3voor12 Utrecht

Proosten op vijf jaar Stranded FM

Geen grootse viering, wel een nieuw livestreamprogramma

Feestelijk nieuws: vorige week bestond Stranded FM vijf jaar! In het halve decennium dat verstreken is, heeft het online radiostation nieuw talent altijd de ruimte gegeven om zich te ontplooien. Nu, in de tijd van de coronacrisis, is er een livestreamprogramma op de donderdagmiddag gelanceerd.

Een vijfjarige community
Stranded FM, gevestigd in het halletje onder Kapitaal, is oorspronkelijk begonnen in een klein kamertje op de Marshalllaan. Qua ruimte zijn ze er misschien niet op vooruit gegaan, maar groei heeft er zeker in gezeten. “Het was een periode van veel ontwikkeling in de stad en mensen die elkaar vonden. Uiteindelijk is daar dus echt een community uit ontstaan,” vertelt crewlid Luke Cohlen. “Ook ben ik blij dat we, naast het ondersteunen van kleine dj-acts, ook structureel samenwerken met poppodia en kunstinstellingen. Le Guess Who? afgelopen jaar is er daar bijvoorbeeld één van. Daar konden we met een eigen podium een brug bouwen tussen lokaal talent en een groot festival.”

Conceptuele livestream in coronatijden
In het begin werd er nog gepoogd om de studio (braaf gebukt onder protocollen) open te houden, maar al snel besloot de organisatie dat de deur toch dicht moest. Toen was het tijd voor de grote vragen: wat doen we en waarom zijn we hier? “We zijn nu begonnen met uitlichten van makers in onze community uit het archief naar voren te halen op onze eigen website en social media. Zo blijven we cultureel Utrecht toch verbinden”, licht Cohlen toe. Nu de livestream in één klap is opgekomen, heeft Stranded FM, dat al veel langer streams uitzond, naar een vorm gezocht die origineel uit de hoek kwam. “Er zijn, met alle respect, al zo veel slaapkamerdj-sets, dus we probeerden er een extra touch aan te geven. Zo speelden Tala Drum Corps en Jolijt vorige week bijvoorbeeld muziek terwijl je live Animal Crossing kon meespelen. Met dergelijke programma’s willen we de periode overbruggen tot de studio weer veilig open kan. Een jubileum feest, al wordt het volgend jaar, hebben jullie nog van ons tegoed.”

De nieuwe streamsessie zal vandaag (donderdag) plaatsvinden van 15.00 tot 17.00 uur op de eigen website en Facebook-pagina van Stranded FM. De eerste drie kwartier worden gevuld door researchbureau Expodium, kunstenares Mariska Gewald en Ricarda Messner, curator/oprichter van Flaneur magazine. Na een korte pauze wordt het tweede uur gevuld met live-opnames van onder andere James Holden and the Animal Spirits en Cate le Bon, gecureerd door Le Guess Who?.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12