12van3voor12: Kraantje Pappie wil top 10 hit

Kraantje Pappie geeft soms tien shows per week. “Applaus verveelt nooit.”

Jorinda Teeuwen ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoorden tot de belofte van 2012, waar veel van verwacht werd. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belronde. Vandaag de beurt aan Kraantje Pappie.

In januari kwam zijn debuutalbum Crane uit. “Eigenlijk waren alle recensies lovend,” vertelt Alex van der Zouwen. “Ik heb één recensie op een blog gelezen die niet positief was. Die noemde bepaalde nummers zelfs tenenkrommend, maar dat is juist goed. Ik ben wel gevoelig voor positieve reacties, dan kom je toch op een soort wolk terecht. Het is dus wel goed als niet iedereen het een leuke plaat vindt. Dan weet je dat je nog mensen hebt om te overtuigen.”

Vanaf de release van het album – dat op 13 januari uitkwam – leeft Kraantje Pappie zijn droom. “Ik leef nu het rock ’n roll leven dat ik altijd al leefde, alleen nu kan het ook financieel gezien,” lacht Alex. Maar hij wil meer: “Ik zou nog wel een top 10 hit willen hebben.” Single Waar Is Kraan? is blijven steken rond de twintigste plaats. “Dat komt waarschijnlijk ook wel doordat we de single in het begin gratis hebben weggegeven. Anders was Waar Is Kraan? wel iets hoger geëindigd.” Toch schrijft Kraantje Pappie niet specifiek hits. “Van Waar Is Kraan? dacht ik ook dat het niet zoveel hitpotentie zou hebben. Het gaan alleen maar over neuken en kotsen.”

Kraantje Pappie treedt erg veel op. Hij geeft soms zelfs tien shows per week. “Applaus verveelt nooit,” lacht Alex. “Maar ik vind kleine optredens even belangrijk als grote, hoor. Het maakt niet uit of ik voor twee, tweeduizend of twintigduizend mensen speel. Ik geef altijd alles.” Het grootste optreden dat er aan komt is Rock Werchter op 28 juni. “Dat wordt wel bijzonder. Ik kan nog niet zo veel over zeggen over wat we gaan doen, maar je moet denken aan de aankleding van het podium. Ik laat gastoptredens achterwege, maar de show wordt wel omgegooid voor het festival.”

Kraantje Pappie is op 27 juni te zien op het festival CAUSE in de Melkweg, 28 juni staat hij op Rock Werchter in België en 30 juni op Hilversum Alive.