Het is je vast niet ontgaan dat Utrecht dit jaar feestviert. De stad bestaat 900 jaar en daar wordt op verschillende manieren bij stilgestaan. Ook de Utrechtse muziekscene doet dat. Club BASIS, De Helling en EKKO slaan de handen ineen en programmeren 900 minuten muziek van lokale elektronische acts. Wij stelden een aantal dj’s uit de line-up wat vragen over ons stadsie. In deel 1 is de koningin van de club aan de beurt: Carista.

Wat betekent de Utrechtse muziekscene voor je, en wat heeft het voor jou betekend?
Om heel eerlijk te zijn heeft de Utrechtse muziekscene voor mij weinig betekend en bijgebracht. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het wel zo was. Kijk, natuurlijk ben ik weleens naar Tivoli geweest of de Oudegracht, in Club Monza of naar café ’t Hart voor een biertje. Maar dat was het dan ook. Ik trok in mijn jongere jaren vooral naar andere steden zoals Amsterdam en Rotterdam, omdat daar zowel het geluid als het publiek diverser was. Dat was naar mijn idee en gevoel in Utrecht niet het geval. Ik vond Utrecht vooral veel te plat op muzikaal vlak, iets waar ik destijds niks mee kon. Ik miste de diepgang en wilde uitgedaagd worden. Daarom vond ik dat ik verder moest kijken, dus ging ik in mijn eentje op pad om mijn horizon te verbreden en te worden geprikkeld.

Wat ik overigens wel super vond waren de illegale raves van Slapfunk. Zwarte jongens die op hun eigen manier house naar zich toetrekken. Geen gimmicks, maar alleen maar focussen op goede muziek. Pff, wat een tijd was dat! En ook een eyeopener, dat het ergens dus wel kon. Started from nothing met je vrienden, en weer vrienden van vrienden.

Hoe vind je dat de Utrechtse muziekscene zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren?
Ik denk dat het beter gaat met de Utrechtse muziekscene. Naar mijn idee zoeken verschillende organisaties en collectieven elkaar meer op en werken ze meer samen. Een festival als Le Guess Who? is een parel voor de stad en Orbit ambieert dat ook op zijn eigen manier. Daarnaast zijn fysieke plekken als Stranded FM en platenzaak Dig It zó ontzettend belangrijk om muziek te delen en nieuw talent en liefhebbers te ontmoeten. Ik vind dat er meer van dat soort plekken moeten komen en dat er meer moet worden geïnvesteerd in talentontwikkeling, en ook in buurthuizen, grassroots plekken in verschillende wijken in plaats van alleen in het centrum. Houd het levendig, durf risico te nemen en cultiveer!

Hoe denk je dat de Utrechtse muziekscene zich de aankomende jaren gaat ontwikkelen?
Ik hoop dat het door blijft groeien op een gezonde en open manier en dat er nieuwe clubs worden geopend waar je geen rekening moet houden met een bepaalde geluidslimiet. Ook hoop ik dat er meer broedplaatsen en studio’s voor muzikanten worden gerealiseerd en dat andere gezichten dan de usual suspects de kans krijgen om dit uit te voeren. Maar volgens mij gaat dat goedkomen in de aankomende tijd.

Ga jij daar zelf een rol in spelen?
Zelf draag ik mijn steentje bij door voor mij jong interessant Utrechts muziektalent zoals Thrills in +41, Sansouni en QUENZA een podium te bieden, dan wel hun eigen muziek uit te brengen via mijn onafhankelijk muzieklabel United Identities. En hopelijk mag ik in de toekomst een regelmatig terugkerend event te geven in een toffe club in Utrecht, de stad waar ik geboren en getogen ben.

Thanks, en tot zaterdag!

Te zien: Carista draait in de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 oktober 2022 van 1.00 tot 2.00 uur in Club BASIS