#VR14: White Lies sluit Vestrock in stijl af

Lasers en lichtshow tillen set een niveau hoger

Tekst: Emily Griffiths Foto’s: Andre Joosse ,

White Lies, het moet wel een van de meest wisselvallige groepen van deze tijd zijn. Een goed debuut, een giller van een opvolger die meteen in de vuilbak verdween en dan derde plaat 'Big TV' die een beetje het melodieuze midden hield tussen de twee. Live vertaalt zich dat meestal in een onzekere Harry McVeigh en vier andere stijve harken die er eigenlijk maar wat droogjes bij staan. Toch headlinen de Britten dit jaar Vestrock, en dat doen ze zelfs een stuk beter dan verwacht.

Maar liefst zestien songs heeft White Lies in petto vanavond, waarvan het merendeel gelukkig uit de eerste en de laatste plaat komt. Telkens wanneer een nummer uit die tweede wordt bovengehaald, zakt de set zelfs helemaal in. Alsof de Britten daarop hebben gerekend, halen ze bij de rest wel alles uit de kast. Een pracht van een lichtshow, rokerige lasers en reuzenballonnen tijdens 'Bigger Than Us' maken de stroperige indierock net iets makkelijker om door te slikken. Zo makkelijk zelfs dat het hele veld staat te springen en klappen bij 'Unfinished Business' en grootste hit 'Death'.

Het gaat van hoog naar wat lager naar weer een stukje hoger om uiteindelijk op beter dan gemiddeld uit te komen. Dat is gelet op sommige liveshows van White Lies in het verleden lang niet slecht. De Londenaren doen hun best, maar toch denken we steeds dat ze nog wat beter kunnen dan wat ze telkens weer laten zien.