3voor12 Tilburg

Paaspop 2024: Freeky Die Antwoord keert na vier jaar weer terug op het podium

Maar huh, waren die niet heel hard gecancelled?

‘I Fink U Freeky’ is een van Die Antwoord’s meest beluisterde nummers op Spotify, en freaky is dan ook een hele goede, beknopte samenvatting van de muziek die de Zuid-Afrikaanse groep maakt. In de basis zijn ze een alternatieve hiphopgroep, maar dan wel eentje die niet vies is van een flinke lading dance, rave en andere smaken elektronische muziek. En alsof dat nog niet genoeg is, openen ze ook nog eens met het epische ‘Carmina Burana’ van Carl Orff.

In een klein uurtje gaan ze de bekendste hits zoals eerdergenoemde ‘I Fink U Freeky’, ‘Baby’s on Fire’ en ‘Happy Go Sucky Fucky’ langs. Op elk huisfeestje gaan deze nummers al op vol volume over de speakers, maar het is toch vooral live dat Die Antwoord bewijst waarom dit knallers van hits zijn. Ook de aankleding van het podium is on point: er staat een podium vullend modern kunstwerk van een soort berenkop. Lekker vaag, zoals dat hoort bij Die Antwoord.

Frontvrouw Yolandi’s extreem hoge stem klinkt loepzuiver, en zowel zij als mede-frontman Ninja zitten beiden goed in de flow tijdens hun rapcoupletten in ‘I Fink U Freeky'. Het refrein wordt door het publiek ook volop mee geschreeuwd, Die Antwoord is zeker niet te freaky voor Paaspop. Al zitten deze hits wel redelijk samen gegroepeerd aan het einde van de set waardoor de tent het eerste half uur niet zo heel goed lijkt te weten wat ze aanmoeten met de wervelstorm aan genres die Die Antwoord over het publiek uitstort. Op een aantal fanatiekelingen na vooraan dan, die trekken zich niets aan van de weirde beatswitches en pakken elke minuut van de set mee om hun gekste moves uit de kast te halen. 

Het is de eerste show van Die Antwoord in ruim vier jaar, en dat is ook niet zo heel raar als je een klein kijkje neemt op de Wikipedia van de band. Meer dan een a4-tje aan tekst gaat alleen al over aantijgingen tegen Watkin Tudor "Ninja" Jones and Anri "Yolandi Visser" du Toit, de front man en vrouw van het collectief. In 2019 zorgde deze aantijgingen tot een serie afgelaste optredens, maar kennelijk is 4 jaar genoeg om boete te doen. En sowieso lijkt Paaspop weinig te geven om gecancelled of niet, Bilal Wahib staat er toch ook gewoon weer?

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12