“Achterom kijken vind ik moeilijk,” zegt The Stream-frontman Jan Stroomer. “Ons tienjarig bestaan vieren we dus niet alleen met terugblikken, maar is vooral een moment om te kijken naar waar we nu staan en waar we heen gaan als band.” Naast muzikant en producer is hij programmeur van de 3voor12 Leiden Clubavonden. Nu de Clubavond van 12 december a.s. voor het eerst in de grote zaal van Gebr. de Nobel zal plaatsvinden, is dat een moment om groots uit te pakken. Niet alleen met The Streams rockopera ‘Sweet Sally, Sad Departure’, maar ook met Baskar, Phoenix Rivers, de 3voor12 Leiden Popfoto en Song van het Jaar, en een nu al legendarische jamsessie.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan brengt The Stream in 2020 hun tien beste singles opnieuw uit, in een maandelijks releaseproject net zoals de band vijf jaar geleden deed bij hun album 'MMXV'. Dit project gaat ‘MMXX’ heten en net als toen zal Jan Stroomer elke release begeleiden met een column. Destijds verschenen zijn columns op 3voor12 Zuid-Holland, maar nu zal dat hier, op 3voor12 Leiden zijn.

“Het wordt een terugblik met een jasje van nu,” legt Jan uit. “Alle nummers worden opnieuw opgenomen met de huidige bezetting van The Stream. Met sommige bandleden speel ik al vijf jaar samen, maar zij waren niet bij de opname van het eerste album. Dat heb ik helemaal alleen gedaan. Ook is de bezetting in de afgelopen jaren gewisseld. Na 2014 ging de gitaar eruit en kwamen er in plaats daarvan drie zangeressen. Dat geeft een heel andere sfeer. Ik ben nu ook een betere producer; ik weet precies wat ik moet doen om een nummer te krijgen zoals ik het hebben wil. Het is niet meer alleen maar ‘zo goed mogelijk’. Sommige liedjes had ik destijds meer gegund, die krijgen nu een tweede kans.”

Overweldigend

Naast een column van Jan zal elke release worden omlijst met ‘iets bijzonders’, zoals bijvoorbeeld een radio-optreden. “De oplettende lezer heeft natuurlijk al door dat we met tien releases in een jaar nog twee maanden overhouden,” zegt Jan. “We hebben besloten om onze laatste twee singles niet opnieuw uit te brengen, want die zijn daarvoor nog te vers. In plaats daarvan hopen we Spotify-waardige live-versies te kunnen opnemen. Dat is best spannend, want we treden het komend jaar maximaal één keer per maand op. De agenda’s van alle bandleden zijn in de loop der jaren een stuk voller geworden.”

In die agenda’s staan vertolkingen van hun rockopera ‘Sweet Sally, Sad Departure’ gepland, maar ook een eenmalige opvoering van hun vorige muziektheatershow ‘Past Perfect’ in Theater Ins Blau. Daarnaast zal The Stream de poppodia bestormen met hun beste singles. Maar eerst het optreden op de Clubavond dus. “Dan spelen we ‘Sweet Sally, Sad Departure’. Dat wordt een beetje een try-out voor ons, want we spelen die voor het eerst op een echt poppodium,” vertelt Jan. “Eerder stonden we hiermee alleen in kleine zaaltjes en in de open lucht. In de grote zaal van de Nobel kunnen we voor het eerst laten zien hoe overweldigend deze rockopera kan zijn.” 

Biografie

  • Bandleden

Jan Stroomer (piano en zang)
Boris Egberts (bas)
Koen van Dijk (drums)
Esmé Gabeler (zang en keyboard)
Marianne van Calcar (zang)
Susan Joyce (zang)

  • Oprichting

2010
Leiden

  • Releases

2010 - Tracks (album)
2011 - Time for some changes (videoclip)
2012 - Full House (ep)
2012 - Miss right (videoclip)
2013 - Losing control (videoclip)
2014 - Art Nouveau (album)
2015 - Sucker for fairytales (videoclip)
2016 - MMXV (album)
2017 - Anymore (videoclip)
2018 - Sweet Sally, Sad Departure (album)
2019 - Today (videoclip)
2019 - Tomorrow (videoclip)

  • Hoogtepunten

Paradiso
Altersonic
Londen
Parijs
Berlijn
Radio 1, 2 & 3
2016/2017 - Theatershow Past Perfect
2018 tot heden - Theatershow Sweet Sally, Sad Departure

Samenhang in diversiteit tussen bands

Tien jaar geleden begon The Stream als vierkoppige band. “Ik merkte al snel dat ik meer wilde dan alleen een bandje zijn,” herinnert Jan zich. “Ik begon van alles om onze optredens heen te regelen. Het werd veel meer dan alleen de muziek. Er kwamen projecties bij en belichting met gekke kroonluchters. Zelfs vrouwen in witte hoepeljurken als levende decoratie. Ik begon ook andere bands uit te nodigen om samen met ons op te treden. Zo wilde ik het publiek verrassen en een uitgebalanceerd programma aanbieden aan mensen die voor The Stream kwamen. Het werd een uitdaging om een samenhang tussen een diversiteit aan bands te vinden.”

Nieuw talent

Dat is ook wat Jan doet bij het programmeren van de 3voor12 Leiden Clubavonden, al sinds de oprichting van dit platform. “Met de Clubavonden voegen we echt iets toe aan de Leidse muziekscène. De bands die je hier ziet zijn geen beginners meer, maar eerder waren ze niet zichtbaar omdat een podium als dit er niet was. En met de aanwas van nieuw talent blijven er telkens goeie acts komen,” zegt hij. Via verschillende kanalen blijft hij op de hoogte van interessante bands om te boeken. Niet alleen houdt hij de Leidse muziekscène in de gaten, ook krijgt hij veel mailtjes van bands die willen optreden en wordt hij getipt door collega’s die banden hebben met muziekopleidingen als het Haarlems conservatorium en de Herman Brood Academie, waar veel jonge Leidse muzikanten studeren. “Soms krijg ik mails van bands die niets met Leiden hebben. Dan denk ik: probeer het eerst eens bij je eigen lokale 3voor12-afdeling,” zegt Jan. “Er zijn ontzettend veel goede bands in de regio en we hebben maar vier clubavonden per jaar, waarbij we telkens maar drie plekken te vergeven hebben.” Het lastigst vindt hij als twee bands die enorm uiteenlopen alleen maar op één datum kunnen, zodat hij ze samen op één avond moet programmeren. “Dan moet je daar óf een derde band bij kiezen die weer totaal anders is, of juist eentje die het geheel bij elkaar laat passen.”

Nek-aan-nekrace

De Clubavond op 12 december is (na zeven edities in de kleine zaal) de eerste in de grote zaal van de Nobel. Behalve optredens van The Stream, Phoenix Rivers (het nieuwe project van Olaf Caarls) en Baskar zal er een grote jamsessie met Leidse muzikanten plaatsvinden. Bovendien worden er ook nog eens twee prijzen uitgereikt: de 3voor12 Leiden Song van het Jaar én de 3voor12 Leiden Popfoto van het Jaar. Het belooft een memorabele avond te worden. “Ik maak graag een goedgelikte show, als een echte showmaster,” zegt Jan. “Maar zo’n jam houdt het down-to-earth: ‘Wat gaan we spelen? Een bluesje in C? Prima!’ Ik moet zorgen dat ik er niet teveel allure aan wil geven.”

Wie verwacht hij dat de Leidse Popsong van het Jaar gaat winnen? “De Destructive Penguins zijn een goede kanshebber. Ze hebben twee singles uitgebracht en een uitgebreide Poprondetour gedaan. Een en al muzikaal geweld is dat. Out Of Skin zou ik het ook van harte gunnen. Dingen waar ik zelf aan heb meegewerkt kan ik natuurlijk niet noemen, haha. Het lijkt me leuk als het een nek-aan-nek-race wordt. Dan merk je dat het leeft. Het is de bedoeling dat de winnende track die avond live gespeeld zal worden, ik hoop dat dat ook gaat lukken.”

The Stream live

  • 12 december, 3voor12 Leiden Clubavond #8, Gebr. de Nobel, Leiden
  • 14 december, Cinetol, Amsterdam
  • 16 januari 2020, Groningen