Weltschmerz ’89 is een heerlijk album geworden, schreven we in Dag Des Oordeels. Hoewel er natuurlijk nog steeds wel echte “X Raiders-dingetjes” in zitten, is het oordeel over het algemeen dat de band en de muziek volwassener zijn geworden. Na legendarische optredens op de Zwarte Cross en FortaRock, besloot dit vijftal om samen met Grammy-genomineerde producer Attie Bauw – die onder andere werkte met Judas Priest en De Staat – de legendarische Wisseloord Studio’s in te duiken om hun nieuwe plaat live op te nemen. Het resultaat: een overdonderende 11-nummers durende rollercoaster; agressief en duister, maar ook oprechter en pakkender dan ooit tevoren.
Op de drempel van 2021 vroegen we jullie - de fans - wat volgens jullie de Beste Gelderse release van 2020 was. Uit de vele suggesties die we ontvingen leverde dat - aangevuld met onze eigen voorkeuren - een mooie lijst op. Op de laatste dag van dit jaar presenteren we jullie daarom: de Top 10 van Gelderse albums/ep's over 2020. Dank voor alle inzendingen!
De Nijmeegse dj nobuka bracht in april van dit jaar zijn ep You Looked Like an Angel, She Said uit. Nobuka is de artiestennaam van Michel van Collenburg en hij maakt experimentele, lo-fi elektronische muziek gebaseerd op ‘field recordings’, samples die buiten de studio zijn opgenomen. Live kiest hij voor een ambient geluid, gericht op het creëren van een meditatieve sfeer.
Over deze release zegt de dj: "Het is mijn meest persoonlijke, kwetsbaarste werk tot nu toe. Ik heb het gemaakt in de dagen na het overlijden van mijn moeder op 15 maart jl. Deze tracks zijn voor mij een manier om te dealen met het verlies en het verdriet, maar zijn ook een weergave van het effect dat Alzheimer op haar heeft gehad."
Into The Great Unknown is het debuutalbum van de Gelderse band Thammuz. Opgenomen in de White Noise Studio in Winterswijk rond de zomer, verscheen de plaat van de band die zware grooves mixed met psychedelica medio november. Thammuz wordt gevormd door (ex)leden van twee bands: Dreckneck (Achterhoek en NIjmegen) en Fuzzboar (Arnhem). De muziek van Thammuz combineert de zwaarte van deze twee bands, maar de psychedelische invloeden kwamen tot stand door te jammen met de nieuwe formatie."Heavy, hard and oh so good; Thammuz captures that classic Stoner sound" is een van de reacties op hun debuut.
De atmospheric black metal-band uit Bennekom werd met laatste split-ep De Oord (i.s.m. de genre- en streekgenoten van Turia) metal-album van het jaar bij Stereogum, en door sommige redactieleden getipt in onze eigen eindlijst van 2018. De titel en coverhoes van Bloem, dat verscheen op 28 februari 2020, doen misschien vermoeden dat het trio is overgestapt naar lieflijke muziek, maar niets is minder waar. Op hun single 'Nasleep' - ook te horen op Bloem - bijvoorbeeld horen we weer stijlvol opgebouwde en kraakheldere muren van gitaar en drums, en worden de intense schreeuwen van Bob Mollema weer vertrouwd afgewisseld met melancholische instrumentale stukken. Nog meer dan voorheen lijkt de band te spelen met dissonante, onheilspellende toevoegingen.
De Doetinchemse indie-folkband Snow Coats had een goed jaar. De band bracht de singles 'Pool Girl' en 'Navy Blue' uit, tekende een platencontract bij het Engelse label Alcopop! Records en in september 2020 verscheen hun nieuwe ep met 4 tracks Pool Girl. Die ep is het vervolg op het succesvolle debuutalbum Take the Weight Off Your Shoulders dat de band uitbracht in 2018.
Na de release van hun eerste album volgde een uitgebreide Popronde tour in 2018, ging de band op Europese tour als supportact van de Amerikaanse band Pinegrove, stond het op het Valkhof Festival en won de band een award voor Beste album. De indie-folkband bouwde vervolgens hun eigen opnamestudio in culturele broedplaats Jacobiberg te Arnhem om te werken aan de opnames voor de nieuwe ep.
Stefan Kollee, bekend als de frontman van de psychedelische rockband The Naked Sweat Drips, en Michel van Collenburg, die zijn muziek uitbrengt onder de naam nobuka, raken in het Nijmeegse nachtleven aan de praat over het (donkere kanten van het) leven. Er blijkt een gemeenschappelijke voorliefde voor de gruizige, ruwe teksten en boeken van Charles Bukowski. Dit inspireert het duo tot het maken van een gezamenlijke ep The Body And The Madness.
In Dag des Oordeels schreven we: "Het resultaat van deze unieke samenwerking kon dan ook niet anders dan worden dan origineel en geestverruimend. Indie elektronica of electronic indie. Geen gemakkelijke kost, zeker niet voor iedereen geschikt, maar de geoefende luisteraar wordt getrakteerd op een reeks nummers die vol zitten met knappe vondsten."
Het Nijmeegse psychedelic desert metal trio Bismut is in de kleine vier jaar van hun bestaan uitgegroeid tot een van de absolute hoogtepunten van de Nijmeegse underground scene door live keer op keer indruk te maken met intense optredens. Stijlen als desert rock, doom, psychedelic en een vleugje metal gecombineerd tot heavy rock. Twee jaar geleden verscheen het debuutalbum Schwerpunkt en nu is de band terug met hun tweede volledige album Retrocausality.
"Het drietal kan grooven, ingetogen spelen, spacen en elkaar tot grote hoogten stuwen. Lichte kost is Retrocausality niet, toch weten ze met een flink arsenaal aan tempowisselingen en ideeën de focus van de luisteraar te behouden" schreven we in Dag Des Oordeels.
De Niemanders is een project van muzikanten Rocco Ostermann en Wout Kemkens (Donnerwetter). De aanleiding was in september 2018, toen Ostermann en Kemkens een band formeerden met vijf gedetineerden in een Nederlandse gevangenis. Uit deze samenwerking ontstond de wens voor een nog intenser vervolg: samen een album schrijven. De plaat is mede tot stand gekomen via crowdfunding.
"Met dit unieke album krijgen we een inkijkje in de gedachtewereld van de bajesklant en daarmee is een album dat ook gehoord moet worden door psychologen en sociologen, zeker als zij te maken hebben met gedetineerden. Er was zoveel inspiratie dat de duur van het album boven een uur klokt, maar geen moment verveelt. Niet alleen tekstueel, maar ook muzikaal zit De Niemanders vol met prachtvondsten" [Dag Des Oordeels].
De Nijmeegs-Arnhemse garagerock en punkband Paracetamøl debuteerde dit jaar na hun titelloze ep van vorig jaar met een volwaardig album: Behave. In korte tijd is de livereputatie van Paracetamøl zich als een olievlek over de provincie en het land aan het verspreiden. Meedogenloos, rauw en energiek zijn de steekwoorden die je in menig recensie terugleest.
Nu was het zaak om de geluidsexplosie die Paracetamøl op het podium produceert goed op plaat te vangen. Daar is het Arnhemse Paracetamøl op dit debuutalbum Behave wel degelijk in geslaagd. Het resultaat is een album dat meedogenloos en hard klinkt, maar ook helder en fris. [Dag Des Oordeels]
En de nummer 1 op deze eindejaarslijst die door jullie gekozen is tot Beste Gelderse album/ep: het debuutalbum This Time van Feikje Douwina uit het Gelderse Voorthuizen. Een dubbelscore, want de singer-songwriter werd met haar nummer 'Jij Zegt' ook gekozen tot Beste Gelderse single/nummer over 2020 door jullie. Feikje schrijft al sinds haar jeugd liedjes en leerde zichzelf zingen, gitaar- en pianospelen. In een interview met de Barneveldse Krant geeft ze aan: "Met mijn muziek wil ik een breed publiek aanspreken. Mijn boodschap is dat iedereen mag zijn zoals hij is. Ik wil mensen niet oordelen. Als ik schrijf zit er een dieper verhaal achter. Daartoe daag ik mezelf uit.’’