12van3voor12: Blaudzun begint vanaf nul in buitenland

Nieuwe single Solar komt donderdag uit

Jorinda Teeuwen ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoorden tot de belofte van 2012, waar veel van verwacht werd. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belrondje. Vandaag de act die bij het brede publiek het meest bekend is geworden afgelopen jaar: Blaudzun.

Blaudzun gaat hard. Zijn album Heavy Flowers is veel verkocht, Elephants en Flame On My Head zijn hits en zijn clubtour in het voorjaar van 2012 was op voorhand al helemaal uitverkocht. “Dat is echt heel tof,” vindt Johannes Sigmond. “Ik speelde met mijn band in een zaal in Gent waar 500 man in pasten, maar er stonden er nog eens 150 die naar binnen wilden. Dat was ook een heel toffe show.”

De singer-songwriter wil meer in het buitenland gaan doen. “Het is een logische stap om naar het buitenland te gaan,” vindt Johannes. “Nederland is heel klein. In heb net een clubtour gehad en in het najaar komt er weer een clubtour. Dat kan ik volgend jaar niet nog eens doen. Ik ben dat dan niet alleen zat, ze zijn mij ook zat.” In België wordt Blaudzun al met open armen ontvangen, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Spanje moeten binnenkort volgen. “Daar begin ik echt helemaal vanaf nul. Veel bands lukt het niet om in het buitenland te spelen. Ik denk dat dat komt doordat ze te hoog willen instappen. Ze nemen veertig man personeel mee, omdat ze dat gewend zijn en na drie keer geven ze het op.”

Dat Blaudzun zich straks meer op het buitenland gaat richten, betekent niet dat we hem in Nederland helemaal kwijt zijn. “Afgelopen tijd heb ik een aantal akoestische sessies gedaan, optredens op bijzondere plekken. Ik hoop dat wel vaker te gaan doen,” vertelt Johannses. “Het kan in theaters, maar leegstaande gebouwen of oude kathedralen zouden ook heel leuk zijn.”

Blaudzun loopt over van ideeën. “Ik zou nog wel eens een film willen maken, met mijn eigen muziek. Er moeten wel dialogen in zitten,” fantaseert Johannes. “Het zit allemaal nog in mijn hoofd. Misschien wordt het ooit iets.” Morgen komt Solar als nieuwe single uit. “Het is morgen de langste dag, dus dat leek mij wel toepasselijk,” vertelt Johannes. “Morgen komt ook de video uit. Het is geschoten met een oud-Sovjet cameraatje. De filmpjes mislukten altijd, daarom werden ze vaak weggegooid. Het verschil tussen mislukking en tof is tegenwoordig weg. Sommige zullen zeggen dat de clip mislukt is, ik vind ‘m vooral heel goed geworden.”

Blaudzun speelt op 23 juni op Park City Live in Heerlen, 24 juni op Parkpop in Den Haag en in augustus op Lowlands.