Het is je vast niet ontgaan dat Utrecht dit jaar feestviert. De stad bestaat 900 jaar en daar wordt op verschillende manieren bij stilgestaan. Ook de Utrechtse muziekscene doet dat. Club BASIS, De Helling en EKKO slaan de handen ineen en programmeren 900 minuten muziek van lokale elektronische acts. Wij stelden een aantal dj’s uit de line-up wat vragen over ons stadsie. In het derde en laatste deel zijn Nuno dos Santos en Ben Spaander aan de beurt. Samen brengen zij de bezoekers van velerlei clubs tot zweten met gure electro en Nuno dos Santos is sinds jaar en dag een meer dan graag geziene gast in de Utrechtse muziekscene.

Hoe belangrijk is de Utrechtse muziekscene voor jullie?
Nuno
: “De Utrechtse scene is voor mij heel belangrijk. Dit is de stad waar het voor mij allemaal begon en waar ik Ben ook ben tegengekomen. En het is ook de stad waar ik jong talent ontdek en waar ik word geprikkeld. Ja, dus echt wel een ding.”

En voor jou, Ben?
Ben:
“Ik ben hiernaartoe verhuisd omdat ik in mijn eigen stad Alkmaar geen mogelijkheden meer zag om verder te groeien als Cosmic Force. Sinds ik in Utrecht woon valt het me op dat mensen elkaar niet als brug zien, maar juist als één. Dat vind ik heel vet aan deze stad. Er hangt hier écht een kumbaya-sfeer. Het gaat niet om het soort muziek, het gaat om de persoonlijke toepassing en om elkaar helpen. Daardoor is ook de mogelijkheid ontstaan om Nuno te leren kennen en daar mooie dingen mee te doen. Het maakt niet uit of je techno, house, electro of hip-hop maakt, iedereen kent en respecteert elkaar. Dat voel ik hier echt.”

Hoe hebben jullie elkaar dan ontmoet?
Ben:
“Dat was in de grote zaal in de oude Tivoli aan de gracht, ergens in 2012. Nuno moest daar spelen en ik was die avond de geluidsman. We hadden elkaar al een paar keer gezien en aan elkaar gesnuffeld en die avond raakten we aan de praat. Op dat moment was er een bepaalde sound met een hele dikke analoge bass die op dat moment echt regeerde in de muziek. Nuno vertelde toen dat hij eigenlijk wel eens iets wilde maken met die sound, en toen vertelde ik dat ik in mijn studio een synthesizer had staan waar exact dát geluid uitkwam. Toen zijn we naar mijn studio gegaan, zette ik de studio aan, en toen…”
Nuno: “… Ooooh ja tuurlijk! We gingen toen allebei helemaal mad!”

Dat klinkt als een mooie ontmoeting! Jullie betekenen vast veel voor elkaar. Wat heeft de Utrechtse muziekscene eigenlijk voor jullie betekend?
Ben:
“Wat het voor mij betekent is dat ik hier een gezonde basis uit kan halen. Er zijn hier genoeg vette plekken waar we mensen mee kunnen aansteken en enthousiasmeren. We willen jong bloed onder onze hoede nemen en op weg helpen. En ik hou echt van Utrecht, man. Toen ik hier voor de eerste keer kwam was het liefde op het eerste gezicht. Ik kan me de eerste keer dan ook nog heel goed herinneren. Ik liep over de Oudegracht en dacht: “Mensen wonen hier gewoon in de fucking Efteling”. En ikzelf nu dus ook al een tijd. Ik kom uit Alkmaar, en daarom ben ik ook ontzettend trots dat ik op het programma van 900 minuten sta.”
Nuno: “Ja, ik sluit me daar zeker bij aan. Ik woon al sinds mijn vierde in Utrecht en heb hier heel veel kansen gekregen. Ik kan wel een rijtje opnoemen met partijen die ik dankbaar ben: Full Spectrum, Tivoli, EKKO, De Helling, ACU, Basis, Club Lux, Kapitaal. En dan vergeet ik er vast nog wat. Maar ik heb hier ook heel veel mensen ontmoet. Vrienden, liefdes, van alles. Eigenlijk is de hele stad Utrecht doordrenkt van vriendschappen door de muziek.”

Wat was je hoogtepunt in al die jaren Utrecht, Nuno?
Nuno
: “Er zijn er heel veel, maar eentje ligt me nauw aan het hart. Dat was een avond in De Helling, waar James Holden draaide na Source Festival. Ik mocht de avond openen en iedereen zat lekker in de olie. Wat er daarna gebeurde voelde echt magisch aan. Letterlijk iedereen bleef staan tot de laatste plaat om 6 uur ’s ochtends. Ja, echt magisch.”

Wauw, klinkt tof! En jullie hoogtepunt als Ultrastation?
Ben:
“Dat was tijdens en na de coronaperiode. Eerst op de kar van Wildenburg tijdens de Unmute Us optocht, daar heb ik echt de longen uit m’n lijf geschreeuwd. Niet veel later werden we geboekt bij De Helling voor een zitconcert. We werden meteen uitgeroepen tot dance act van het jaar, al was dat niet zo moeilijk: we waren de enige! Maar het echte hoogtepunt was eigenlijk Walk The Line in TivoliVredenburg. Shout out naar Michiel Peeters trouwens! We stonden daar weer voor het eerst en traden drie keer 25 minuten op voor 30 man. Dat was voor mij emotioneel echt een van de hoogtepunten.”
Nuno: “Volledig mee eens!”

Hoe heeft de Utrechtse muziekscene zich ontwikkeld in de afgelopen jaren volgens jullie?
Nuno:
“Het valt me op dat er minder mensen uit Utrecht vertrekken in de laatste jaren. Normaal gingen mensen hier studeren en vertrokken daarna weer naar Amsterdam of Rotterdam. Misschien blijven ze omdat het lastig is om daar een woning te krijgen. Maar daardoor merk je dat de scene hier in Utrecht wel wat sterker wordt. Maar er zijn ook goeie clubs en clubavonden ontstaan in de afgelopen jaren. Neem bijvoorbeeld Club WAS., daar komen ook Amsterdammers op af.”
Ben: “En je had een paar jaar geleden eigenlijk maar een paar partijen die echt succesvol waren, waaronder bijvoorbeeld Black Sun Empire, maar ook Nuno. En ik mocht er ook zijn. Tegenwoordig leveren alle new kids die erbij komen in één klap kwaliteit. Daarnaast hebben we nu ook wereldacts als Tinlicker die fucking Las Vegas rocken. Dat vind ik dus heel, héél vet! En dat geeft ook meer leverage aan het geheel. Iedereen is elkaars gemiddelde. Dus als dat gemiddelde omhooggaat, dan trekt dat iedereen mee.”

Hoe komt het volgens jullie dat het level hoger ligt?
Ben:
“Door het internet. Mensen hebben veel sneller access tot data en ze hoeven minder zelf uit te zoeken. De leercurve is enorm gestegen, onder andere ook door de HKU en de Herman Brood Academie. Die pompen er heel veel kennis in.”

Blijft die ontwikkeling groeien in de komende jaren?
Nuno
: “Ja, die lijn wordt denk ik wel doorgezet. Ik zou trouwens een kleine club met een heel goed geluidssysteem voor zo’n 150 man nog te gek vinden.”
Ben: “Ja, eens. Maar dan wel met gratis entree, gratis zuipen en Benny Rodriques als resident. Lekker naar de getver!”

Haha, thanks! En tot zaterdag!

Te zien: Nuno dos Santos staat op zaterdag 1 oktober 2022 van 23.00 tot 0.00 uur in De Helling. Ultrastation draait in de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 oktober 2022 van 4.00 tot 5.00 uur in Club BASIS