Stel je voor: een singer-songwriter in een werkplaats, rappers in een verborgen kerkje, theater in een huiskamer of een stevige rockband in een oud pakhuis. Zo maar wat voorbeelden van wat je zoal op een Wijsje kunt tegenkomen. In steden als Rotterdam en Den Haag zijn deze muzikale speurtochten inmiddels een begrip. Op 14 september is Leiden voor het eerst het decor van zo’n ontdekkingstocht tijdens Kirsten’s Wijsje.

Organisator Kirsten Meijer is al naar flink wat Wijsjes in andere steden geweest en vond het hoog tijd om ook Leiden kennis te laten maken met dit fenomeen. “Niet alleen in Rotterdam en Den Haag, maar ook in minder voor de hand liggende steden als Zwolle, Breda en Haarlem zijn al Wijsjes georganiseerd. Ik vond dat Leiden daarbij niet achter mocht blijven. Wie naar een Wijsje gaat, beleeft echt iets nieuws. Het is een nieuwe vorm van uitgaan waarmee ik mijn stad graag kennis wil laten maken.”

Intieme optredens

Op Kirsten’s Wijsje komen haar drie grote passies bij elkaar: muziek, theater en yoga. Meer verklapt ze nog niet van het programma, want juist het verrassingselement maakt een Wijsje zo speciaal. “Meestal zijn het bands, maar het kan ook iets anders zijn,” zegt Kirsten geheimzinnig. Ze heeft een route uitgestippeld langs verschillende Leidse locaties, waar korte, intieme optredens van uiteenlopende acts te zien zullen zijn. De Vrijplaats aan de Middelstegracht is het startpunt, en hier wordt de avond ook weer afgesloten met een spetterend eindoptreden. Gidsen met gekleurde vlaggen zullen het publiek wandelend in vijf groepen langs de route begeleiden. “Omdat het zo gevarieerd is, is het echt voor iedereen,” vertelt Kirsten. “Studenten, mensen die werken, rasechte Leidenaren en nieuwkomers… de acts zijn heel verschillend en of je nu bekend bent met de locaties of niet, je gaat ze op een heel bijzondere manier leren kennen. Als je van muziek en van avontuur houdt, is het echt een aanrader. Ook als je iemand een bijzonder cadeau wilt geven bijvoorbeeld. Je zult niet teleurgesteld worden!”

Anderen enthousiast maken

Oorspronkelijk was het idee om alleen Leidse bands te programmeren, maar vanwege volle agenda´s is dat niet helemaal gelukt. “Het zijn wel allemaal bands waar mijn hart bij ligt. Dat is toch het belangrijkste: muziek laten horen die ik echt tof vind. Niet zomaar iemand die ik ken, die toevallig een instrument bespeelt.” Met haar Wijsje wil ze niet alleen coole acts aan een breed publiek presenteren, maar ook anderen enthousiast maken om meer Wijsjes in Leiden te organiseren. “Het is nu maar één route, één buurt die ik kies. Er zijn natuurlijk nog heel veel andere plekken om te laten zien en er wordt nog veel meer mooie muziek gemaakt. Iedereen die dat wil, kan een Wijsje organiseren. Je krijgt daarbij hulp van ervaren mensen en hoewel het intensief is, is het superleuk om te doen!” In het dagelijks leven werkt ze als yogadocent en in de horeca. Veel organisatie-ervaring had ze nog niet toen ze eraan begon. “Voor mijn studie had ik wel eens iets voor een goed doel georganiseerd. Verder niet. Maar met de deskundige begeleiding van de mensen van Wijsje was dat geen enkel probleem. Een leuke extra was dat ik een beetje de kunst kon afkijken bij mijn vriend, die oprichter is van het festival ‘Once Upon a Time in the West’ in Rotterdam. Hij speelt zelf trouwens ook in een band, The Cosmic Carnival. Of die ook op het Wijsje te zien zal zijn? Misschien wel, misschien niet… dat blijft nog even een verrassing.”

Kaarten voor Kirsten’s Wijsje kun je hier bestellen. Normaal kost een Wijsje €15,-, maar omdat het voor het eerst in Leiden is kost het nu maar €12,50.

En wil je het avontuur van Kirsten’s Wijsje op een actievere manier beleven? Meld je dan aan als gids of locatiemanager.