12van3voor12: Zanillya’s debuutalbum wordt mix van stijlen

Na een break van drie maanden nu weer vol aan de bak

Jorinda Teeuwen ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoren tot de belofte van 2012, waar veel van verwacht werd. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belrondje. Zanillya is er na het winnen van de Grote Prijs van Nederland even tussenuit geweest, maar is vanaf nu weer vol aan de bak.

Eind 2011 won hiphopper Zanillya de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop/R&B. “Het was het jaar dat ik mezelf op de kaart heb gezet, maar ik had wel meer van het afgelopen half jaar verwacht,” vertelt Zanillya. “Ik had meer op willen treden, maar na de Grote Prijs van Nederland had ik even een pauze nodig.” Die pauze duurde uiteindelijk drie maanden. “De Grote Prijs is een hele zware periode, met veel optredens. Ik heb daar alles voor gegeven.”

Ook de dood van Zanillya’s vader Bobby Farrell – eind 2010 – hakte erin. “Ik had daarna niet veel tijd genomen om het te verwerken.” Het overlijden van Bobby Farrell is ook terug te horen in de plaat. “De muziek die ik schrijf is gebaseerd op mijn leven. Het is mijn beleveniswereld. Na de zomer komt mijn nieuwe single Voetstappen uit, die gaat over mijn vader.”

Het enige dat wel doorging na de Grote Prijs, waren de interviews – iets dat veel muzikanten eerder vervelend vinden. “Ik vind dat juist heel leuk,” lacht Zanillya. “Ik maak muziek om mensen te inspireren, dat kan ook door interviews in magazines.” Inmiddels heeft Zanillya de draad weer opgepakt en is ze druk bezig met het maken van haar debuutalbum. “Het wordt een hele artistieke plaat,” geeft Zanillya prijs. “Het wordt een mix van verschillende stijlen. Een beetje hiphop met Caribische invloeden, een beetje rock, maar ook een mix tussen elektronisch en live instrumenten.” Het album verschijnt waarschijnlijk eind dit jaar of begin 2013. “Ik wil het album pas uitbrengen als ik er zelf helemaal achter sta.”

Ook het Grote Prijs-avontuur is nog niet helemaal voorbij. “Tijdens de finale van de Grote Prijs van dit jaar, treed ik op. Ook gaan we met alle winnaars van de verschillende categorieën naar Casablanca om daar op het Tremplin Festival te spelen.”

Zanillya speelt op 23 juni op het Beats and Roots Festival in Den Bosch. Vanaf september is ze met Popronde op verschillende plekken te zien in Nederland.