12van3voor12: Rats on Rafts houdt niet van daglicht

“Vroeger ging ik elk jaar naar Metropolis, nu stond ik er zelf”

Jorinda Teeuwen ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoorden tot de belofte van 2012, waar veel van verwacht werd. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belronde. Vandaag de Rotterdamse band Rats On Rafts. “2011 was al ons jaar, 2012 is een vervolg daarop,” aldus zanger en gitarist David Fagan.

Begin dit jaar werd het debuutalbum The Moon Is Big opnieuw gereleased onder het label Top Notch. Het album was voorheen bij Subroutine Records uitsluitend op vinyl verkrijgbaar. Live wordt de vierkoppige band bejubeld. Op Noorderslag kreeg de band van 3voor12 een 9, op Hotel Mozaiek eenen het debuutalbum was 3voor12 Album van de Week. Zondag speelde de Rats On Rafts op Metropolis in thuishaven Rotterdam. “Het was een droom voor ons om op Metropolis te spelen. We gingen daar vroeger elk jaar naartoe en dan zagen we veel toffe bands. Het was heel leuk om daar nu zelf te staan, ook al liep het een beetje in de soep door het weer,” vertelt Fagan.


Ook in het buitenland is Rats On Rafts geregeld te vinden. “Het is allemaal wel heel kleinschalig, hoor.” De band heeft in Engeland en Spanje gespeeld. Binnenkort gaat Rats On Rafts ook naar Duitsland. “Primavera in Spanje was heel tof. We hebben eerst een optreden in een hotel gegeven voor allemaal zakelijke mensen. Het was een beetje ongepast eigenlijk,” lacht Fagan. “We hebben ’s avonds ook op het festival zelf gespeeld. Het is wel bijzonder dat wij op zo’n groot festival mochten spelen. Het was niet heel druk, maar we hebben wel hele toffe reacties gekregen.” Een ander buitenlands avontuur was Engeland. “We waren in januari de support act van Minny Pops. We speelden in Manchester in de upstairs van een kroeg. Er waren zelfs mensen die speciaal voor ons daar naartoe waren gekomen, die ons al kenden. Ik heb geen idee hoe ze ons kennen,” lacht de zanger. De band mocht ook langskomen bij Marc Riley op BBC6. “Vroeger was ik al fan van The Fall, waar hij de gitarist van was. Het was heel bijzonder om hem te ontmoeten. Ze waren heel relaxed en vroegen steeds of we nog een nummer wilden spelen.”

Op 14 juli speelt Rats On Rafts op de-Affaire in Nijmegen. “Ik hoop dat we spelen als het al donker is. Ik houd niet zo van daglicht.” Niet dat David Fagan een vampier is, maar het komt volgens hem de show niet ten goede. “Behalve bij hippiemuziek en reggae is daglicht nadelig,” vindt de zanger. Gelukkig speelt de band pas om 22.00 uur. “We schrijven onze liedjes ook vaak ’s nachts, hoewel die liedjes niet per se beter zijn dan de songs die we overdag schrijven. De beste liedjes schrijven zichzelf. Jazz vind ik een heel goed nummer, daar hebben we ook niet zo lang aan gezeten. Patient heb ik echt in tien minuten geschreven.”

Rats On Rafts blijft voorlopig op dezelfde voet verder gaan. “We zijn wel bezig met het schrijven van songs, maar we hebben nog geen plannen voor een tweede plaat. Ik wil die wel graag gaan maken, maar ik weet nog niet in welke vorm.” Ook nieuwe tripjes naar het buitenland staan op de planning. “In september komt er een single uit in Engeland en daarna zullen we daar ook wel weer gaan spelen. De vorige keer kregen we van Engelsen te horen dat ze het jammer vinden dat er geen Engelse band is zoals wij. Dat is wel een groot compliment natuurlijk.” De frontman zou ook graag in Ierland willen spelen. “Mijn familie komt daar vandaan, dus dat lijkt me heel erg leuk.”

Rats On Rafts is op 14 juli te zien op de-Affaire in Nijmegen, op 28 juli op Jägerland in Scheveningen en op 2 augustus op het Zomerparkfeest in Venlo.