Het allerbeste Nederlandse album van het jaar is Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag van de Amsterdamse artiest Sef. De 3voor12 Award werd vrijdagavond uitgereikt in 3voor12 Radio op NPO 3FM. Sef is de twintigste winnaar van de juryprijs.

Het juryrapport:

‘Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag is een gelaagd album dat dagelijks meer diepgang krijgt, een plaat waar we over 50 jaar nog op kunnen teruggrijpen. Dit album gaat niet alleen over systemen als kapitalisme en nationalisme, maar over de ongelijkheid die ze creëren en hoe mensen er het slachtoffer van kunnen worden. Op Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag vindt Sef de weg naar zijn eigen identiteit, en tegelijkertijd pakt hij de rol van spokesperson van biculturele mensen. Hij heeft een kritische blik, maar is nergens belerend, hij durft zichzelf tegen te spreken en uit zijn taalgebruik en producties blijken ook speelsheid en humor. Het is een plaat vol taalkundige en productionele vondsten, die enorm groovet en zijn eigen ritme heeft. Het album is muzikaal vernieuwend, maar omarmt ook de roots van de hiphop. Sef is het bewijs dat levenservaring en muzikale ervaring tot iets nieuws kunnen leiden, tot iets unieks dat niemand anders had kunnen maken.'

Over Sef:

Yousef Gnaoui alias Sef begon zijn muzikale carrière binnen de groep Flinke Namen, waarmee hij meerdere hits scoorde. In 2011 bracht hij voor het eerst solomuziek uit onder de naam Sef. Met ‘De Leven’, titelsong van de film Rabat, scoorde hij meteen een grote hit. Het nummer is jaren later veelvuldig gecoverd, de versie van hiphop-artiest Kevin en S10 staat op dit moment op nummer 1 in de Top 50 van Spotify Nederland. Sef is niet alleen muzikant, maar ook grafisch ontwerper, art director en regisseur: het merendeel van zijn platenhoezen en videoclips maakt hij zelf, en hij werkt ook vaak voor collega-artiesten. Ook maakt Sef sinds 2017 samen met Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig) de podcast Yous & Yay: New Emotions.

Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag is het vijfde studio-album van Sef. 3voor12 Radio-presentator Eva Koreman verraste hem met de 3voor12 Award, in een eerste reactie liet hij weten: ‘Er zit heel veel tijd en werk en bloed, zweet en tranen in het album, ik heb nog nooit zo hard aan iets gewerkt. En ik maak ook al heel erg lang muziek. Het is niet vanzelfsprekend dat je daar lang mee door kan gaan, of dat mensen het nog steeds willen horen. Maar dat ik zo ver in mijn loopbaan nog steeds iets maak wat mensen blijkbaar willen horen, vind ik echt vet.’

Over de 3voor12 Award

De 3voor12 Award is dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. Behalve eeuwige roem is er ook een geldprijs van €1203,12 mee gemoeid. De jury bestaat dit jaar uit muzikanten Aysha de Groot (Meis, Eefje de Visser), Merel Baldé (Merol), Philou Louzolo en Rick Bouwkamp (Ineffekt), muziekprofessionals Liza van den Brink (TivoliVredenburg), Kim Bloem (MOJO), Sharid Alles (Alles In De Media) en Maurits Westerik (Best Kept Secret) en publieksjuryleden Paulien van Hummel, Jeroen Luijten en Stefanie Kreek.

Eerdere winnaars van de 3voor12 Award waren: at the close of everyday (2004), Voicst (2005), Opgezwolle (2006), Aux Raus (2007), De Jeugd Van Tegenwoordig (2008), De Staat (2009), Moss (2010), I Am Oak (2011), Blaudzun (2012), Jacco Gardner (2013), Typhoon (2014), Hunee (2015), De Staat (2016), Sevdaliza (2017), Ray Fuego (2018), Willem (2019), Eefje de Visser (2020), LUWTEN (2021) en Animistic Beliefs (2022).

De 12 genomineerden voor de 3voor12 Award

Altın Gün - Aşk
Baby's Berserk - Baby's Berserk
Coloray - ©
Elias Mazian - Alleen Bij Mij
Gotu Jim - Niet Geslapen Wel Gedoucht
Nnelg - Ik Zie Je
Oceanic - Choral Feeling
Personal Trainer - Big Love Blanket
Pitou - Big Tear
Robin Kester - Honeycomb Shades
Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag
Véras - Het Niets