12van3voor12: Het buitenland lonkt voor Bombay Show Pig

Duo gaat touren door Zuid-Afrika

Jorinda Teeuwen ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoren tot de belofte van 2012, waar veel van verwacht werd. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belrondje. Vandaag de beurt aan Bombay Show Pig.

Het jaar begon goed voor Bombay Show Pig. Gitarist en zanger Mathias Janmaat en drummer en zangeres Linda van Leeuwen stonden in januari op het Groningse Noorderslag. “Dat was heel tof. We kwamen net uit de studio, het album was nog niet eens gemixt. We worden nog steeds geboekt door ons optreden op Noorderslag.” Op 3 mei kwam het album Vulture/Provider uit. “We gaven de releaseparty in een oud slachthuis in Utrecht,” vertelt Mathias. “Het is een pand uit 1400 en het stond helemaal leeg. Het had de sfeer van een kraakpand, maar dat maakte het juist ontzettend sfeervol. We moesten het zelf aankleden met bijvoorbeeld geluidsapparatuur en een podium.”

Het album Vulture/Provider heeft Bombay Show Pig opgenomen in Kyteman’s Kytopia. “We hebben daar drie maanden mogen zitten. Iedereen die daar rondloopt kan een instrument bespelen en we konden ook aan iedereen vragen om met onze plaat mee te spelen,” vertelt Mathias. “Het is een hele creatieve plek. De muzikanten weten precies wat ze met hun instrument kunnen en dat hoor je terug op de plaat.”

Het mooiste van het jaar moet nog komen voor het duo: het buitenland. “We hebben plannen om naar het buitenland te gaan. We gaan in het najaar naar Amerika voor iets kleins en we spelen ook in Duitsland. Dat was voor dit jaar ook ons doel. Het hoeft niet direct heel groot te zijn, maar dat moet het wel worden.” Deze week kondigde de band aan te gaan touren door Zuid-Afrika. De band gaat acht optredens doen, met als afsluiter op 10 augustus het Oppikoppi Festival. Oppikoppi – vrij vertaald ‘op de kop van de berg’ – is een groot festival, rond een berg bij Northam. “We zijn via onze producer Simon Akkermans van C-mon & Kypski met de organisatie in contact gekomen,” vertelt Mathias. De Utrechtse band tourde al eerder door Zuid-Afrika. “Ze waren erg enthousiast over onze muziek en hebben ons om die reden geboekt voor Oppikoppi.” Mathias heeft al eerder op het festival gestaan, toen nog als bandlid van Voicst. “Het festival ligt op een hele mooie plek, dus alleen daarom is het al tof om het mee te maken.”

Bombay Show Pig speelt op 20 juni op het Oerol Festival, 30 juni op deBeschaving in Utrecht, 1 juli op Metropolis en op 20 juli op de-Affaire in Nijmegen.