Het allerbeste Nederlandse album van het jaar is MERDEKA van het Rotterdamse duo Animistic Beliefs. De 3voor12 Award werd donderdagavond uitgereikt in 3voor12 Radio op NPO 3FM. Animistic Beliefs is de negentiende winnaar van de juryprijs.

Het juryrapport

‘Dit is een meesterwerk, een album dat niemand anders had kunnen maken. De twee van Animistic Beliefs verwerken op unieke manier hun mentaliteit en identiteit in het album. De wijze waarop je hun Molukse en Vietnamese afkomst terughoort in zulke avontuurlijke muziek is totaal eigen. Daarmee is het een verbreding en verdieping van de canon, zowel in Nederland als in de elektronische muziekwereld internationaal. Het is een razend spannend album dat je meeneemt in hun wereld, een plaat met een begin en eind die je overal ter wereld kan laten horen, en mensen zullen erdoor overweldigd worden. MERDEKA is een fysieke ervaring. Het is wellicht geen toegankelijk album, maar het is wel degelijk bestemd voor vele oren.’

De uitreiking

Op donderdagavond 24 november werd de 3voor12 Award uitgereikt in 3voor12 Radio op NPO 3FM door Eva Koreman.

Over Animistic Beliefs

Met loeiharde, compromisloze electro, techno, jungle en gabber viert het Rotterdamse duo Animistic Beliefs alle facetten van hun identiteit: punk, queer en Zuidoost-Aziatisch. Linh Luu en Marvin Lalihatu kennen elkaar al sinds de middelbare schooltijd, en begonnen via modulaire synthesizeravonden in Rotterdam samen muziek te maken. In hun eerste releases is de voorliefde voor Rotterdamse electro en de west coast of Holland sound goed hoorbaar, daarna zijn ze steeds meer hun eigen, unieke sound gaan boetseren. Ze brachten in 2019 hun debuutalbum Mindset:Reset uit, maakten een gezamenlijke plaat met de Haagse synthwizard Legowelt en speelden deze zomer een stomend hete show op Lowlands, middenin de nacht in de X-Ray. Ze touren met hun liveset over de hele wereld, en brachten het album MERDEKA uit via het Mexicaanse label N.A.A.F.I., dat als doelstelling heeft de dansvloer te dekoloniseren. 

Over de 3voor12 Award

De 3voor12 Award is dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt. Behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 mee gemoeid. De jury bestaat dit jaar uit de volgende leden: muzikanten Boaz Kok (Goldband), Luna Morgenstern, mad miran, muziekprofessionals Bjorn Schipper (Plus One Legal), Lisa Molle (Dekmantel), VPRO Flowerboy, en publieksjuryleden Jasper Willems, Tom van Huisstede, Danaé Christon en Luna van Heck.

Eerdere winnaars van de 3voor12 Award waren: at the close of everyday (2004), Voicst (2005), Opgezwolle (2006), Aux Raus (2007), De Jeugd Van Tegenwoordig (2008), De Staat (2009), Moss (2010), I Am Oak (2011), Blaudzun (2012), Jacco Gardner (2013), Typhoon (2014), Hunee (2015), De Staat (2016), Sevdaliza (2017), Ray Fuego (2018), Willem (2019), Eefje de Visser (2020) en LUWTEN (2021).

De 12 genomineerden voor de 3voor12 Award 2022

4B2M - 4B2M
Animistic Beliefs - MERDEKA
Elephant - Big Thing
Gladde Paling - Dansmuziek
Jameszoo - Blind
Jiri11 - Icarus 
Joost - Fryslan 
Merol - Troostprijs
Philou Louzolo - African Gold
Pip Blom - Welcome Break
Son Mieux - The Mustard Seed
Sor - Bae Doven 1,2,3