12van3voor12: Mr. Polska wil naar Lowlands

Poolse rapper binnenkort op tv te zien met De Invasie

Jorinda Teeuwen ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoren tot de belofte voor 2012. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belronde. Vandaag de beurt aan Mr. Polska van de Nouveau Riche crew.

"Ik ben echt in de wolken van wat me allemaal overkomt," vertelt Dominik Wlodzimierz Groot alias Mr. Polska trots. Zijn debuutalbum Waardevolle Gezelligheid kwam in maart uit. "De plaat verkoopt goed en ik heb in het voorjaar een clubtour gehad, alle zestien zalen waren helemaal uitverkocht. En ik heb dit jaar voor het eerst van mijn leven op festivals gespeeld. Op Bevrijdingsdag heb ik op drie festivals gespeeld en op Paaspop stond ik in een volle tent. Iedereen ging helemaal los."

De Poolse rapper kwam in het nieuws door zijn verzet tegen het Meldpunt Midden en Oost-Europeanen van de PVV. "Ik wilde opkomen voor de Poolse gemeenschap. We kregen alleen maar gal over ons heen en er was niemand die tegengas gaf.” Als tegenactie op het meldpunt van de Partij van de Vrijheid richtte Polska meldpuntwaardevollegezelligheid.nl op. Het heeft hem veel naamsbekendheid gebracht. "Dat was niet de insteek, maar het is wel mooi meegenomen. Ik word nu veel uitgenodigd voor televisie en radioprogramma's." Zo was hij tijdens het EK in Polen en Oekraïne verslaggever voor Radio 1. "Dat was heel gek om ineens een journalist te zijn. Het was gewoon iedere dag knallen."

Er komt ook nog een tv-project aan voor de Pool. Hij heeft een rol in het vervolg van Ali B op Volle Toeren: De Invasie. Samen met Kempi, Negativ, Kleine Viezerik en Brownie Dutch gaat hij naar plaatsen in Nederland die niet veel met hiphop hebben. “We varen op een jacht door Nederland. De pilot hebben we op Urk opgenomen,” vertelt Polska. “We treden op voor de lokale bevolking daar en op Urk werden we erg goed ontvangen.” Op dit moment zijn de opnames voor de serie bezig.

Beatstad, Solar Weekend en Dutch Valley staan al op de planning, maar Mr. Polska wil daar graag nog een festival aan toevoegen: Lowlands. "Iedereen zegt dat het moet gebeuren. Ik hoop het heel erg." De Nouveau Riche rapper geeft ook shows voor Nederlandse toeristen in Bulgaarse en Spaanse discotheken. "Tot januari zit ik bomvol. Vorig jaar heb ik misschien dertig shows gegeven, nu kom ik zeker aan de honderd." Maar Mr. Polska wil meer in het buitenland. "Ik denk dat wat ik hier in Nederland doe, bijzonder genoeg is om te exporteren. Misschien dat ik dan wel in het Engels ga rappen.

Mr. Polska staat op 7 juli op Beatstad Festival in Den Haag, 22 juli op Appelsap in Amsterdam en 11 augustus op Dutch Valley in Spaarnewoude.