Toen vonden we dat ook vet. Nu kijken we naar vijf (met blazers zeven) mensen die allemaal één vet ding neerzetten. En genieten van de kleine dingen.

Destructive Penguins @ Werfpop 2016

Op de vraag welk lokaal talent de bandleden ons zouden willen aanraden om in de gaten te houden, breekt een aardige discussie los.
“Het is misschien een heel andere stijl of genre, maar Christopher’s Soul is wel een aanrader. Dat is een band die toch wel een beetje hetzelfde is begonnen als wij. Superjong en heel gemotiveerd!”
“Them Novelists is ook iets om te zien, ken je dat?” [red: jazeker, wij zagen ze vorige maand nog in Gebr. de Nobel]
“Waar komt Luke Warm Ocean eigenlijk vandaan?”, “Den Haag, maar ook wel Leiden.”
“We kennen wel heel veel mensen die muziek maken maar die hebben niet echt een band ofzo. Het zijn meer sessiemensen of dj’s en producers.”
“Misschien een shout-out naar Peter Gheysen, onze muziekdocent? Zonder hem bestond deze band niet! Die treedt ook nog wel eens her en der door het land op. Hij is niet echt een Leienaar, maar voor ons wel iemand die in de basis hoort.”
“Kunst en Beatwerk! Zijn die nog bezig? Een beetje vergelijkbaar met wat wij doen, maar dan in het Nederlands en meer mellow misschien, ook wel meer hiphop.”

En Leiden is voor de Destructive Penguins meer dan dat. Ook avonden als Jazzed Up/Funked Up, georganiseerd door Peter Knoppert, zijn heel waardevol. Het is niet alleen Leids wat er speelt. Wij hebben er gestaan, maar ook dingen gezien die wij heel vet vinden, zoals Broken Brass Ensemble, Pink Oculus, Jungle by Night en Pete Philly.

Slotwoord
“Geniet van je zomer! En kom eens kijken bij een van onze showtjes. We hopen jullie na de zomer weer te zien!” Destructive Penguins spelen op zaterdag 23 september in The Box te Hilvarenbeek.