3voor12 Tilburg

Paaspop 2024: Gemakzuchtig Editors speelt een steady headlineshow

Maar laat daarbij de kans liggen voor een écht memorabele show

Na goed ontvangen headlineshows op Best Kept Secret in 2016, Down The Rabbit Hole in 2019 en een dito subheadlineshow op Pinkpop in 2023 waren lange tijd alle ogen op Editors gericht om zich te ontvouwen tot dé grote headlinerbands van de huidige generatie. Of de complexiteit van EBM - Editors' recentste wapenfeit - met een meer elektronisch ingestoken album de band uit Birmingham hierbij gaat helpen, zal nog moeten blijken. Maar Editors heeft dus wel wat te bewijzen vanavond. Eigenlijk is er slechts een handje vol nummers nodig om je te herinneren aan het feit hoe belachelijk veel hits deze band op haar naam heeft staan. Maar ondanks deze onuitputtelijke bron aan knallers, moet toch worden geconstateerd dat het heilige vuur vanavond in de Apollo nog wat lijkt te ontbreken. 

Gesterkt door een prachtig lichtplan en leadzanger Tom Smith die geweldig bij stem is, breekt er een lange periode aan waarin de band vakkundig nummers afgewerkt. Strak, beheerst, maar toch wel een beetje op de handrem. Het is een ietwat frappante gewaarwording, want wanneer je de power van juíst dat laatste album langs de meetlat van dit optreden legt, lijkt dat niet helemaal met elkaar te matchen. Bovendien lijkt Smith vanavond minimale behoefte te hebben aan gevatte interacties met het publiek, terwijl hij normaliter toch wel af te tekenen is als performer pur sang. Wellicht is hij verrast door de Apollo die veel meer ruimte biedt dan het aantal bezoekers die er gedurende dit concert aanwezig zijn. 

In rap tempo vliegen nummers als ‘Sugar’, ‘Munich’, ‘The Racing Rats’ en de nieuwste single ‘Heart Attack’ over de toonbank. Maar; met minimaal effect. Editors zal dus uit een ander vaatje moeten gaan tappen. Het is uiteindelijk het blokje bestaande uit ‘No Harm’, ‘A Ton of Love’ en ‘Smokers Outside The Hospital Doors’ dat uitkomst biedt. Waar het tot op heden onnodig vlak blijft, is er aan de hand van dit drieluik plots ruimte voor een behoorlijk brok aan dynamiek, van een kaliber die je van elke Editors-set mag verwachten. Het altijd overweldigende ‘No Harm’ is vandaag beslist geen uitzondering op die regel, en zelfs verbluffend te noemen. Met zo’n stem zal Smith ongetwijfeld de boeken ingaan als één van de meest iconische zangers van zijn generatie. 

Zij die nog aanwezig zijn, worden in het laatste kwartier nog even beloond voor hun bewezen diensten wanneer Editors besluit de motor nog even op volle toeren te laten draaien. Het is kort en helaas te sporadisch om te mogen concluderen dat Editors zichzelf vanavond een grote dienst heeft bewezen. Al is het wel duidelijk geworden dat Editors niet heel hard hoeft aan te poten om een goede show neer te zetten. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12