Wat is hét aller-aller-allermooiste Nederlandse album dat er in de afgelopen 12 maanden is verschenen? Er worden ieder jaar zo ontiegelijk veel goede platen gemaakt door Nederlandse muzikanten, en om dat te vieren reikt 3voor12 de 3voor12 Award uit, de prijs voor het beste album van het jaar. Dit zijn de genomineerden, de twaalf beste Nederlandse platen die afgelopen jaar verschenen volgens onze redactie (om precies te zijn: van 1 oktober 2023 tot 1 oktober 2024).

BSS - Vromen

Toen zijn moeder 75 jaar werd, deed Luigi Vittorio Vromen haar een album cadeau. Nee, hij stapte niet op de fiets richting de platenzaak om een elpeetje voor haar te scoren, hij verschool zich wekenlang op een berg in Spanje om 45 minuten aan muziek voor La Mama te componeren. Wonderschoon gebaar, en dito muziek: een fraai ambient-werk vol synthesizers als vergeelde polaroidfoto’s, oude voicemails, saxofoons en plechtige koorzang.

Eefje de Visser - Heimwee

Op haar vijfde album, de opvolger van het geprezen Bitterzoet, laat Eefje de Visser zich van uiterst dichtbij horen. De electronica is wat teruggeschroefd en het akoestische instrumentarium staat vooraan in deze rij nieuwe liedjes. Heimwee geeft bij elke draaibeurt meer prijs, net zoals Eefje meer over zichzelf prijsgeeft in haar zoektocht naar wat thuis voor haar betekent. Melancholisch wegdromend wordt ook nog eens duidelijk dat er alleen maar sterke songs op de plaat staan. Het album heeft iets vertrouwds en is tegelijk een nieuw hoofdstuk dat zorgvuldig is geschreven.

Froukje - Noodzakelijk Verdriet

Froukje was natuurlijk allang doorgebroken met die eerste singles en EP’s, maar dat maakt het schrijven van een debuutalbum niet opeens makkelijk. De ogen zijn juist op je gericht. Laat het maar aan Froukje over om ook deze levensfase om te zetten in de juiste woorden. Al vanaf de eerste zin in openingsnummer ‘Kwijt’ is ze alleen, zonder vrienden. Hier start een persoonlijke zoektocht waarin ze haar twijfel en somberheid niet verborgen houdt. Met als tegenkleur de frisse sound en de opgewekte melodieën. Goede debuutalbums schrijven kan ze ook al.

IJSLAND - IJSLAND

Het project IJSLAND van rappers Abel (Hang Youth) en Sef is allesbehalve conventioneel. Het album werd in één nacht opgenomen, nadat Sef zijn Edison had opgehaald, en is van begin tot eind op band gegooid zoals je het nu hoort: als een lavastroom van politieke statements en muzikale experimenten, schetsmatig maar doeltreffend. De teksten variëren van antikapitalisme tot scherpe kritiek op journalistiek en sociale media, gebracht met een flinke dosis humor. Een creatieve wervelstorm vol onverwachte wendingen en geniale punchlines.

Jungle By Night - Synergy

Met Synergy zet Jungle By Night zijn evolutie voort als een band die moeiteloos genres blendt. Van afrobeat tot house en jazz, deze negenkoppige groep weet een heel eigen sound neer te zetten die even energiek als ontspannen is. Dit keer – zoals de titel suggereert – leent het collectief inspiratie en stemmen van buitenstaanders, zoals Spinvis, Merol, Sef en Meral Polat. Synergy voelt als een culminatie van alles wat ze hebben opgebouwd: groovy, experimenteel, en bovenal een feest.

Mula B - Narcopop

Op zijn vierde album bezingt de straatrapper uit Schilderswijk (ja, je wist toch al dat-ie ook zingt?!) meer dan ooit ook de mens áchter het Scarface-masker. Met Narcopop, zo legde hij uit in een korte docu van 3voor12, wil hij de menselijkheid tonen die schuilgaat in de onderwereld. Zoals de Mexicaanse narco-corrido’s drugsmokkel bespreken in folkballads, zoals de Italiaanse neomelodica het gangsterleven vangt in propere muziek, zo vertaalt Mula B op zijn wijze het straatleven naar toegankelijke pop. Hij doet een handreiking, om het straatleven vanuit een ander perspectief te belichten. Het is een poging om écht iets nieuws neer te zetten.

néomi - somebody's daughter

Op haar debuutalbum somebody’s daughter neemt Neomi Speelman, kortweg néomí, ons mee op een intieme, folk reis door haar gedachten en emoties. Haar stem is fragiel, bijna etherisch, terwijl ze thema’s als zelfontdekking, verlies en verlangen verkent. Haar muziek roept vergelijkingen op met artiesten als Bon Iver en Laura Marling, maar néomí geeft er haar eigen draai aan. Met somebody’s daughter levert ze een betoverende en breekbare plaat af die je niet snel loslaat.

Personal Trainer - Still Willing

Indierockband Personal Trainer weet al jaren te verrassen met hun chaotische maar charmante optredens. Het is nog een hele uitdaging om dat vast te leggen in de studio, maar het is gelukt. Tweede album Still Willing is een heerlijke rollercoaster van energieke gitaren, geestige teksten en catchy hooks. Personal Trainer weet altijd een ongeforceerde vibe neer te zetten, vol improvisatie en spontaniteit, zoals je ook ziet tijdens hun festivaloptredens. Still Willing is precies de plaat die bewijst dat dit een band is die overal thuishoort, van kleine zalen tot grote festivals.

Ploegendienst - DSM-5

‘Ik wil niet meer op dezelfde manier dealen met agressie zoals ik vroeger deed, maar dat betekent niet dat ik er geen last meer van heb,’ vertelde Ray Fuego dit jaar tegen 3voor12. Godzijdank is er de muziek, want daar kan de Ploegendienst-frontman een hoop donkere energie in kwijt. En hoe. Vergeleken het debuut is het heel iets poppier, maar lekker kort en bondig is het nog altijd. Het mag deze keer over psychische problemen gaan en qua gasten is er ook iets gebeurd. Hee, daar is Vjèze Fur en heeeee, daar is tweemaal Spinvis. Hun samenwerking met de titel ‘Interessant’ is meer dan interessant: het is het hoogtepunt van DSM-5. Opvallende match.

Reanny & King Ocho - Liefde Maakt Blind

Ze kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar. Amsterdamse rappers Reanny en King Ocho laten op Liefde Maakt Blind horen hoe licht ontvlambaar, sexy, maar ook vooral hoe toxic relatiedrama kan zijn. De twee brengen een plaat vol technische flows, Bonny en Clyde-referenties en beats die je meteen de moshpit in of de dansvloer op trekken. Het is interessant om te zien hoe de twee rappers elkaar constant uitdagen op de plaat, al helemaal op de momenten waarbij ze elkaar om de zoveel bars aflossen alsof ze écht aan het bekvechten zijn.

Tramhaus - The First Exit

Het is niet normaal hoe goed dit debuut van Tramhaus klinkt. Het is alsof de band recht voor je neus staat te spelen. De intensiteit die de Rotterdammers op de planken hebben, is volledig in het DNA van The First Exit gestopt. Hoor dan hoe die zweep in openingstrack ‘The Cause’ kletst. Het is alsof de band zichzelf voor de eigen wagen heeft geplaatst en doordendert. Ook tekstueel staat er iets op het spel. Het gaat over de coming out van frontman Lukas Jansen, over straatintimidatie waar homomannen en vrouwen mee te maken hebben, over veel persoonlijke zaken. Een sterk debuut tot en met afsluiter ‘Past Me’, een track met schuurgeluid waarin de intensiteit steeds verder oploopt.

Willem - Spuug van God

‘Echte mannen zijn geen wijven en die showen geen gevoel’, rapt Willem kortaf op een van de sleuteltracks van zijn nieuwe album Spuug Van God. Hij zet zich neer als een hypermasculiene man die bloed wil zien, maar uiteindelijk steeds verder smelt. Wat betekent het om man van kleur te zijn in een witte maatschappij? Speel je de rol die de maatschappij je toebedeelt? Of mag je ook jezelf zijn? Die vragen onderzoekt hij in een smeltkroes van breakbeats, triphop en indie.

Over de 3voor12 Award

Het beste Nederlandse album van de afgelopen 12 maanden (van 1 oktober 2023 t/m 1 oktober 2024): daar gaat het om bij de 3voor12 Award. De redactie van 3voor12 nomineert twaalf albums, een twaalfkoppige jury bestaande uit muzikanten, professionals uit de muziekindustrie, 3voor12-luisteraars en liefhebbers buigt zich over die longlist en kiest de uiteindelijke winnaar. 

De 3voor12 Award wordt dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt en behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 aan verbonden. Eerdere winnaars van de 3voor12 Award waren o.a. Animistic Beliefs, Typhoon, De Staat, De Jeugd van Tegenwoordig, Sevdaliza, Ray Fuego, Willem, Eefje de Visser en Luwten. 

De 3voor12 Award wordt 22 november uitgereikt in 3voor12 Radio op NPO 3FM.