Afgelopen weekend waren we weer op de traditionele opener van het buitenfestivalseizoen: Paaspop. Het is jammer dat we de zon niet veel gezien hebben en dat het naarmate het weekend vorderde steeds vaker spetterde, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Tenslotte zijn alle stages op de Schijndelse weide ook nog eens overdekt. Al met al was het wederom een geslaagde editie met veel hoogtepunten, waarvan het gros van Nederlandse bodem. We maakten de balans op en presenteren onze Top (0)13 van de shows die wij hebben gezien.

13. Die Antwoord

‘I Fink U Freeky’ is een van Die Antwoord’s meest beluisterde nummers op Spotify, en freaky is dan ook een hele goede, beknopte samenvatting van de muziek die de Zuid-Afrikaanse groep maakt. In de basis zijn ze een alternatieve hiphopgroep, maar dan wel eentje die niet vies is van een flinke lading dance, rave en andere smaken elektronische muziek. En alsof dat nog niet genoeg is, openen ze ook nog eens met het epische ‘Carmina Burana’ van Carl Orff.

Lees de hele recensie

12. Anouk

Anouk, tja heeft ze nog een introductie nodig? Ze is één van de bekendste zangeressen van Nederland en met haar intrigerende houding weet ze heel het land al ruim 25 jaar lang in te pakken met haar catchy songs die reiken van rock tot pop en van soul tot r&b. De eigenwijze zangeres is een echt icoon in ons kikkerlandje. Met een fel groen shirt met oranje letters en twisted braids staat Anouk als échte rockqueen op de voorgrond.

Lees de hele recensie

11. Heideroosjes

Het is de laatste dag van Paaspop 2024 en terwijl Tiësto (ofwel DJ Tosti, volgens Marco) staat te draaien, keert Heideroosjes terug naar de The Jack Daniel's Stage. De mannen van Heideroosjes kennen elkaar van de middelbare school. Frontman Marco Roelofs, gitarist Frank Kleuskens, bassist Fred Houben en drummer Igor Hobus komen uit Limburgse Horst-Sevenum en vormen al 35 jaar samen een band. Ze staan dit jaar voor de tiende keer op Paaspop en zijn daarmee inmiddels deel van het meubilair te noemen.

Lees de hele recensie

10. Elmer

“Hallo sukkels, hebben jullie zin in een rare avond?” Het is een begroeting die normaliter hoogstens was weggelegd voor de broertjes Gallagher in de hoogtijdagen van Oasis. Nu is daar Elmer, in het kielzog van iets dat lijkt op een typisch Nederlandse beweging in theater en muziek: het absurdisme. Als de begroeting nog niet voldoende was om je hiervan te overtuigen, dan is dat het stagedesign wel. Een wasmachine, een waslijn met wit ondergoed en een knuffelhond als dj vergezellen Merel Pauw vanavond op het podium.

Lees de hele recensie

9. Editors

Na goed ontvangen headlineshows op Best Kept Secret in 2016, Down The Rabbit Hole in 2019 en een dito subheadlineshow op Pinkpop in 2023 waren lange tijd alle ogen op Editors gericht om zich te ontvouwen tot dé grote headlinerbands van de huidige generatie. Of de complexiteit van EBM - Editors' recentste wapenfeit - met een meer elektronisch ingestoken album de band uit Birmingham hierbij gaat helpen, zal nog moeten blijken. Maar Editors heeft dus wel wat te bewijzen vanavond.

Lees de hele recensie

8. Hiqpy

Als opener van The Jack Daniel’s Stage staat de nog maar anderhalf jaar jonge band Hiqpy stevig in hun schoenen voor een publiek dat nog wat voorzichtig achterin de tent afwacht. Het is voor het Amsterdamse viertal de eerste show van hun eerste echte festivalseizoen. Dat Hiqpy is ontstaan uit Wolf Alice-achtige liedjes horen we nog wel terug, maar de band lijkt nu toch echt een eigen sound gevonden te hebben. Hoe jammer is het dan ook dat we hun liedjes nog nergens op de streamingsdiensten terug kunnen luisteren.


Lees de hele recensie

7. DI-RECT

Geen DI-RECT als eerste op de planken van Apollo, maar wel mede-Hagenaar(-ees?) Dennis Weening die al de hele dag de acts mag aankondigen. Trots dat hij is om zijn vrienden aan te kondigen als ‘de allerbeste band uit Den Haag’. Een mening, maar wat wel vast staat is dat de mannen ondertussen bijna álle festivals van Nederland hebben aangedaan en met goed samenspel indruk maken.

Lees de hele recensie

6. Albino Sports

Al vanaf het moment dat de eigenzinnige rapper Bokoedro uit de coulissen komt, heeft de Schiedammer de Roxy mee in een chant van ‘Albino Sports’ en die energie trekt de hele show door. Voor degene die geen idee hebben: Albino Sports is het label opgezet door Joost Klein. Als na een paar nummers die ándere Albino Sports-rapper Brunzyn ook op komt, lijkt de tent helemaal niet meer te stoppen.

Lees de hele recensie

5. Wende

Als we Wende met een rood leren jasje het podium op zien lopen, staan er al aardig wat mensen klaar in de Phoenix. De kenner herkent haar meteen: de glinstering in Wende’s ogen is al van ver te zien. We zien het allang in haar blik, maar al snel geeft ze toe: “Er is niets leuker dan dit.” Het kan simpelweg geen toeval zijn dat de regen net begint te vallen als haar stem klinkt en ze sierlijk begint te dansen. 

Lees de hele recensie

4. Personal Trainer

In een propvolle Jack wordt het volgende optreden geïntroduceerd als “synthrock”. Je zou dan niet verwachten dat Personal Trainer het podium op komt huppelen, maar dat is wel het geval. Ondanks deze misplaatste introductie van de indierockband zetten ze hun unieke stijl neer zonder ook maar een instrument aan te raken. Door de speakers speelt ‘A Little Less Conversation’ (Elvis) terwijl de zeven bandleden het podium betreden met een eigen funky en vreemd dansje. Je weet gelijk met wie je te maken hebt. 

Lees de hele recensie

3. Prins S. en De Geit

In de Phoenix worden de laatste glittertjes nog even op de wangen geplakt, het publiek maakt zich op voor een gloeiend hete show. Prins S. en de Geit is inmiddels een begrip apart door hun poëtische electrodancebeats en hebben daarom dit jaar een welverdiende stage-upgrade gekregen. Waar ze vorig jaar nog in de veel kleinere Roxy stonden, lijkt het Nederdiscopoptrio zich vandaag meteen thuis te voelen in de grotere tent. De geitenfamilie is meer dan ready.

2. Chase & Status

Nog voordat Chase & Status aantreedt, stinkt het al goed naar zweet in de Phoenix. De tent staat ramvol en we vinden het op voorhand al een vreemde keuze om deze drum ‘n bass-giganten niet neer te zetten in de grootste tent van Paaspop, de Apollo. Al snel blijkt dat een juiste voorspelling, want op de borden buiten de tent is te lezen dat de area vol is. Een vroeg hoogtepunt krijgen we met ‘Liquor & Cigarettes’ waarbij stevige wobbles de ideale basis vormen voor de bijtende raps van ArrDee die vandaag enkel op de schermen te zien is, maar wel fysieke bijval krijgt van vaste mc Takura.

1. Froukje

In een stampvolle Apollo zien we op de schermen een blij en overdonderd Froukje. Met een grote lach op haar gezicht en de handen in het haar kijkt ze toe naar de duizenden mensen voor haar neus. Ze is duidelijk flink onder de indruk van deze grootse opening van het festivalseizoen. Toch levert de zangeres een prachtig optreden met een mooie balans van zelfvertrouwen en kwetsbaarheid. Ze is open over waar haar spanningspunten zitten in de show en bedankt ons duizendmaal: “Ik ben helemaal niks zonder jullie”.