3voor12 Tilburg

Paaspop 2024: DI-RECT doet open sollicitatie naar beste band van Nederland

Hagenese rockers openen hun festivalseizoen met uitblinkende show in de Apollo

Geen DI-RECT als eerste op de planken van Apollo, maar wel mede-Hagenaar(-ees?) Dennis Weening die al de hele dag de acts mag aankondigen. Trots dat hij is om zijn vrienden aan te kondigen als ‘de allerbeste band uit Den Haag’. Een mening, maar wat wel vast staat is dat de mannen ondertussen bijna álle festivals van Nederland hebben aangedaan en met goed samenspel indruk maken - de Popprijs werd in 2021 gewonnen. De titel ‘Beste Band van Nederland’ komt dan wel aardig in de buurt en wie krijgt het voor elkaar om iedereen in die grote tent mee te laten springen diep in de nacht als de energie normaal gesproken al weg is?

Dat is de verdienste van ieder lid van DI-RECT. Marcel Veenendaal is geweldig bij stem, Spike kan de rockster spelen zonder dat het een pastiche wordt, tweede gitarist Paul Jan Bakker is meer dan alleen maar ‘dienstbaar, en met Jamie op de drums en Bas op de bas heb je een van de beste ritmesecties die ‘de groove’ belichamen. Dat Spike gekleed is in een nepleren flared broek en een gitaar met doorzichtige body zóu alle aandacht moeten trekken, maar ook Veenendaal komt sterk uit de verf door goed de ruimte te pakken en met die dijk van een stem alles op te zuigen.

Wat ook helpt is dat achter de kernleden een blazerssectie staat die onmisbaar is om dat wijds geluid van de laatste paar albums tot haar recht te laten komen. In nummers als ‘Wild Hearts’, ‘OMG It’s Happening’, ‘90’s kid’ en publieksfavoriet ‘Through The Looking Glass’ klinken - ondanks hun jonge leeftijd - als anthems die we al járen kennen. En dat is dan ook de vibe van de hele set. Iedere keer als je denkt dat je alle nummers wel kent, komt er nóg zo’n plaat die je armharen weer recht overeind helpt. Een verdienste dat lang niet iedere Nederlandse band voor elkaar krijgt.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12