12van3voor12: Jungle by Night in de studio met The Gaslamp Killer

“Behoorlijk donkere shit”

Erik Zwennes ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoorden tot de belofte van 2012. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belronde. Vandaag Jungle by Night dat op dit moment in de studio zit met The “Motherfucking” Gaslamp Killerrrr!!!

De Amsterdamse afrobeatband Jungle by Night en de Amerikaanse dj/producer The Gaslamp Killer hebben elkaar gevonden in een Amsterdamse studio. Niet geheel toevallig, al sinds festival Pitch 2011 lagen er plannen, maar dezer dagen werken de twee acts dan eindelijk gezamenlijk aan nieuwe muziek.

Gevraagd naar de producer begint saxofonist Pieter Exter van Jungle by Night een beetje te grinniken. “Hij is in real life zoals hij op het podium is, een wildebras. Hij praat in superlatieven om vervolgens te benadrukken dat hij niet overdrijft. Er is echt een klik met hem. We hebben korte sessies helaas, omdat op dit moment ook Bennie Maupin met het Surinam Music Ensemble in dezelfde studio zit. Na de ombouw hebben we dus nog drieënhalf uur. Gisteren vroeg Benny ineens naar mijn saxofoon, een Martin uit 1937, dus ik gaf hem even. Pas later hoorde ik wie die man toch was. Ik werd gek, dat is een legende. We zijn aan het bdenken hoe we hem vanavond bij ons de studio in kunnen lokken.”

Exter vertelt dat er nu twee tracks op band staan. Op verzoek van The Gaslamp Killer een Black Sabbath cover en een Turkse traditional, ‘Behoorlijk donkere shit’. Vanavond gaan ze verder om daarna te beslissen of het een volledige EP wordt of een speciale 7” met downloadcode. Gisteravond kwam ook collega-producer Nosaj Thing de studio binnen lopen. Hij heeft drie uur op zijn telefoon gekeken, maar het is mogelijk dat hij zich ook nog met het eindresultaat gaat bemoeien.

De ontmoeting ging net zo spontaan als de huidige samenwerking. Na hun optreden op Pitch 2011 stond The Gaslamp Killer de jongens van Jungle by Night op te wachten. Exter: “Hij brulde iets als ‘you are thick’ en gaf allemaal platen. Wij hebben toen onze EP gegeven. Later stuurde we hem ons debuutalbum waar hij ook weer enthousiast op reageerde. Nu was hij na Pitch een paar dagen vrij en konden we de studio in.”

Over de rol van de producer in de studio kan Exter niet eenduidig zijn. “Hij kwam met het idee, wij hebben de tracks eigen gemaakt. Na een take komt hij naast je staan en brult ‘ie op de meest creatieve manieren in je oor hoe geweldig het klonk of komt ‘ie met aanvullende ideeën. Dan gaan wij vervolgens weer een paar minuten stuk en is het tijd voor een nieuwe take. Dit is echt een geweldige ervaring.”

Op 7 juli speelde de band op het prestigieuze Istanbul Jazz Festival. Het leverde Jungle by Night gelijk drie nieuwe uitnodigingen op. Het negental zal opnieuw spelen in Istanbul en ook Ankara en Bursa staan op het programma. Tevens zal het album Hidden in Turkije verschijnen. Op 11 augustus speelt de band op Sziget, in oktober staat een tour door Frankrijk op het programma en dan is Jungle by Night ook nog eens, als eerste Nederlandse band ooit, uitgenodigd voor een showcase op het prestigieuse Womex (World Music Expo) in Thessaloniki. Ja, het gaat hard met Jungle by Night. Binnenkort vast meer ideeën, data en releases.