Kitty Contana oefent vanavond in Oude Wetering. Drummer Bo Koek komt als laatste binnen en voert overduidelijk iets in zijn schild. Zonder zijn jas uit te trekken installeert hij zich achter het drumstel. “Ik moet even wat laten horen.” Hij haalt een sampler uit zijn tas en vraagt of iemand een lang snoer heeft meegenomen. “Ik ben speciaal voor jou naar de winkel geweest,” antwoordt gitarist Pieter van der Geest. Koek plugt in en laat de nieuwe samples voor het nummer ‘Porncar’ horen: een moeilijk startende auto en daarna het pruttelende geluid van een onmiskenbare porncar. “We hebben een tijdje stilgestaan, dan is het niet zo gek dat ie moeilijk start,” zegt Koek met een brede grijns op zijn gezicht. De andere bandleden lachen hard en maken een biertje open voor Koek. “Yeah! C’mon!”

De band Kitty Contana uit Roelofarendsveen staat op 6 januari nog één keer op het podium, in Gebr. de Nobel. Dat is bijzonder, want tien jaar geleden speelden ze voor het laatst. Kitty Contana bestond van 2003 tot 2007 en deed dat niet onverdienstelijk. Ze wonnen de Grote Prijs van Zuid-Holland in 2005 en in dat jaar werd ook hun album ‘Kitty Contana’ uitgebracht. Ze speelden op veel festivals in het hele land. “We speelden zelfs in Parijs,” vertelt zanger Deef den Hartoog trots. De eenmalige avond organiseren zij samen met headliner Rave van Fortuin.

"Wij willen in de grote zaal"

Koek en gitarist Roel Bettonviel zaten afgelopen zomer op een zonnige dag in de tuin en smeedden samen het plan om nog eens een optreden te doen. “Het ging heel eenvoudig,” volgens Bettonviel, “Bo en ik bedachten het terwijl we in onze korte broek een biertje dronken en stonden te barbecuen. We maakten ter plekke een app-groep Kitty en vroegen de anderen of ze ook nog eens zouden willen optreden. Dat vonden ze allemaal een goed idee. Oké, schreef ik, dan regel ik Gebr. de Nobel.”

Zo gezegd zo gedaan. Er werd contact gezocht met Gebr. de Nobel en die waren enthousiast. “Eind december hebben we nog wel een plek in de kleine zaal,” liet de programmamanager weten. “Nee, wij willen in de grote zaal,” schreef de band terug. “Eh, ja maar jullie hebben al een tijdje niet gespeeld en krijg je die wel vol en wie zijn jullie ook alweer?” “Wij zijn Kitty Contana uit Roelofarendsveen en treden nog één keer op en nemen al onze vrienden mee.” “Nou goed dan, op 6 januari 2018 is de grote zaal beschikbaar.”

“Toen was het aan,” zegt bassist Matthijs Felix. “We spraken weer af in onze oude oefenruimte in Oude Wetering. Die plek op het erf van een bevriende kwekerij was gewoon beschikbaar, omdat Pieter en Roel die tot voor kort met Klavan Gadje hebben gebruikt. Er is geloof ik ergens een potje waar verschillende muzikanten geld in doen en waarvan de huur wordt betaald.” “Dat potje is wel leeg overigens, nu Klavan ook niet meer bestaat,” laat Bettonviel vilein weten. Felix vertelt verder: “Samenspelen ging bijna vanzelf en als vanouds. Het is heel gek om te merken dat de nummers nog in onze vingers zitten. We hadden gelijk weer veel lol.”

Tijd om te spelen

De band werd in 2003 opgericht door Bettonviel en Den Hartoog. Bettonviel had een avontuur met Dog’s Nop achter de rug en Den Hartoog met de punkcoverband Only Entertainment. Ze schreven samen een paar nummers en vroegen de Veenders Koek en Felix om mee te doen. Die hadden net hun band Kopna Kopna opgeheven en wel weer zin in iets nieuws. Bettonviel nam Van der Geest mee vanuit Dog’s Nop. Na een periode in de oefenruimte, waar de vijf rasmuzikanten samen verschillende nummers maakten, volgden de eerste optredens.

Intussen zijn in de knusse oefenruimte met lampen en kleedjes uit grootmoeders tijd alle snoeren aangelegd en de versterkers opgewarmd. Tijd om te spelen. Met de slecht startende porncar wordt het gelijknamige nummer als eerste ingezet. Dat klinkt gelijk overtuigend. De vette stem van Den Hartoog, de riffs van Bettonviel en Van der Geest, de baslijn van Felix en de strakke drums van Koek vallen samen alsof ze nooit uit elkaar zijn geweest. Disco poprock noemen ze hun genre zelf en, eerlijk is eerlijk, dat is een toepasselijke benaming.

Er is niet veel tijd voor het interview, want er moet geoefend worden. Het is de laatste keer dat ze bij elkaar komen voor het optreden in januari. Het nummer ‘Ne Ne Ne Cies’ gaat minder gemakkelijk dan het vorige. Er wordt na een valse start nog even naar het origineel geluisterd, voordat er kan worden doorgespeeld. “O ja, daar moet ik zo spelen,” murmelt Bettonviel en geeft alvast antwoord op de vraag die hij niet stelt: “Dat moet ik zeker even thuis oefenen?” “Ja,” zeggen de anderen in koor. Bettonviel vertelt later dat het Afrikaans klinkende nummer tot stand kwam nadat Van der Geest een keer na een optreden op een brakke ochtend door bier en wiet op zijn gitaar zat te pingelen en ‘O o Den Haag’ probeerde te spelen. “Pieter was niet zo tekstvast die dag, want na die eerste regel kwam hij niet verder dan “ne ne ne cies”, maar dat was perfect voor een nieuw nummer van Kitty. Dat het nummer Afrikaans klinkt heeft overigens met onze naam te maken. We maakten een ode aan Mr. Contana. Dat zal ik even toelichten. De naam Kitty hadden we al bedacht. Die vonden we lekker catchy en sexy klinken, maar we zochten nog een achternaam om van Kitty een geloofwaardig persoon te maken. Een vriend van ons woonde in Ghana bij Mr. Contana. Dat vonden we een goede achternaam. Mr. Contana zou zeker de andere regel in het nummer ‘Ne Ne Ne Cies’ gezongen kunnen hebben: Mambo Wamboo Whee.

"Hij kwam ineens het podium oprennen"

“Ja zeg,” zegt Van der Geest, “als we zo gaan beginnen, mag je ook weten dat we een keer op het podium stonden en Roel nog in de kleedkamer zat. Die had om de een of andere reden gemist dat we opgingen. We hebben nog even op hem gewacht, maar vroegen toen één van onze vaste fans om in te vallen. Dat was Nick Daleman, waarvan we wisten dat hij een beetje gitaar speelde. Dat wilde hij wel. Toen we daarna inzetten en het concert begon, was Roel geloof ik wakker geworden, want hij kwam ineens het podium oprennen.” “Ik ben gewoon in de zaal gaan staan,” reageert Bettonviel gelaten, “want Nick deed het best goed. Vanaf dat moment werd zijn bijnaam Nicky Contana. Hij is zelf gaan spelen bij de coverband Cooldown7.”

Kitty's Fortuin

Voor hun eenmalige optreden op 6 januari heeft Kitty Contana een mooie avond bedacht. Den Hartoog: “We doen dat met onze jonge fans van tien jaar geleden: de jongens van Rave van Fortuin. Zij komen ook uit de Veen en maken de afgelopen jaren met hun dance-dj-act furore op grote festivals. Samen zijn we die avond Kitty’s Fortuin. Daarnaast wordt de andere act van Pieter, Plaatjes vullen Gaatjes, ingezet en als afsluiter zijn dj’s Foxy Roxy en Quartier Mustache gevraagd hun dansplaatjes mee te nemen. Alles bij elkaar wordt het een disco de luxe. Trek je dansschoenen en mooiste outfit maar aan. Yeah! C’mon!”

“Is het echt eenmalig Deef?” “Ja, nu is dit gewoon heel gaaf om te doen!”