Graauwrock: klein festival, grootse sfeer

The Levellers maakt er een feest van

Tekst: Joyce de Nijs, Foto’s: Kelly Thans ,

Het festivalterrein van Graauwrock is niet al te groots opgezet., Het evenement dat gelijktijdig plaatsvindt met Op de T-festival (Bergen op Zoom) en Klomppop (Ovezande), wordt georganiseerd op het veld van de sportvereniging aan de rand van het dorp Graauw. Naast het hoodfdpodium staat op een flinke tent. Beide podia worden om en om benut, zodat er doorlopend livemuziek is. De bands die vandaag opvallen zijn Steady New Sounds, The Levellers en Mister and Mississippi.

Voor een relatief jonge band is Steady New Sounds al ver gekomen de afgelopen jaren. De laatste tijd krijgt de Middelburgse rockband naast een eigen geluid ook een heel eigen uitstraling. Zo stonden de vier jonge muzikanten in het prille begin nog een beetje als een ‘brave schooljongens-band’ op het podium, maar vanavond staat er een band met lef en pit, die sterke set neerzet.
 
Mister en Mississippi daarentegen, een Utrechtse folkband die vorige maand nog een Edison won, maakt een wat chaotische indruk. Sommige instrumentale tussenstukken duren erg lang voor een liveoptreden. Het geeft een beetje de indruk van een jamsessie in plaats van een gestructureerde set. Daarnaast blijken de drie mannen en dame wat problemen te hebben met het geluid, dat regelmatig rondzingt. Soms overheerst het gitaargeluid en is de zang wat slecht te horen. Erg jammer, want deze band heeft muzikaal gezien veel in huis heeft en dat komt vanavond niet tot zijn recht.
 
Dé grote publiekstrekker is natuurlijk The Levellers uit Brighton UK, headliner van dit festival. Ruim 20 jaar staat deze Britse folkrock band op het podium, maar de jaren hebben nog geen parten gespeeld. Zowel nieuwe als oude nummers worden in een lekker tempo gespeeld. De band geeft een energiek optreden. Vooral de hit ‘One Way’ wordt door het festivalpubliek uit volle borst meegezongen. De heren maken er, zoals altijd, een waar feest van.