Veel talent op tweede 'Dag van de Dag' in Middelburg

Stadsfestival als onderdeel van de Stadsfeesten

Andre Joosse ,

Vandaag vieren we in Middelburg de tweede 'Dag van de Dag'. Het kleine, maar fijne, stadsfestival maakt onderdeel uit van de Stadsfeesten. Op het programma staan lokale bands en enkele artiesten uit het noorden van Nederland.

The Roosettes openen bij ijssalon Fresco in de Langeviele. De ‘female barbershop ensemble’ brengt ons terug in de tijd met hun a capella klassiekers uit vervlogen tijden. Enkele tientallen meters verder dicht Joost Oomen met zijn poëzie over de Middelburgse Pottenmarkt.
 
Het festival kan ook deze tweede editie in mooi zonnig weer gehouden worden. Veel optredens vinden daarom dus buiten plaats. Zo ook bij café Seventy-Seven, the place to be, waar vandaag de meest verrassende act staat. Indie-electroband BÄSN geeft hun eerste optreden ooit. Het duo is druk bezig met het opnemen van een demo en probeert vandaag voor het eerst deze songs live uit. En met succes. Lekkere elektronica aangevuld met gitaar en basgitaar schallen over de terrasjes. De muziek van BÄSN is geïnspireerd op Nine Inch Nails, New Order en M83. Wij zijn erg benieuwd wat de demo ons gaat brengen.
 
Het Middelburgse Deadbeat speelt akoestisch hun americana op het terras van Expresszo. Cowboyrock met erg fijne samenzang van de zanger en de twee gitaristen. Jammer dat het kleine terras maar beperkt publiek biedt. Ook de andere twee acts in deze koffiezaak, de jonge Zeeuwse singer-songwriters Django en Dyl'n hadden wij een groter publiek gegund.
 
Douwe Dijkstra en de Sneue Vertoning is het hoogtepunt van deze dag. Op geniale wijze combineert het duo muziek, cabaret en straattheater. Zelf noemen ze het necropop. 'Klaas Bauke is dood' is een hit in het noorden van Nederland, waar de heren vandaan komen. Maar vandaag heeft hier in Middelburg vooral 'Buurman Bouke' over bovenbuurman Bouke die al drie weken dood is en door het plafond begint te druppen, de meeste aandacht. Op het podium staan de twee gekleed als lijkbezorger, de doodskist staat achter het podium bekleed met bloemen. Vooraan staat de koffie en cake gereed. Rondom wordt de Pottenmarkt gevuld met huilende mensen, niet vanwege de dood van Bauke en Bouke, maar om het hilarische optreden van dit duo.
In de Drvkkery speelt Steady New Sounds een semi-akoestische set. Lekkere rock-'n-roll die in deze akoestische setting verrassend fijn klinkt.
 
Het avondprogramma speelt zich af in poppodium De Spot. MAASK is een stemkunstenaar en beatboxer uit Leeuwarden die met alleen zijn stem en een zelf geprogrammeerd audio-loopsysteem een one-man band vormt. De mannen van Cairo Liberation Front laten de Spot dansen op Arabische electro. Lekker swingen met je hoofddoek om!