Plato Leiden is klaar met zijn verbouwing en geeft 1 juli een leuk openingsfeestje met live muziek! Reden genoeg voor ons om eens langs te gaan om verhaal te halen in deze lokale platenzaak. We praten met eigenaar Sicco Hoetink.

Gefeliciteerd met de heropening en de verbouwing.
"Dankje. Het is zeker mooi geworden en we zijn zeer tevreden! Het is een stuk ruimtelijker, zo oogt het in ieder geval. De muren en de vloeren konden wel een likje verf gebruiken!"

Plato heeft een lange geschiedenis, niet alleen in Leiden, zou je een kort plaatje kunnen schetsen van de tijdlijn?
Plato is in Leiden geopend in januari 1976. Toen nog op de Breestraat, In 1987 zijn ze naar de Vrouwensteeg gegaan. Ik weet niet zeker of er sinds die tijd nog iets verbouwd is. Ik hoorde één van de vorige eigenaren zeggen dat de laatste verbouwing iets van 50 jaar geleden zou zijn geweest! Er zijn meerdere eigenaars geweest in de tussentijd, waaronder de heer Dick van Dijk, die ook de eigenaar is van Concerto, en Plato Groningen, Zwolle en Deventer. Sinds zo'n vijf jaar ben ik de eigenaar.

Wat is er met de verbouwing allemaal veranderd?
"Nouja, het is niet heel erg vergroot, maar we hadden relatief best veel ruimte achter de balie, die nu op een andere plek staat. Ik denk dat er een vierkante meter of zes, misschien acht, is bijgekomen aan oppervlakte. Omdat we allemaal nieuwe platenbakken hebben, ziet het er allemaal wat geordender uit. De nieuwe platen stonden altijd bijna voor de helft op de grond."

"Er is voornamelijk meer ruimte voor vinyl. We hadden het altijd al, alleen zag je het gewoon niet staan of moest je er heel erg voor door je knieën. Er is misschien een beetje DVD en CD van afgegaan, maar ook dat valt wel mee. Door de nieuwe opzet kan er gewoon iets meer in de winkel. We hebben eigenlijk nog steeds hetzelfde assortiment, alleen nu ook wat meer ruimte voor tweedehands."

Dus het gaat goed met Plato? Geen last van het internettijdperk of concurrentie?
"Met Velvet, Lonely Hunter en Plato doet Leiden het natuurlijk heel erg goed voor het formaat van de stad. Ik denk dat het wel een versterkend karakter heeft. Veel mensen die uit Katwijk, Noordwijk, Zoetermeer en soms zelfs Haarlem of Den Haag komen. Die het de moeite waard vinden om naar Leiden te komen, omdat er simpelweg al drie à vier platenwinkels zijn. Ik denk dat Velvet er ook wel zo over denkt. Dus ja, het gaat goed met de Plato en de tweedehandsmarkt. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een lening aangevraagd om de winkel te verbouwen."

"Of het dan zo is dat de de vinylverkoop de CD weer heeft ingehaald? Wat nieuwe uitgaven betreft valt dat best wel mee hoor. Er worden nog wel CD's verkocht in Leiden. Met vinyl zie je dat tweedehands nu veel meer in trek is. Het is natuurlijk vaak iets goedkoper en het is ook leuk om te hebben, "Vintage". Het word wel steeds moeilijker, omdat de tweedehands winkels als paddestoelen uit de grond schieten, vooral in Amsterdam, en er wordt op veel plekken gezocht. Mensen denken snel dat ze goud in handen hebben, terwijl dat vaak ook wel mee valt."

Wat zijn jouw eigen tweedehands vondsten en persoonlijke favorieten?
"Ik heb vorig jaar een hele mooie jazzcollectie overgenomen met iets van 800 Amerikaanse jazzplaten, waaronder veel van Blue Note. Nou ben ik zelf niet zo van de jazz, dus dat heb ik voornamelijk weer in de verkoop gedaan. Ik kom ook af en toe wel mooie soulplaten tegen of een beetje psychedelica."

"Er zijn altijd wel nieuwe platen waar ik enthousiast over ben en die ik dan een tijd lang veelvuldig in de winkel draai. Nu geldt dat bijvoorbeeld voor de laatste albums van All them Witches, Nick Hakim, Bjorn Riis, The Magpie Salute en Steve Earle. Of ze dan beklijven en de kast thuis halen is altijd maar de vraag."

"Ik ben zelf wel groot fan van Mac Demarco, die heeft net een nieuw album uit. Ik moet zeggen dat het bij hem wel een beetje meer van hetzelfde is de laatste tijd. Hij begon een beetje croony, beetje punky, en dat glijdt nu een beetje meer af naar het croony. Beetje soft, maar nog steeds wel leuk hoor!"

"Iets wat we niet draaien, maar wel verkopen is Ed Sheeran, en Kensington... De nieuwe soloplaat van Roger Waters gaat ook heel hard en de speciale re-release ter ere van 50 jaar Sgt. Pepper. Het is grappig dat die oude dingen nog steeds zo hard gaan. Die leuke nieuwe artiesten verkopen we ook wel, maar dat is dan toch de marge. Daar doe ik het wel voor, vele kleintjes maken groot."

"Ik weet eigenlijk niet zo goed welke lokale bandjes ik op dit moment zou aanraden. Ik heb wel aardig wat staan in de winkel, maar dat is niet heel recent."

"De Radiohead release met alle B-kantjes bij elkaar vond ik heel geslaagd." [red: OKNOTOK]

1 juli post-verbouwingsfeestje

Ja! 1 juli hopen we de laatste bakken ook geschilderd te hebben. Net was ik ook nog aan het schilderen! Om 17:00u hebben we een knalharde opening staan met Meadows, Leidse deathmetal/localgrind. Dan een beetje chillen met een hapje en een drankje, en dan hebben we nog Electric Love om 19:00u. Dat is meer richting de boogie en funk. Ze komen met z'n tweeën, normaal zijn ze met z'n vieren, maar nu gaan ze met behulp van samples en loops ons iets moois voorschotelen.

Is de 'Instore' iets wat zich sporadisch aandoet of iets wat je maandelijks zou willen neerzetten?
"Het wisselt. Ik denk dat dat zo'n beetje om de twee maanden zal zijn. We hebben onder twee bakken wieltjes gemaakt, zodat we ze makkelijk aan de kant kunnen rollen en dan hebben we ruimte voor de 'Instores'!

Tot slot

"Ik vind het ten eerste te gek dat 3voor12 leiden eindelijk van de grond is gekomen, dus jullie ook gefeliciteerd! Ik hoop natuurlijk dat mensen plaatjes en concertkaartjes bij ons blijven kopen. De winkel bestaat 41 jaar en het zou leuk zijn als dat nog 41 jaar door zou gaan!"

"Verder hoop ik dat mensen de Nobel, Qbus en Vrijplaats blijven bezoeken en dat het een levendige boel mag...blijven en allemaal nog veel meer mag worden wat mij betreft! Kom vooral langs zaterdag 1 juli, om 17:00u voor Meadows, dan zal ik zorgen dat er hapjes en drankjes zijn, en om 19:00u voor Electric Love!"

Terwijl het Plato-personeel op de foto wordt gezet neuzen we ondertussen even in het vakje van lokale bandjes en vinden daar onder andere de EP's van Destructive Penguins, Birth of Joy, The Cannonball Johnsons, Gul Night Out, Ska-D-Lite, The Surfaders en Somersault Baby. Het album van progressieve death metal band Illusionless staat eenzaam in het punkschap in het vakje 'Heavy Uit Leiden e.o.'.

Aan de kassa rekent een tevreden klant een mooie box af. "Meneer, mag ik vragen wat u zojuist gekocht heeft?"
"Ik heb deze prachtige speciale uitgave van Totally Stripped van de Rolling Stones gekocht. Dat was een concert in Paradiso in 1995 en geloof het of niet, ik was er bij! Ik wist dat ik bij Plato terecht kon voor een scherp prijsje!"