#ZNF14: Blaudzun blaast ons omver

De donderdagavond van het Zeeuws Nazomerfestival

Joyce de Nijs ,

De donderdagavond van ZNF '14 wordt gevuld door Blaudzun. De uit Middelburg afkomstige band Going Dutch mag het voorprogramma verzorgen. Frisse pop en indie vullen de oren van het publiek, dat er maar geen genoeg van kan krijgen.

De heren van Going Dutch spelen vanavond in hun hometown. De band timmert sinds 2007 aan de muzikale weg. In 2008 bracht de band zijn eerste album uit en onlangs verscheen de EP waarmee ze ruim twee jaar zijn bezig geweest. De band is dit jaar geselecteerd in het PopAanZee-traject en is daardoor op veel (Zeeuwse) podia te zien. En vanavond mogen we dus van de band genieten  in Middelburg op het Zeeland Nazomerfestival.
 
Hun frisse, energieke pop/rocksongs zitten sterk in elkaar. Een goede dynamiek en veel afwisseling in ritme houdt het boeiend om naar te luisteren. De nieuwe frontman, zanger Herman Bleijenbergh, doet zijn best om het publiek bij het optreden te betrekken. Going Dutch richt zich in de toekomst naar eigen zeggen op groei en dat is ze tot nu toe zeer goed gelukt. Het harde werken werpt zijn vruchten af.
 

Overweldigend, maar niet chaotisch

Blaudzun (Johannes Sigmond) is momenteel op tour ter promotie van zijn vierde album, 'Promises of No Man's Land'. Het optreden van vanavond is overweldigend goed. Van het podium komt een zee van geluid en er gebeurt veel en veel tegelijk. Toch maakt dat het niet chaotisch of onrustig: de songs zijn live minstens zo goed als op het studioalbum. Misschien zelfs wel beter. Songs als ”Too Many Hopes for July”,  ”Halcyon” en ”Streets of Babylon” staan als een dijk.
 

De bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld. Ieder doet relaxed zijn ding, maar met power. De dynamiek blijft sterk: van grootse drumpartijen tot gevoelige, bijna magische melodieën, zoals ook op het album te horen is. Er worden naast de nieuwe nummers ook een paar oudere gespeeld als ”Flame On My Head” van het album ‘Heavy Flowers’ uit 2012. Tot groot genoegen van het publiek geeft Blaudzun na een indrukwekkend optreden nog een toegift. Zelfs daarna heeft het publiek er nog niet genoeg van en horen we nog eenmaal de titelsong van het nieuwe album, 'Promises of No Man's Land'.

Voor wie er niet bij was en de kans krijgt om Blaudzun live te aanschouwen, heb ik maar één tip:  zeker doen. Het is een artiest die niet alleen prachtige albums op zijn naam heeft staan, maar ze live ook echt weet over te brengen.