12van3voor12: Bart Constant maakt soundtrack Nederlandse televisiefilm

Morgen speelt Rutger Hoedemaekers op de-Affaire

Jorinda Teeuwen ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoorden tot de belofte van 2012, waar veel van verwacht werd. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belronde. De laatste in de 12van3voor12-lijst is Bart Constant. Morgen speelt hij op de-Affaire in Nijmegen.

Rutger Hoedemaekers, beter bekend onder de naam Bart Constant, reist vandaag naar Nederland. Morgen speelt hij op festival de-Affaire in Nijmegen. De Nederlandse singer-songwriter is sinds vijf jaar woonachtig in Berlijn. “Ik wilde even weg uit Nederland. Het liefst wilde ik naar New York, maar daar had ik niet genoeg geld voor. Ik kende een paar mensen in Berlijn, dus vandaar dat ik daar naartoe ben gegaan.” Met een aantal andere muzikanten heeft hij een studio in een oud fabrieksgebouw. “Het is in Berlijn een stuk makkelijker om een ruimte te huren dan in Amsterdam. Deze studio is gestart door twee vrienden van mij. Er zijn veel kruisbestuivingen tussen de muzikanten, waar filmcomponisten, singer-songwriters en bands bij zitten.” Ook een deel van het album van Kensington is in de studio opgenomen. “Maar daar heb ik amper aan meegewerkt, alleen een paar trompetpartijen gespeeld.”

Hoedemaekers wordt ook beïnvloed door de muzikanten van de studio. “Do Better is een samenwerking met een pianist die normaal filmcomponist is. Het nummer draait om de piano.” Ook gaat hij zelf het vak van filmcomponist beoefenen. “Na de zomer ga ik de soundtrack van een Nederlandse televisiefilm maken. De film wordt geregisseerd door Mirka Duijn, die ook de clip van Do Better heeft gemaakt. Ik wilde altijd al wel een soundtrack maken, met meer piano en strijkers en klassieke invloeden.” De film zal rond kerst op tv te zien zijn.

Begin dit jaar kwam het debuutalbum Tell Yourself Whatever You Have To uit, dat in week 2 het 3voor12 Album van de Week was. “Over het maken van de plaat heb ik ongeveer vijf jaar gedaan. Ik had veel schetsen gemaakt, weer weggegooid en songs herschreven. Ik gebruikte eerst veel samples, maar uiteindelijk heb ik toch meer muzikanten gebruikt voor de opnames van het album. Eigenlijk ben ik elektronisch begonnen en met een band geëindigd. Ik was al zo lang met elektronische muziek bezig, dat ik wel eens wat anders wilde.” Na het uitbrengen van het album heeft Hoedemaekers met zijn band veel getourd. “We hebben in april veel gespeeld en we stonden in het voorprogramma van The Kyteman Orchestra. Dat was heel tof, omdat we in veel grote zalen speelden. Drie keer achtereenvolgens in Paradiso, dat gebeurt niet zo snel meer, denk ik.”

In september speelt Bart Constant op het Berlijnse Torstraßen Festival. “De organisatie had de muziek via via gehoord en was enthousiast. We behandelen het als een showcase, een eerste stap om in Berlijn aan de bak te kunnen.” Want dat is wel het plan. Rutger Hoedemaekers wil niet alleen in thuisland Duitsland zijn album uitbrengen, ook is hij in gesprek met partijen in Amerika en Engeland. “Maar er is nog niks concreet.”

Op de-Affaire speelt Bart Constant met een nieuwe drummer. “Het is een Duitse jongen die ik via via heb leren kennen. Dit is het eerste optreden dat we met hem spelen, dus dat is wel spannend. Het is een echte multi-instrumentalist met een elektronische achtergrond. Hij speelt alsof hij 20 handen heeft en alles tegelijk.”