Amsterdam Dance Event 2016: dit worden de tofste nachten

Van Four Tet naar Theo Parrish in vijf bloedhete nachten

Atze de Vrieze ,

De lijst feestjes van Amsterdam Dance Event 2016 is weer ongelofelijk lang en ondoordringbaar. En omdat de ticketwaarschuwingen je alweer om te oren vliegen, maakten we nu alvast een lijst met de tofste events voor je. Van Four Tet naar Theo Parrish in vijf bloedhete nachten.

Woensdag:

De School: Four Tet, Floating Points (23:00-08:00)
De nieuwe club De School debuteert op Amsterdam Dance Event met een line-up die met slechts twee namen toch onmogelijk karig te noemen is. Twee Engelse grootheden waarbij alles kan gebeuren en die samen de hele nacht mogen vullen.
Lezen: Trouw danst een gat in de nacht met Four Tet op ADE 2014.
Luisteren: Four Tet & Floating Points' zes uur durende set bij de sluiting van Plastic People.

Disco Dolly: Move D, Mr Ties (23:00-07:00)
Ook een mooi duo: de Italiaanse vinyl veelvraat Mr Ties en de kettingrokende Duitse groovy-meister Move D in de piepkleine Disco Dolly. Hoe zeggen ze dat daar ook alweer? Doe maar lekker!
Lezen: Move D spacet op de psychedelische after van Dekmantel.
Luisteren: Drie uur Mr Ties.

Feijoa: SoHaSo & Correspondant, Nuno dos Santos, Jennifer Cardini, Luc Mast, Dollkraut, Polynation (16:00-01:00)
Ja, we beginnen ADE klein, want ook het jaarlijkse borreltje van Jennifer Cardini en Nuno dos Santos moet het niet van zijn capaciteit hebben. Dit zijn de eerste plekken waar ADE gaat borrelen.
Lezen: Tsepo verandert SoHaSo/Correspondant borrel 2015 om in houseparty.
Luisteren: Luc Mast en Jennifer Cardini bij Red Light Radio.

Donderdag

Mediahaven: Afterlife met Tale Of Us, Dixon, Rodhad, Ame, Answer Request Code, Gerd Janson, Mind Against, Mathew Jonson, Locked Groove en Somne (22:00-06:00)

Vorig jaar was de avond van Tale Of Us in het Muziekgebouw een van de hoogtepunten van ADE, de Italianen maakten ook op Dekmantel en Lowlands indruk met hun open techno met een zwart randje. Dit keer brengen ze hun nieuwe concept Afterlife en een mega line-up mee naar Amsterdam.
Lezen: Tale Of Us en Rodhad waren ook al op Lowlands.
Luisteren: De fantastische donkere set van Mind Against op ADE 2015.

NDSM Scheepsbouwloods: DGTL, Maceo Plex, Modeselektor, Jennifer Cardini, Agents Of Time, Audion, KiNK, Stephan Bodzin (23:00-07:00)
Ook DGTL is weer uitgebreid op ADE met onder andere deze avond rond Maceo Plex op de donderdag. Hier staan alleen acts die een grote loods aan kunnen. En alsof de line-up nog niet indrukwekkend was, voegde DGTL op het allerlaatst doodleuk Modeselektor toe.
Lezen: Maceo Plex was vorig jaar nog op de Kompakt-avond van DGTL.
Luisteren: KiNK's geroemde liveset in de Boiler Room.

Shelter: Moodymann, Jackmaster b2b Tom Trago, Jasper James b2b William Djoko, De Sluwe Vos (23:00-08:00)
Naast De School debuteert ook Shelter (onder A’DAM Toren) op ADE. Die club is nog verser, want op dit moment wordt er nog flink verbouwd. De eerste line-up is meteen raak, met Detroit enigma Moodymann en een fraaie b2b van Amsterdammer Tom Trago en Schot Jackmaster.
Lezen: Dit weten we over de nieuwe club Shelter.
Luisteren: Een oudje van Moodymann, een uur zwoele house uit 1995.

De School: Optimo, Cinnaman, Vic Crezee, Mario Nawaz (23:00-08:00)
Nog zo’n avond waar alles open ligt in De School en o.a. het Schotse duo Optimo aantreedt, befaamd om hun lange sets met verrassende keuzes. Op Primavera bijvoorbeeld sloten ze zomaar hun set af met Simon & Garfunkel. En nog raak ook.
Lezen: Cinnaman danst liever met een vrouw dan dat ie een man loopt te duwen.
Luisteren: Optimo thuis in Glasgow.

OT301: Marcel Dettman DJ Kicks release, Thomas Martojo (23:00-05:00)
Elk jaar strikt OT301 wel een dj die eigenlijk veel te groot is voor zo’n klein underground-zaaltje. Marcel Dettmann’s compagnon Ben Klock ging al een keer bijna out van de hitte in OT, nu gaat die andere Berghain resident er zijn nieuwe DJ-Kicks verzamelaar presenteren.
Lezen: Thomas Martojo kennen we van Dekmantel.
Luisteren: Marcel Dettmann in Fabric.

Claire: Studio Barnhus, Kornel Kovacs, Axel Boman, Pedrodollar, Jamie 3:26, Marcel Vogel, Mr Mendel (23:00-06:00) 
De Zweed Kornel Kovacs charmeerde ons onlangs met een super vrolijke dj shorlist. Daarna kwam hij ook nog eens een luchtig nieuw album dat zijn label Studio Barnhus steviger op de kaart zette. In de oude Studio 80!
Lezen: De Dj Shortlist met Kornel Kovacs.
Luisteren: Dekmantel podcast door Axel Boman.

Radion: Prins Thomas, Honey Soundsystem, Discodromo, Massimiliano Pagliara, Solar, Moscoman, Afrobot, SHMLSS (23:00-08:00)
Radion strooit niet met grote namen op de donderdag, maar wel met kwaliteit. Honey Soundsystem is een spannende nieuwe crew uit de San Francisco gay scene, Discodromo is op zijn best diep en traag en Solar is zo'n dj die bij Dixon bovenaan in het favorietenboekje staat. Geheimtip deze avond.
Lezen: Iedereen zegt voortdurend dat Prins Thomas het verkeerd doet.
Luisteren: Super slow met Discodromo.
 

 

Vrijdag

OT301: Afrobot, Christian S, Pal/Secam, Peaking Lights Acid Test, Tropikal Camel (22:00-06:00) 

Het was zo’n avond: de paraplu moest uit in OT301 bij de Pan-Amafropeans avond vorig jaar. Oftewel: er werd zo hard gedanst dat het zweet van het plafond droop. Kan de Afrikaans getinte clubnacht daar dit jaar overheen?
Lezen: Tropische zweetbuien en nooit-gehoorde hits op het feestje vorig jaar.
Luisteren: Hypnotic Groove mix van Christian S.

Marktkantine: DJ Harvey all night long (22:00-08:00)
Het kwam er tot nu toe maar niet van, maar tijdens ADE heeft Marktkantine het Engelse fenomeen Harvey zo ver: hij gaat negen uur diep zijn platenkoffer in. Deze dj-gigant heeft house en disco zo hoog in het vaandel staan dat sommige platenzaken een speciaal ‘Harvey draait’ vakje hebben.
Lezen: Fenomeen Harvey op Dekmantel.
Luisteren: DJ Harvey's mix voor Resident Advisor.

Radion: Ryan Elliott, Joey Anderson, Sterac, Funkineven, Traxx, Titia, Veronika Vasicka, Broken English Club, Das Ding (22:00-08:00)
Misschien wel de interessantste avond in Radion, de tandheelkundige bunker in Nieuw-West, op het snijvlak van rauwe techno en 80s cold wave. Verwacht geen warme, sexy grooves, maar tracks die onaangenaam onder je huid kruipen. Must see dj’s van deze nacht zijn Joey Anderson en Traxx.
Lezen: Joey Anderson op de Dekmantel avond vorig jaar.
Luisteren: Het emotionele slot van Traxx in de laatste nacht van Trouw.

Melkweg/Sugar Factory/Paradiso: ADE Live met Jessy Lanza, Salute, River Tiber, Polynation, Vuurwerk (18:30-23:00)
Melkweg en Sugar Factory zetten twee dagen in op live-acts, met deze door Jessy Lanza aangevoerde avond als hoogtepunt. De Canadese bracht dit jaar een super cool r&b album uit voor liefhebbers van Junior Boys en Caribou.
Lezen: Polynation blijkt op Noorderslag meer dan de som der delen.
Luisteren: Jessy Lanza speelt bij de Polaris Prize 2016.

De School: Rush Hour met Hunee, Antal, Young Marco, Interstellar Funk, Robert Bergman
De belangrijkste hofleverancier van de Amsterdamse underground is label, winkel en inmiddels ook succesvol promotor Rush Hour. Geen exotische gasten dit keer, maar een all-star Amsterdam line-up voor fijnproevers.
Lezen: Rush Hour party op ADE 2015: Soichi Terada pakt iedereen in.
Luisteren: Antal in de Boiler Room.

Thuishaven: Life and Death, DJ Tennis, KiNK, Leon Vynehall, Red Axes, Margot, Tim Sweeney, Axel Boman, Nuno Dos Santos, Lawrence, Fango, Michael Gracioppo (15:00-23:00)
Het gerenommeerde Italiaanse techno-platform Life & Death zet de deuren wagenwijd open voor alle nationaliteiten. Must see act hier is Red Axes, een Israelisch duo dat dit jaar de ene na de andere kraker uitbrengt en recent in De School bewees die live supergoed te kunnen vertolken.
Lezen: DJ Tennis over 'zijn' platform Life & Death.
Luisteren: Red Axes in hun thuisstad Tel Aviv.

Undercurrent: Zeezout, Midland, Palms Trax, Mad Rey, Interstellar Funk, Lord Of The Isles, Pender Street Steppers (22:00-08:00)
Ook Zeezout heeft weer een paar super solid line-ups bij elkaar gesprokkeld in Undercurrent. Midland is verantwoordelijk voor twee van de meest open zomertracks van 2016, Palms Trax was on fire op Lowlands, bij Interstellar Funk is het hopen op een ongenaakbaar 80s dagje en Pender Street Steppers drukt een totaal eigen stempel op de disco revival.
Lezen: Interstellar Funk in 3voor12 Radio.
Luisteren: Pender Street Steppers in EKKO.
 

Zaterdag

Gashouder: Awakenings Joseph Capriati, DJ Tennis, Luigi Madonna, Flavio Folco, Markantionio, Sven Vath, Pan-Pot (22:00-08:00)

Italiaan Joseph Capriati is niet weg te slaan van de Awakenings line-up, en hij host deze grootse avond in de Gashouder. Hij neemt kundige landgenoten DJ Tennis en Luigi Madonna mee, maar ook de Duitse veteraan Sven Väth is er bij.
Lezen: Joseph Capriati brengt de Napolitaanse techno naar Awakenings.
Luisteren: Luigi Madonna live in Pacha.

NDSM Scheepsbouwloods: DGTL Kompakt, Laurent Garnier, Kölsch, Michael Mayer, Agoria, Ame, Patrice Baumel, Frankey & Sandrino (22:00-07:00)
Ja ja, je weet het wel, dat de Kompakt nacht van DGTL steevast een doorslaand succes is. Wat je misschien nog niet wist is dat Michael Mayer een nieuw album in aantocht heeft, dat vol staat met samenwerkingen. En dat Frankey & Sandrino met Hydrae een van de beste tracks van het jaar maakten.
Lezen: Scheepsbouwloods omhoog getild door esoterisch Kompakt.
Luisteren: Sandrino live in Argentinie.

Oedipus brouwerij: Dark Entries & Red Light Radio: Crash Course In Science & Severed Heads (20:00-04:00)
Naast het grote geweld zijn er gelukkig ook kleine avonden voor fijnproevers. Eentje om naar uit te kijken is deze met twee duistere synth-pioniers uit begin jaren tachtig. Het Australische industrial/cold wave duo Severed Heads bijvoorbeeld is de favoriete band aller tijden van dj Traxx.
Lezen: Review van Crash Course In Science.
Luisteren: Severed Heads - Dead Eyes Opened 12 inch edit.

Mary Go Wild: secret line-up, wij verwachten op de slotdag het grote DJ Dano extravaganza (14:00-20:00)
Line-ups maakt dance-winkel Mary Go Wild nooit bekend, maar van de afgelopen twee edities weten we dat het hier altijd vroeg op de dag helemaal los gaat. Met de deze week verschijnende Dano biografie op zak zetten wij in op een hardcore extravaganza op een van de drie dagen.
Lezen: Dano gaf het kortste Lowlands-optreden ooit.
Luisteren: De allereerste Thunderdome release van The Dreamteam.

Zondag

De School: Dekmantel Soundsystem, Ame, Dixon, Elias Mazian, Lena Willikens, Job Jobse, Carlos Valdes, Jennifer Cardini, Sandrien en meer (09:00-???)

Niet dat er iets met de rest van het programma mis is, maar het zwaartepunt in De School ligt op deze zondag, met de enige set van Job Jobse en grote namen Ame en Dixon. Maar ook met Duits talent Lena Willikens, uit de buzzende Dusseldorfse club Salon des Amateurs.
Lezen: Job Jobse opent nieuwe club De School.
Luisteren: Dekmantel podcast van Lena Willikens.

Marktkantine: Gilb’r, Mattheis, The Drifter, Baikal, Mano Le Tough, Tsepo, Nuno Dos Santos, Konstantin Sibold, Love Over Entropy (21:00-08:00)
Net toen je dacht veilig je bed in te kunnen, kwamen de verhalen uit de Marktkantine: de zondagavond stond in vuur en vlam bij Mano Le Tough en zijn vrienden. Voor herhaling vatbaar dus, deze gewaagde lange nacht, waarbij Nuno Dos Santos de kleine zaal host.
Lezen: Nuno dos Santos over zijn platform SoHaSo.
Luisteren: Podcat van Gilb'r voor Versatile Records.

H7 Warehouse: JP Enfant, Etapp Kyle, DJ Nobu, DVS1, Ben Klock (15:00-05:00)
Ben Klock weet hoe je moet feesten tot maandagochtend, ook op Amsterdam Dance Event. Hij neemt zijn trouwe sergeant Etapp Kyle mee, maar ook DJ Nobu. Dat is een speciale: die Japanner ziet er niet alleen cooler uit dan iedereen op heel ADE, hij kiest ook nog eens vaak zeer bijzondere platen.
Lezen: Ben Klock trok wit weg van de hitte op zijn eigen feest.
Luisteren: DJ Nobu in de Boiler Room.

Radion: Theo Parrish (all night long) (22:00-08:00)
Ook Radion bewaart het beste voor het laatst: Theo Parrish is de Detroit veteraan die iedereen leerde dat je als dj alles door elkaar kan draaien, als het maar steengoed is. Hoe anders kun je dat het best laten zien, dan met een echte all-nighter. Een extra speciaal slot van ADE.
Lezen: Theo Parrish b2b met Marcellus Pittmann op Dekmantel.
Luisteren: Geen negen uur, maar wel 45 minuten Theo Parrish.