12van3voor12: Palio Superspeed Donkey: "Doorbraak was een ongelukje"

Amsterdamse indierockband speelt zondag op Metropolis

Jorinda Teeuwen ,

Begin dit jaar voorspelde 3voor12 dat het voor een dozijn artiesten een mooi jaar zou worden: de 12van3voor12. Artiesten die behoorden tot de belofte van 2012, waar veel van verwacht werd. Na een half jaar is het de hoogste tijd voor een belronde. Vandaag de talentvolle Amsterdamse band Palio Superspeed Donkey.

Ineens waren ze daar, de tieners van Palio Superspeed Donkey: Amsterdamse indierock à la Arctic Monkeys. Willem, Sam, Ruben en Camiel waren nog geen half jaar samen, toen ze ineens volledig in de spotlights stonden. De band speelde het befaamde minuutje in De Wereld Draait Door, werd Hollandse Nieuwe van de maand en speelde maar liefst twee shows op Into The Great Wide Open.

Rond Nieuwjaar was het echter even stil rondom de band. Zanger Sam Vermeulen moest veel rust houden, omdat hij de ziekte van Pfeiffer had opgelopen. "We konden toen inderdaad even niet optreden", vertelt gitarist Willem Smit. “Maar dat was eigenlijk ook wel goed. We zijn allemaal nog druk met school.” Willem zit ook deze week in een proefwerk week. “Dat wordt keihard blokken om over te gaan. Als ik niet over ga komt dat overigens niet door de band, hoor, maar door mijn eigen instelling.”

Eind vorig jaar ging het hard met de band. De EP Wateramp kwam op internet en de jongens mochten langskomen bij Matthijs van Nieuwkerk. Ineens kende iedereen de brutale Amsterdamse jochies van Palio Superspeed Donkey. Deze doorbraak bleek echter niet gepland. “Wateramp was een demo. Het was helemaal niet de bedoeling dat het openbaar zou worden", vertelt Willem. “Het kwam per ongeluk op internet terecht en toen werd het ineens heel snel opgepikt.” Een goed begin voor de band natuurlijk, maar helemaal blij is Willem niet. “Ik wil niet dat mensen denken dat Wateramp onze eerste EP is. Ons debuut komt pas dit jaar. We hebben allerlei opnames gehad en alles is gemasterd en gemixt."

Op dit volgens Willem officiële debuut zullen gedeeltelijk dezelfde nummers staan als op Wateramp, maar wel in een nieuw jasje. Alles is opnieuw opgenomen, het klinkt nu veel dikker en ook Amerikaanser.” Net als de demo is dit grotendeels opgenomen door Remco Schouten. “We proberen wel zoveel mogelijk te experimenten, dus we hebben ook met andere mensen samengewerkt.” De droom van de band is om een album in een hele grote studio op te nemn. “Drummer Camiel is echt een soundfreak, die wil dat alles perfect klinkt.”

Wanneer en in welke vorm de tracks uitkomen, is nog niet bekend. Komende zondag staat de band op Metropolis. “De bezoekers zien dan vier irritante jongetjes op het podium”, zegt Willem eerlijk. Zelf kijkt hij uit naar het optreden van Bombay Show Pig op Metropolis. “Ik heb ze in Deventer gezien, sindsdien is het mijn nieuwe favoriete band.”

Palio Superspeed Donkey is zondag 1 juli te zien op het Metropolis Festival in Rotterdam en 14 juli op de-Affaire in Nijmegen.